Γνωριμία με τον κόσμο του βρέφους – Το μωρό κλαίει
Tο πρώτο κλάμα του μωρού σας το ακούσατε στην αίθουσα τοκετού. Ήταν ένας γλυκός ήχος που ανακούφισε την ένταση και την αγωνία σας. Σας έδωσε τη σιγουριά ότι όλα πήγαν καλά και σας λύτρωσε. Ολοκληρώθηκε η προσπάθεια που καταβάλατε τόσους μήνες για να φέρετε στη ζωή το μωρό σας.
Γυρίζοντας στο σπίτι μαζί με το νεογέννητο διαπιστώσατε ότι κάποιες φορές αυτό το κλάμα γίνεται έντονο και επίμονο. Το γεγονός αυτό σας κάνει να νιώθετε ότι το μωρό σας, μ’ αυτό τον τρόπο, δηλώνει τη δυσαρέσκειά του και αυτό σας δημιουργεί αναστάτωση και ανησυχία. Tο πρώτο που σκέφτεστε είναι ότι κάτι του συμβαίνει ή ότι δεν ικανοποιήσατε κάποια ανάγκη του.
Eίναι βέβαιο ότι τα κλάματα του μωρού επηρεάζουν τους γονείς και τους προκαλούν ανάμεικτα συναισθήματα. Για παράδειγμα, μπορεί να αποθαρρυνθούν και να απογοητευτούν, αν δουν πως αποτυγχάνουν οι προσπάθειές τους να ηρεμήσουν το μωρό τους, να κατευνάσουν το κλάμα του όταν πάσχει από κολικούς ή όταν κλαίει γοερά και ασταμάτητα για ανεξήγητους, στους ίδιους , λόγους. Ίσως βιώσουν ακόμα και αρνητικά συναισθήματα για το παιδί τους. Aισθάνονται ότι τους απορρίπτει. Nιώθουν ανίσχυροι και γεννιούνται μέσα τους συναισθήματα ενοχής, επειδή νομίζουν ότι κάτι κάνουν λάθος…
Αποκωδικοποιήσετε το κλάμα του μωρού σας
Τι θα πρέπει να γνωρίζετε…
• Tο κλάμα, εκτός από το ότι αποτελεί ένδειξη της κατάστασης της υγείας του παιδιού, είναι και μια «πρωτογενής μορφή επικοινωνίας» με το άμεσο περιβάλλον του.
• Eίναι ο μόνος τρόπος που διαθέτει το βρέφος να μεταδώσει ένα πλήθος μηνυμάτων: κρυώνει, ζεσταίνεται, είναι βρεγμένο, πεινάει, αισθάνεται μόνο ή απλώς κάτι το ενοχλεί.
• Μην ξεχνάτε ότι το μωρό σας, κατά τους πρώτους μήνες, είναι τελείως αβοήθητο και εξαρτάται απολύτως από εσάς, όχι μόνο για το φαγητό αλλά και για τη συναισθηματική υποστήριξη που έχει ανάγκη.
• Τα βρέφη δεν κλαίνε μόνο επειδή πεινούν ή νιώθουν άσχημα. Ακόμα και όταν είναι λίγων μηνών, επιδιώκουν με αυτή την ενέργεια να τραβήξουν την προσοχή σας.
• Kαθώς μεγαλώνουν, θα παρατηρήσετε ότι το κλάμα τους διαρκεί λιγότερη ώρα.
• Όταν πλησιάζουν τα πρώτα τους γενέθλια, κλαίνε για πρόσθετους λόγους. Για παράδειγμα, όταν φοβούνται κάποιον ξένο ή δεν τα καταφέρνουν με κάποιο παιχνίδι, ή όταν απομακρύνεστε από το οπτικό τους πεδίο.Τι μπορείτε να κάνετε…
• Να κατανοείτε κάθε φορά τι επιθυμεί να σας δηλώσει το παιδί με τον τρόπο του. Στην αρχή ίσως είναι δύσκολο, όμως σύντομα θα μάθετε να αναγνωρίζετε τι θέλει να σας δείξει.
• Να το αντιμετωπίζετε ήρεμα και σταθερά όταν κλαίει.
• Σε αρκετές περιπτώσεις, το παιδί θα ηρεμήσει αν του μιλήσετε γλυκά, αν του τραγουδήσετε κάτι ή αν του βάλετε λίγη μουσική.
• H παρηγοριά που του παρέχετε με την τρυφερή και στοργική ανταπόκρισή σας στο κλάμα του αποτελεί μέρος της διαδικασίας ανάπτυξης του βρέφους.
• Όταν το παιδί κλαίει πολλή ώρα, χωρίς να μπορείτε να το ηρεμήσετε, π.χ., κάθε βράδυ, ίσως είναι καλύτερα να ζητήσετε βοήθεια ειδικού.
Babyradio – «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά», Αλεξάνδρα Καππάτου, εκδόσεις Μίνωας