Γιατί ο καφές σας κάνει να… πηγαίνετε στην τουαλέτα: Η επιστήμη εξηγεί!

Γιατί ο καφές σας κάνει να… πηγαίνετε στην τουαλέτα: Η επιστήμη εξηγεί!

καφές

Πολλοί άνθρωποι σπεύδουν να “κατηγορήσουν” την καφεΐνη για την καθαρτική επίδραση που βάσει… εμπειρίας έχει ο καφές. Ωστόσο, αν αυτό ήταν αλήθεια, τότε γιατί δεν έχουν και τα ενεργειακά ποτά ή τα αναψυκτικά το ίδιο αποτέλεσμα, αφού και αυτά περιέχουν καφεΐνη;
[babyPostAd]Και γιατί ακόμα και ο καφές ντεκαφεϊνέ (χωρίς καφεΐνη) έχει τις ίδιες ακριβώς… επιπτώσεις στην εντερική λειτουργία;

Ένα βίντεο από την σειρά της American Chemical Society’s Reactions απαντά στο ερώτημα που ο καθένας θέλει να ξέρει, αλλά πολύ λίγοι… τολμούν να ρωτήσουν.

Κατ ‘αρχάς, και σύμφωνα με τους δημιουργούς του βίντεο, αν ο καφές σας κάνει να πηγαίνετε στην τουαλέτα, τότε είστε ένας από τους λίγους τυχερούς (ή άτυχους, ανάλογα με το πώς το βλέπει κανείς!…), οι οποίοι βιώνουν αυτό το φαινόμενο. Μόλις το 30-40% του πληθυσμού των ΗΠΑ, υποστηρίζει ότι πηγαίνει… επειγόντως στην τουαλέτα αφότου πιει ένα φλιτζάνι καφέ. Αυτό δείχνει ότι οι υπόλοιποι που πίνουν τακτικά καφέδες, και οι οποίοι δεν αισθάνονται την ανάγκη να πάνε στην τουαλέτα τόσο εύκολα, έχουν πιθανότατα αναπτύξει μια ανοχή σε αυτή την επίδραση του καφέ.

Οι επιστήμονες γνωρίζουν ότι η οξύτητα του καφέ διεγείρει τη λειτουργία ενός μέρους του ορθού (distal colon), που, με τη σειρά του, θέτει σε λειτουργία την διαδικασία αποβολής των κοπράνων από το σώμα. Το τι ακριβώς προκαλεί αυτό το αποτέλεσμα είναι λίγο περίπλοκο. Υπάρχουν περίπου 1.000 διαφορετικές χημικές ενώσεις στον καφέ, και οποιαδήποτε από αυτές θα μπορούσε να κάνει το σώμα σας να διασπάσει τις πρωτεΐνες πιο αποτελεσματικά, το στομάχι σας να απορρίψει ταχύτερα τα περιττά υλικά στο παχύ έντερο, ή να αυξήσει το επίπεδο χολοκυστοκινίνης και γαστρίνης στο σώμα, δύο ορμονών που βοηθούν με την πέψη των τροφών.

Παρακολουθήστε το βίντεο για να μάθετε περισσότερα…

Πηγή:   iatropedia.gr

Διαβάστε ακόμη:

Καφές: Πώς τον χρησιμοποιούμε σαν προϊόν ομορφιάς!

Πρωινός καφές: Τι ώρα πρέπει να τον πίνετε, σύμφωνα με την επιστήμη [vid]

Πρωινός Καφές: Ποτέ με Άδειο Στομάχι!