Η αρχική επικοινωνία μεταξύ του βρέφους και της μητέρας βασίζεται περισσότερο στη σωματική έκφραση. Όταν γεννιέται το μωράκι μας, ένας ενδεδειγμένος τρόπος να επικοινωνήσουμε μαζί του είναι μέσα από την οικειότητα, κατά τη διάρκεια της φροντίδας, καθώς και τις ώρες χαλάρωσης.
Το μωρό μας δεν μπορεί να καταλάβει τι του λέμε αλλά μπορεί να εναρμονιστεί πολύ καλά με τις εκφράσεις, τις χειρονομίες, τον τόνο της φωνής αλλά και από τη διάθεση που έχουμε. Για αυτό τον λόγο, είναι χρήσιμο να χρησιμοποιούμε μη λεκτικούς τρόπους προκειμένου να δημιουργήσουμε μία πολύ καλή σχέση επικοινωνίας μαζί του.
Όταν απευθυνόμαστε στο νεογέννητο μωρό μας και του μιλάμε, πρέπει να εξηγούμε με λόγια αυτά που κάνουμε, π.χ. τώρα η μανούλα θα σου αλλάξει την πάνα για να είσαι καθαρό και όμορφο. Προσπαθούμε πάντα να συνδέουμε τις ενέργειες φροντίδας με επαίνους π.χ. «είσαι το πιο γλυκό μωράκι».
Στους 8 μήνες περίπου, που αρχίζουν τα μωρά να κατανοούν το μη και το όχι, εάν κάνει κάτι που δεν το θέλουμε, πρέπει ο τόνος της φωνής μας να διαφοροποιηθεί, ώστε να φαίνεται πιο σοβαρός. Επίσης, όταν θέλουμε να επαινέσουμε το μωρό μας για ένα επίτευγμα του, θα πρέπει να του δείξουμε ότι χαιρόμαστε όχι μόνο με λέξεις αλλά με πραγματικό ενθουσιασμό.
Μερικές χρήσιμες συμβουλές για να χρησιμοποιείτε τη γλώσσα του σώματος με καλύτερο αποτέλεσμα είναι:
• Εάν το μωρό σας είναι αναστατωμένο πάρτε το αγκαλιά και μιλήστε του γλυκά
• Όταν αρχίσει να σας κοιτά στρέψτε όλη την προσοχή και το ενδιαφέρον σας πάνω του διατηρώντας τη βλεματική επαφή
• Όταν θέλετε να του ζητήσετε να κάνει κάτι φροντίστε να το κοιτάζετε στα μάτια ενώ του λέτε τι να κάνει
• Προσπαθήστε να έχετε την ίδια ταχύτητα και τον ίδιο τόνο φωνής με το μωρό σας, μικρές προτάσεις όπως «πάρε τη μπάλα», «φύγε από το παράθυρο»
• Δώστε του ξεκάθαρο μήνυμα και εναρμονίστε τα λόγια με τα συναισθήματα σας, «όχι, μη, σοβαρός τόνος φωνής, χειρονομία και μίμηση με δάκτυλο»
Συμβουλή Ειδικού:
Οι πράξεις πολλές φορές μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια. Όταν θέλετε να δείξετε στο μωρό σας την αγάπη σας, συνδυάστε όλα τα μέσα επικοινωνίας, λέξεις, τόνος φωνής, εκφράσεις προσώπου, χειρονομίες, ενθουσιασμό κλπ. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το παιδί σας θα πάρει το μήνυμα της αγάπης μας.