Γιατί κρατάει μόλις ένα χρόνο η χαρά των νέων γονιών;
Kι όμως! Η χαρά ενός ζευγαριού που αποκτά απογόνους δεν διαρκεί πάνω από ένα χρόνο, σύμφωνα με έρευνα που διεξήχθη σε τέσσερις χώρες: Βρετανία, ΗΠΑ, Γερμανία και Αυστραλία. Βρετανοί επιστήμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι, η θετική πλευρά της πατρότητας και της μητρότητας έχει διάρκεια μέχρι 12 μήνες.
Τα 5 +1 must do’s για τα πρώτα Χριστούγεννα του μωρού σας
[babyPostAd]Μετά από αυτό το χρονικό διάστημα, δεν καταγράφεται βελτίωση στην “υποκειμενική ευημερία” των ατόμων, όπως επισημαίνουν οι ερευνητές. Όταν όμως έχεις σύντροφο, τότε η χαρά που νιώθει κανείς αντέχει περισσότερο στο χρόνο.
Σύμφωνα με τον Άντριου Κλαρκ από την Σχολή Οικονομικών του Παρισιού και συντάκτη της έρευνας που παρουσιάστηκε σε συνέδριο στο Λονδίνο, “με βάση τα αποτελέσματα της έρευνας, διαπιστώσαμε ότι η απόκτηση ενός παιδιού δεν έχει μακροπρόθεσμα θετικό αντίκτυπο στην ευημερία των ατόμων. Αντιθέτως, με την απόκτηση συντρόφου, η ζωή μας βελτιώνεται και μάλιστα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.
“Το να αποκτήσεις ένα παιδί είναι μία καλή ιδέα. Η κίνηση αυτή σε κάνει να αισθάνεσαι όμορφα τουλάχιστον για δώδεκα μήνες, όχι όμως παραπάνω”, υπογραμμίζουν οι συντάκτες της έρευνας, υπό τον τίτλο: “Η προέλευση της ευτυχίας “.
Οι επιστήμονες συνέκριναν την ευτυχία των μαμάδων αλλά και των μπαμπάδων, πριν και μετά την γέννηση των παιδιών τους. Η έρευνά τους έδειξε ότι, η απόκτηση ενός παιδιού αυξάνει την ικανοποίηση για ζωή κατά 0,25 βαθμούς σε κλίμακα από το ένα έως το δέκα (με το δέκα να είναι η μέγιστη ικανοποίηση ) στους Βρετανούς γονείς. Η χαρά αυτή όμως πέφτει επικίνδυνα φθάνοντας στο μηδέν μετά από δύο χρόνια, όπως αναφέρουν οι ερευνητές. Κάτι ανάλογο συμβαίνει στην Αυστραλία αλλά και στη Γερμανία (στις ΗΠΑ δεν έγινε ανάλογη μελέτη).