Γιατί το παιδί δεν πίνει γάλα;

Γιατί το παιδί δεν πίνει γάλα;

Η Νο 1 τροφή για να μεγαλώσει σωστά ένα παιδί μερικές φορές δεν γίνεται αποδεκτή από τους λιλιπούτειους γευσιγνώστες.

Είναι ένας από τους χειρότερους εφιάλτες για κάθε μαμά. Το μπιμπερό με το γάλα του είναι έτοιμο, στην κατάλληλη θερμοκρασία, στην απαιτούμενη ποσότητα, στο σωστό timing, όμως εκείνο κουνάει πεισματικά πέρα-δώθε το κεφάλι αρνούμενο να το πιει ή, ακόμα χειρότερα, κλαίει, ουρλιάζει και φτύνει το γάλα του. Αυτά τα επεισόδια οικογενειακής κρίσης χρειάζονται συγκεκριμένη αντιμετώπιση και πλάνο δράσης, ανάλογα με την ηλικία και το στάδιο ανάπτυξης του παιδιού που αρνείται να πιει το γάλα του.

Έως 1 έτους
Η βρεφική διατροφή, επειδή αφορά το αρχικό στάδιο της ανθρώπινης ζωής, αποτελεί μια αρκετά πολύπλοκη αλλά και σημαντική διαδικασία. Τα βρέφη εκφράζουν την άρνησή τους στο γάλα με την αντίδρασή τους στο θηλασμό ή αρνούνται το μπουκάλι, κάτι που συμβαίνει ειδικά αν έχει προηγηθεί θηλασμός. Τέλος, παρουσιάζουν συμπτώματα όπως εμετό και διάρροια. Τα παιδιά 6-12 μηνών, μάλιστα, εκφράζουν τη δυσαρέσκειά τους απέναντι στο γάλα μειώνοντας σημαντικά την ποσότητα που πίνουν.
Αντιμετώπιση
Η μαμά πρέπει να το συζητήσει με τον παιδίατρο, ο οποίος θα παρακολουθήσει την ανάπτυξη του μωρού (βάρος, ύψος), θα εντοπίσει την ιατρική αιτία πίσω από την άρνησή του να πιει γάλα και θα συστήσει την ανάλογη αντιμετώπιση του προβλήματος. Ειδικά αν το μωρό θηλάζει, η μαμά καλό είναι να συμβουλευτεί μια μαία για τη σωστή τεχνική θηλασμού και την τοποθέτηση του μωρού στο στήθος της. Προτείνεται η χρησιμοποίηση θηλής μπιμπερό με μικρό άνοιγμα αρχικά το οποίο σταδιακά θα μεγαλώνει. Πολύ σημαντικό είναι να γίνει αλλαγή θηλής στο μπιμπερό αναφορικά με τον τύπο ή το σχήμα της με κριτήριο τι ταιριάζει και βολεύει κάθε μωρό. Τέλος, όταν έχουμε την περίπτωση μετάβασης από το θηλασμό σε ξένο γάλα –αν δεν έχει χρησιμοποιηθεί μπιμπερό προηγουμένως– είναι καλύτερα να δίνεται πρώτα μητρικό γάλα στο μπουκάλι και μετά σιγά σιγά να αυξάνετεαι το ποσοστό του ξένου γάλακτος σε σχέση με το μητρικό. Σίγουρα θα πρέπει να δοκιμάσεις σε αυτήν τη φάση διαφορετικά γάλατα, ώστε να εντοπίσεις εκείνο που ικανοποιεί τα γευστικά γούστα του μωρού σου.
Συγκεκριμένα από 6-12 μηνών, ο στόχος είναι να υπάρχει μια ισορροπημένη προσφορά στερεών τροφών και γάλατος. Οι αλλαγές πρέπει να γίνονται σταδιακά, π.χ., ο χρόνος που λείπει η μαμά από το μωρό να αυξάνεται σιγά σιγά, ενώ όσοι αναλαμβάνουν τη φροντίδα του πρέπει να συνεργάζονται και να έχουν κοινή βάση για να μην μπερδεύεται το παιδί. Τέλος, συστήνεται μείωση λήψης χυμών κατά τη διάρκεια της ημέρας και εμπλουτισμός της διατροφής με τροφές πλούσιες σε ασβέστιο, όπως τυρί και γιαούρτι.

Αίτια
Έως 6 μηνών
– Συνήθως οργανικά αίτια
– Γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
– Αλλεργία στο γάλα της αγελάδας
– Έντονοι κολικοί
– Μη σωστή τοποθέτηση του μωρού στο στήθος
– Δυσκολία του μωρού να συνηθίσει τη θηλή του μπουκαλιού, έπειτα από πολύμηνο θηλασμό.
– Μη αρεστή γεύση-σύσταση του γάλακτος σκόνη (ειδικά έπειτα από αλλαγή από θηλασμό ή από άλλο γάλα σκόνη ή χρήση ειδικών τύπων γάλακτος)
-Υπερφαγία-υπερβολική προσφορά γάλακτος στο μωρό

Bρέφη με αλλεργία στο γάλα: H υποαλλεργική δίαιτα παρέχει όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά;

Από 6-12μηνών (εκτός των παραπάνω):
– Αποχωρισμός μωρού από τη μητέρα (επιστροφή της μητέρας στην εργασία) και αλλαγή προσώπου που έχει αναλάβει την κύρια φροντίδα του μωρού
– Ανάμειξη πολλών προσώπων με τη φροντίδα του μωρού.
– Προσφορά πολλών χυμών-υγρών κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Πόσο γάλα πρέπει να πίνει;
Έως 6 μηνών: Ανάλογα με την ηλικία και τα κιλά του μωρού, από 600-1.000 ml είναι αρκετά, αν τρέφεται με ξένο γάλα/σκόνη. Περιττό να πούμε ότι σε αυτή την ηλικία το μητρικό γάλα είναι ό,τι καλύτερο.
6-12 μηνών: 500-600 ml. Προσοχή, δεν δίνουμε φρέσκο αγελάδας πριν από την ολοκλήρωση 1 έτους, για αποφυγή πρόκλησης αλλεργίας και λόγω της υψηλής περιεκτικότητάς του σε πρωτεΐνη. Είναι ένα φορτίο αρκετά μεγάλο για τις ικανότητες του νεφρού ενός μωρού.

1-3 ετών
Σε αυτή την ηλικία το παράπονο των γονιών για την κατανάλωση γάλακτος από τα παιδιά τους είναι πολύ συγκεκριμένο: «Σταματούν να πίνουν γάλα» και «πίνουν πολύ λιγότερο γάλα».
Αντιμετώπιση
Κράτησε μία ενθαρρυντική στάση στο να πιει το γάλα του και επιβράβευσέ το όταν το κάνει, αποφεύγοντας τα αρνητικά σχόλια στην αντίθετη περίπτωση. Γενικά πρέπει να κρατάς μια χαλαρή στάση σε αυτό το ζήτημα και να μην ξεχνάς ότι είναι απλά μια φάση που θα περάσει. Είναι η στιγμή να αρχίσει σταδιακά να συνηθίζει να πίνει το γάλα του σε ποτήρι και θα κερδίσεις το στοίχημα αν ξεκινήσεις να του το προσφέρεις σε ένα ωραίο, πολύχρωμο, ειδικό ποτήρι. Απόφυγε να βάλεις γλυκά πρόσθετα (μέλι, ζάχαρη, κακάο) γιατί μετά θα είναι δύσκολο να το σταματήσεις. Μάλιστα, ειδικά τα σοκολατούχα σκευάσματα παρεμποδίζουν την απορρόφηση του ασβεστίου, κι εννοείται ότι δεν θέλουμε να συμβαίνει κάτι τέτοιο. Μπορείς όμως να κάνεις το γάλα πιο δελεαστικό αν το συνοδέψεις π.χ. με ένα κουλουράκι, δημητριακά κ.ά. Εμπλούτισε τη διατροφή του παιδιού με ποικιλία τροφών πλούσιων σε ασβέστιο (γιαούρτι, τυριά, κρέμες, ρυζόγαλο, ενισχυμένα δημητριακά, πράσινα λαχανικά). Εναλλακτικά, είναι καλή ιδέα να χρησιμοποιήσεις τυρί και γάλα στο μαγείρεμα. Ποτέ μα ποτέ μην το πιέσεις να πιει με το ζόρι γάλα. Να θυμάσαι ότι ένα παιδί για να αποδεχθεί μια νέα τροφή, μπορεί να χρειαστεί να του την προσφέρουμε ακόμη και 8-11 φορές. Τέλος, μην το δωροδοκείς με δώρα ή γλυκά. Το γάλα του πρέπει να το πίνει απολαμβάνοντάς το, ει δυνατόν όσο συνειδητοποιημένα γίνεται, κι όχι διεκπεραιωτικά.

Αίτια
Σε αυτά που αναφέρθηκαν για τα παιδιά έως 1 έτους προστίθενται:
– Μετάβαση από μπιμπερό σε ποτήρι
– Προσπάθεια έλξης προσοχής, καθώς το φαγητό είναι πάντα ένα ευαίσθητο θέμα για τους γονείς και τα παιδιά το αντιλαμβάνονται
– Προσπάθεια δήλωσης της ανεξαρτησίας του

Πόσο γάλα πρέπει να πίνει;
Χρειάζονται περίπου 400 ml-2 κούπες γάλα την ημέρα, ποσότητα που καλύπτει την ημερήσια ανάγκη σε ασβέστιο (500 mg την ημέρα). Είναι η στιγμή που οι γονείς μπορούν να επιλέξουν μεταξύ φρέσκου αγελαδινού γάλακτος και σκόνης (εμπλουτισμένου με σίδηρο κι άλλες βιταμίνες).

«Δεν έχω αρκετό γάλα» – Ο ύψιστος μύθος γύρω από το θηλασμό!

3 ετών plus
Όσο μεγαλώνουν τα παιδιά και μπαίνουν στη φάση της προσχολικής ηλικίας και πολύ περισσότερο της σχολικής, παρατηρείται το φαινόμενο να εμφανίζονται ελλείψεις σε θρεπτικά συστατικά λόγω των έντονων προτιμήσεων και αποστροφών σε συγκεκριμένες τροφές. Το πιο συνηθισμένο πρόβλημα που αναφέρουν οι γονείς στον παιδίατρο είναι η σημαντική μείωση του γάλακτος που πίνουν. Μεγαλώνουν κι είναι βασικό να αναζητούν νέες γεύσεις, αλλά είναι και η στιγμή που εκδηλώνεται το φαινόμενο του μιμητισμού. Αν οι συμμαθητές του πίνουν σοκολατούχο γάλα, θα θέλει κι αυτό να ακολουθήσει το παράδειγμά τους. Πολύ μεγάλο ρόλο παίζει και το γεγονός ότι όσο μεγαλώνουν και κυρίως όταν πηγαίνουν σχολείο, τα παιδιά αρχίζουν να ταυτίζουν τη λήψη γάλακτος με διατροφική συνήθεια που ταιριάζει στα μικρά παιδιά κι έτσι την απορρίπτουν.

Αντιμετώπιση
Μία πολύ καλή λύση είναι να προσφέρεις το γάλα με τα αγαπημένα του δημητριακά και να ενισχύεις το διαιτολόγιό του με εναλλακτικές πηγές ασβεστίου (εκτός από τα διάφορα γαλακτοκομικά, τα μικρά ψάρια επίσης, όπως οι σαρδέλες, η γόπα, ο γαύρος, θεωρούνται πλούσιες πηγές ασβεστίου). Βάλε την ποικιλία των γεύσεων στη ζωή του παιδιού σου και εξάσκησε τις μαγειρικές σου ικανότητες, ώστε να του προσελκύσεις το ενδιαφέρον στις υγιεινές τροφές. Τέλος, μη σταματάς να το ενημερώνεις για τη θρεπτική ποιότητα των τροφών που πρέπει να λαμβάνει και δώσε του να καταλάβει ότι τα μεγάλα παιδιά πρέπει πρώτα απ’ όλα να ξέρουν να φροντίζουν σωστά τον εαυτό τους. Άφησέ το να αισθανθεί ότι έχει μερίδιο ευθύνης για τη διατροφή του.
Αίτια
– Αναζήτηση νέων γεύσεων
– Υπερφαγία
– Κακές συνήθειες διατροφής (πολλά γλυκά, junk food)
Πόσο γάλα πρέπει να πίνει;
Ενδείκνυται 300-400 ml. Οι ημερήσιες ανάγκες σε ασβέστιο είναι 800 -1.300 mg/ημέρα (ποσό που καλύπτεται από 4 ποτήρια γάλα ή 2 ποτήρια γάλα και προσλήψη ασβεστίου από άλλες τροφές). Ιδανικό γι’ αυτή την ηλικιακή περίοδο το φρέσκο γάλα με 2% λιπαρά, πάντα παστεριωμένο.
Ευχαριστούμε τη γενική παιδίατρο Γιολάντα Βακάκη (www.child-health.gr) και το διατροφολόγο-διαιτολόγο Μανώλη Μανωλαράκη.
Πηγή: madamefigaro.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πόσο γάλα χωράει στο στομάχι του νεογέννητου;

Θηλασμός: Πώς μπορώ να αυξήσω το γάλα μου;