Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνεις καινούργιες φίλες όταν είσαι μαμά;

Γιατί είναι τόσο δύσκολο να κάνεις καινούργιες φίλες όταν είσαι μαμά;

Friends-but-not-forever

Είναι δύσκολο, αλλά η έξτρα προσπάθεια αξίζει τον κόπο!

Οι φίλοι είναι σημαντικοί σε κάθε φάση της ζωής μας, αλλά όταν γίνεσαι μαμά οι φίλοι είναι σωτηρία. Από τη στιγμή που αποκτάς ένα παιδί οι προτεραιότητές σου αλλάζουν. Οι φίλοι σου όμως είναι εκεί για να σου θυμίζουν τις τρέλες που έκανες παλιά και για να σε πείσουν πως η δύσκολη περίοδος των πρώτων μηνών θα περάσει και δεν θα περιφέρεσαι μια ζωή σαν το ζόμπι.

Έρευνες έχουν δείξει πόσο σημαντικές είναι οι φιλίες μας τόσο για την ψυχική όσο και τη σωματική μας υγεία. Σε περιόδους έντονου στρες οι γυναίκες προτιμούν την υποστήριξη των φίλων τους. Σύμφωνα με άλλες έρευνες, οι γυναίκες που είναι κοινωνικά απομονωμένες έχουν μεγαλύτερες πιθανότητες θανάτου από καρκίνο του μαστού. Δυστυχώς, όσο μεγαλώνεις, το να κρατήσεις τις φιλίες σου ή να κάνεις καινούριες είναι δύσκολη υπόθεση. Τα κοινωνικά δίκτυα ναι μεν μας επιτρέπουν να επικοινωνούμε με φίλους μας που βρίσκονται χιλιόμετρα μακριά, αλλά δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την πραγματική ανθρώπινη επαφή. Είτε είσαι καινούρια μανούλα είτε τα έφερε έτσι η ζωή που αλλάζεις γειτονιά, μπορείς να μάθεις από άλλες μανούλες πως αντιμετώπισαν ανάλογα προβλήματα με τις φιλίες τους.

Αγαπητές φίλες μαμάδες, αυτός είναι ο λόγος που δεν κάνω babysitting στα παιδιά σας…

Είσαι η πρώτη στον κύκλο σου που έκανε παιδί
Είναι λογικό να νιώθεις απομονωμένη όταν οι παλιοί σου φίλοι δεν μπορούν να καταλάβουν ότι η ζωή σου έχει αλλάξει από τη στιγμή που απέκτησες ένα παιδί. Είσαι πτώμα από την κούραση και όταν οι φίλοι σου λένε ότι βγαίνουν και διασκεδάζουν θέλεις απλά να τους σκοτώσεις. Είναι λογικό μια φίλη που έχει παιδιά να σε καταλάβει περισσότερο, αφού θα ξέρει ότι η πρώτη περίοδος της μητρότητας δεν είναι πάντα ρόδινη. Μια τέτοια φίλη θα σε κάνει να συνειδητοποιήσεις ότι δεν αγαπάς λιγότερο το παιδί σου επειδή θέλεις να μείνεις και λίγο μόνη σου.

Υπάρχουν βέβαια και φίλοι που δεν έχουν παιδιά αλλά μπορούν να καταλάβουν τις αλλαγές που έχει επιφέρει η μητρότητα στη ζωή σου. Αυτοί οι φίλοι είναι θησαυρός και αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να δείχνεις και εσύ ενδιαφέρον για τα δικά τους ενδιαφέροντα.

Είναι δύσκολο να βρεις άλλες μαμάδες που σκέφτονται με τον ίδιο τρόπο
Σίγουρα δεν θα ταιριάξεις με όποια μητέρα γνωρίσεις, αλλά για να βρεις καινούριες φίλες πρέπει να βγεις έξω. Η επικοινωνία με άλλα άτομα είναι πιο εύκολη αν έχεις κάποιο στέκι, όπως μια καφετέρια ή έναν παιδότοπο. Δεν χρειάζεται να ντρέπεσαι να ανοίξεις κουβέντα. Το πιθανότερο είναι να έχεις πολλά κοινά με κάποια άλλη μητέρα που συνάντησες στον παιδότοπο ή στον παιδίατρο, γι’ αυτό αν πιάσετε την κουβέντα μην περιμένεις να την ξανασυναντήσεις τυχαία, ζήτησε το τηλέφωνό της. Αν πάλι ντρέπεσαι να κάνεις εσύ την πρώτη κίνηση, μπορείς απλά να δείξεις τα ενδιαφέροντά σου και να συναναστραφείς όποιον έχει τα ίδια ενδιαφέροντα με σένα. Ο εργασιακός σου χώρος είναι επίσης μια καλή ευκαιρία για να γνωρίσεις κάποια συνάδελφό σου που να έχει παιδιά και να έχετε κοινά ενδιαφέροντα.

Δεν υπάρχει χρόνος
Το να συναντηθείς με τους φίλους σου το βλέπεις σαν πολυτέλεια αλλά είναι συναισθηματική ανάγκη. Όταν περνάς όλο σου το χρόνο τρέχοντας από τα παιδιά στη δουλειά και πάλι πίσω, νιώθεις πως δεν έχεις ζωή και συνήθως χάνεις την επαφή με τους φίλους σου. Σίγουρα τα κοινωνικά δίκτυα είναι ένας τρόπος να επικοινωνείς με φίλους σου που έχουν το ίδιο δύσκολο πρόγραμμα με εσένα. Δεν είναι το ίδιο όμως με το να συναντιέστε από κοντά. Γι’ αυτό, μπορείτε να βρείτε έστω κάποιες ώρες μέσα στην εβδομάδα και να συναντιέστε κάπου που σας βολεύει όλους, και ακόμα καλύτερα κάπου που θα μπορούν και τα παιδιά σας να απασχοληθούν.

Πηγή:  familyinaction.gr

Διαβάστε ακόμη:

Μαμαδοφίλες: Οι καλύτερες φίλες που είχα ποτέ…

Αγαπητή μαμά, θέλεις να γίνουμε φίλες;