Γιατί σου έχει “ανοίξει” η όρεξη; 7 πολύτιμες συμβουλές για να μάθεις να την ελέγχεις

Γιατί σου έχει “ανοίξει” η όρεξη; 7 πολύτιμες συμβουλές για να μάθεις να την ελέγχεις

Γιατί σου έχει “ανοίξει” η όρεξη

Γυρνώντας από τις χριστουγεννιάτικες διακοπές, εμείς εδώ στο γραφείο προσέξαμε κάτι… εκτός από τα κιλά που είχαμε πάρει. Αυτό που παρατηρήσαμε και που φυσικά συζητήσαμε μεταξύ μας, είναι ότι μας έχει ανοίξει η όρεξη. Και δεν λέει να κλείσει… Καλά, και να μην το συζητάγαμε θα το καταλαβαίναμε η μία για την άλλη, μιας και τα τάπερ και τα ντελίβερι κάνουν πάρτι εδώ μέσα. Όλες αναρωτηθήκαμε για ποιο λόγο μας συμβαίνει αυτό, τι έχουμε πάθει και φυσικά πως μπορούμε να μειώσουμε την επιθυμία μας για οτιδήποτε λαχταριστό, αλλά και την πείνα μας.

[babyPostAd]Αυτή ήταν και η πηγή έμπνευσής μου για το σημερινό θέμα. Για να έκανες κλικ εδώ σημαίνει πως κι εσύ αντιμετωπίζεις το ίδιο. Έτσι λοιπόν απευθύνθηκα στην Κλινική Διαιτολόγο – Διατροφολόγο Κλειώ Δημητριάδου, ώστε να μας εξηγήσει τα βασικά αίτια που η όρεξή μας έχει αυξηθεί και πως θα το αντιμετωπίσουμε. Ο λόγος στην ειδικό…

ΓΙΑΤΙ ΑΝΟΙΓΕΙ Η ΟΡΕΞΗ
Η όρεξη μπορεί να σου έχει ανοίξει για διάφορους λόγους! Οι πιο σημαντικοί και γνωστοί είναι:

Όποιος και να είναι ο παράγοντας που σε οδηγεί στο ψυγείο, καλό είναι να πάρεις τα μέτρα σου και αυτές είναι οι πιο σημαντικές συμβουλές:

1.Το σημαντικότερο στοιχείο για να ρυθμίζεις την όρεξη σου είναι οι φυτικές ίνες. Το αίσθημα του κορεσμού θα είναι πολύ καλύτερο αν ενισχύσεις τη διατροφή σου με φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης σε κάθε γεύμα.

2.Καλό είναι να έχεις μια μικρή ποσότητα πρωτεΐνης, επίσης σε κάθε κυρίως γεύμα, καθώς οι πρωτεΐνες πέπτονται πιο αργά από τους υδατάνθρακες και έτσι, θα αισθάνεσαι περισσότερο χορτάτη για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

3.Μην ξεχνάς την επαρκή ενυδάτωση που χρειάζεσαι, γιατί κάποιες φορές μπερδεύεις τη δίψα σου με την πείνα σου.

4.Προσπάθησε να καταναλώνεις τρόφιμα τα οποία σε ευχαριστούν, γιατί συχνά η πείνα είναι απλά μια δήλωση πως δεν έχεις ευχαριστηθεί επαρκώς.

5.Κατανάλωσε ένα ρόφημα μέντας, βάλε παντού κανέλα ή πιες έναν καφέ ντεκαφεϊνέ! Η μέντα φαίνεται πως κόβει την όρεξη, η κανέλα ρυθμίζει το ζάχαρο, και ο καφές, ειδικά ο ντεκαφεϊνέ, ρυθμίζει τις λιγούρες (ο κανονικός καφές επειδή έχει χωνευτικές ιδιότητες λόγω καφεΐνης, ίσως δεν είναι καλή ιδέα).

6.Βρες εναλλακτικούς τρόπους εκτόνωσης πέρα από το φαγητό. Πριν καταναλώσεις το επόμενο γεύμα σου, σκέψου αν οργανικά βγάζει νόημα το γεγονός πως πεινάς. Σε περίπτωση που δεν έχεις μείνει πολλή ώρα νηστική, κάνε κάτι άλλο.

7.Προσπάθησε να μην κάνεις υπερβολές στις ποσότητες που καταναλώνεις, καθώς με αυτόν τον τρόπο συνηθίζεις να χορταίνεις μόνο με μεγάλες ποσότητες. Η έννοια του απεριόριστου δεν υπάρχει ούτε για την σαλάτα που έχει ελάχιστες θερμίδες. Μειώνοντας σταδιακά τις μερίδες σου, θα σου είναι πιο εύκολο να μην πείνας συνέχεια στην πορεία.

Πηγή:  tlife.gr