Γνωρίστε τα 13 πιο πρωτοποριακά σχολεία στον κόσμο!

Η καινοτομία στην εκπαίδευση εφαρμόζεται με διάφορους τρόπους, είτε είναι πρωτοποριακές μέθοδοι διδασκαλίας, η εφαρμογή νέας τεχνολογίας, ιδιαίτερα εκπαιδευτικά ταξίδια, η επαφή με την τοπική κοινότητα…

Μπορεί να σημαίνει ένα σχολείο που επιπλέει, όπως αυτό σε μία από τις πιο υποβαθμισμένες περιοχές του πλανήτη, στο Λάγος της Νιγηρίας, ή ένα σχολείο που δεν λαμβάνει υπόψη του το φύλο, όπως το Egalia στη Στοκχόλμη της Σουηδίας.

Η καινοτομία είναι παντού, αρκεί να θέλεις να την εφαρμόσεις.

Makoko, το σχολείο που επιπλέει – Λάγος, Νιγηρία

Ο τριγωνικός του σκελετός στεγάζει τρεις ορόφους και είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε να μην επηρεάζεται από την άνοδο της στάθμης του νερού στη λίμνη. Το σχολείο, σχεδιασμένο από τους αρχιτέκτονες NLE, το Ίδρυμα Heinrich Boll και τα Ηνωμένα Έθνη, περιλαμβάνει χώρο παιχνιδιού, τουαλέτες κομποστοποίησης και αίθουσες διδασκαλίας που μπορούν να φιλοξενήσουν έως και 100 μαθητές και κατοίκους της περιοχής.

Γυμνάσιο Orestad, το σχολείο κύβος – Κοπεγχάγη, Δανία

Το Γυμνάσιο Orestad είναι μία μεγάλη αίθουσα διδασκαλίας με περισσότερους από 1100 μαθητές να διδάσκονται μέσα σε έναν πελώριο γυάλινο κύβο.

Το σχολείο ενθαρρύνει τη συνεργασία των μαθητών, τη συνεργατικότητα και την έρευνα για την επίλυση ρεαλιστικών προβλημάτων σε ένα ανοιχτό περιβάλλον.

Ο ανοιχτός χώρος περιλαμβάνει ευρύχωρα «τύμπανα» τα οποία προσφέρουν ένα πιο χαλαρό εκπαιδευτικό περιβάλλον που προτρέπει τους μαθητές να δημιουργήσουν τις δικές τους αυτοσχέδιες τάξεις, με τοίχους και βιβλιοθήκες που μετακινούνται για να ορίσουν και να περιορίσουν τον χώρο.

Το σχολείο που σου μαθαίνει τον έξω κόσμο – Providence, Rhode Island

Το μοντέλο που ακολουθείται από την έκτη Δημοτικού έχει σκοπό να καταρρίψει τα τείχη μεταξύ εκπαίδευσης και πραγματικού κόσμου. Τα παιδιά μαθαίνουν παρέα με ανθρώπους που λειτουργούν ως μέντορες και εργάζονται σε τομείς για τους οποίους τα παιδιά δείχνουν ενδιαφέρον.

Οι μαθητές ολοκληρώνουν ένα εκπαιδευτικό internship από το οποίο αποκομίζουν γνώσεις και αντιλαμβάνονται τις ανάγκες που έχει το επάγγελμα που αυτά θα ήθελαν ίσως αργότερα να ακολουθήσουν.

Νηπιαγωγείο Egalia, το σχολείο χωρίς φύλα – Σουηδία

Το σύστημα του σχολείου βασίζεται στην απόλυτη ισότητα μεταξύ των μαθητών. Το σχολείο απορρίπτει τις αντωνυμίες που προσδιορίζουν το φύλο και χρησιμοποιεί ουδέτερες αντωνυμίες, ελπίζοντας τα παιδιά να μεγαλώσουν εκτιμώντας το ένα το άλλο χωρίς να δίνουν σημασία στις διακρίσεις, είτε αυτό είναι το φύλο, η θρησκεία, η ηλικία, η κοινωνική τάξη, ο σεξουαλικός προσανατολισμός ή η αναπηρία. Τα παιδιά εδώ μαθαίμουν να κρίνουν το ένα το άλλο από τις πράξεις τους και όχι τα στερεότυπα.

AltSchool, το σχολείο της Silicon Valley – Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Το AltSchool εγκαταλείπει την παραδοσιακή εκπαίδευση και τα παραδοσιακά μοντέλα εξετάσεων, προωθώντας τις τεχνολογικές δεξιότητες των παιδιών και την ευελιξία τους στην προσαρμογή με το ολοένα εξελισσόμενο περιβάλλον.

Τα παιδιά εδώ μετατρέπουν καθημερινά αντικείμενα σε ηλεκτρονικές πλακέτες, μαθαίνουν να σχεδιάζουν τρισδιάστατα μοντέλα για να φτιάξουν τα δικά τους κουκλόσπιτα και μαθαίνουν να ανυπομονούν για το μέλλον. Η εμπειρία εδώ δεν σταματά στην απλή αποστήθιση γεγονότων και αριθμών.

Επαγγελματικό σχολείο Sra Pou – Καμπότζη

Σχεδιασμένο από το φινλανδικό αρχιτεκτονικό γραφείο Rudanko + Kankkunen, το σχολείο αυτό απευθύνεται σε όλες τις ηλικίες και φτιάχτηκε για την τοπική κοινότητα, από την τοπική κοινότητα. Εδώ μπορεί ο καθένας να μετατρέψει το πάθος του σε μία επιχείρηση και οι τοπικές ΜΚΟ προσφέρουν βοήθεια με το να τροφοδοτούν το σχολείο με καθηγητές που καθοδηγούν τους μαθητές στα μονοπάτια της επιτυχίας.

P-Tech High School, το σχολείο που ενώνει το Λύκειο με το κολλέγιο – Νέα Υόρκη

Ιδρύθηκε το 2011 από την IBM για να δώσει στους εφήβους της Νέας Υόρκης τη δυνατότητα να μπουν στο κολλέγιο χωρίς να χρειαστεί να ακολουθήσουν την καθιερωμένη οδό μέσα από το Λύκειο.

Οι μαθητές του P-Tech αποκτούν πτυχίο φοιτώντας εδώ για έξι χρόνια, ενώ τους παρέχεται καθοδήγηση και ευκαιρίες internship σε κλάδους STEM. Οι μαθητές της 5ης και 6ης τάξης του Λυκείου αποκτούν πτυχίο από το New York City College of Technology και πολλοί από αυτούς συνεχίζουν τις σπουδές τους για bachelor.

Το σχολείο του Steve Jobs – Άμστερνταμ, Ολλανδία

Ένα σχολείο που δεν σκέφτεται παραδοσιακά, όπως και η έμπνευσή του. Οι μαθητές ακολουθούν τον δικό τους ρυθμό, αφού ο καθένας έχει ολοκληρώσει από την αρχή μία αξιολόγηση, η οποία προσαρμόζεται κάθε έξι εβδομάδες σε συνεργασία με το ίδιο το παιδί, τους γονείς του και τον «προπονητή» του (η λέξη που χρησιμοποιεί το σχολείο για τους δασκάλους του).

Όλοι οι μαθητές επίσης από την Δ’ Δημοτικού έως και την Γ’ Λυκείου έχουν το δικό τους iPad γεμάτο εφαρμογές που τους βοηθούν να μελετήσουν σύμφωνα με τις δικές τους ανάγκες.

Σχολείο Brightworks, όπου τα παιδιά μαθαίνουν επικίνδυνα – Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Όραμα του Gever Tulley το 2011, στο σχολείο αυτό τα παιδιά κάνουν όλα όσα λένε οι γονείς να μην κάνουν και κάπως έτσι διαμορφώνεται το πρόγραμμα διδασκαλίας τους.

Από το νηπιαγωγείο ως και το Λύκειο, παίζουν με τα χώματα, με τη φωτιά, αποσυναρμολογούν οικιακές συσκευές και ζωγραφίζουν όλα στη διάρκεια μίας ημέρας.

Το σχολείο στεγάζεται σε μία μεγάλη αποθήκη γεμάτη τέχνη και αυτοσχέδια φρούρια και αίθουσες ταινιών.

Carpe Diem, το σχολείο που μοιάζει με γραφείο – Άικεν, Οχάιο

Το σχολείο Carpe Diem θυμίζει περισσότερο κτίριο γραφείων παρά αίθουσα διδασκαλίας.

Στον κεντρικό χώρο, το Κέντρο Μάθησης, υπάρχουν 300 μικρά γραφεία, ένα για κάθε μαθητή. Στον χώρο αυτό οι μαθητές εργάζονται στον δικό τους προσωπικό υπολογιστή, ενώ η εκπαίδευση είναι εξατομικευμένη και προσαρμοσμένη στις ανάγκες τους.

Inova, το σχολείο που σχεδιάστηκε από κορυφαίους μηχανικούς – Περού

Ο χώρος του σχολείου προσαρμόζεται ανάλογα με τις ανάγκες και συνδυάζει την ψηφιακή μάθηση με την τυπική διδασκαλία και την ομαδική εργασία.

Ο πρώην μηχανικός Jorge Yzusqui συνεργάστηκε με τον επιχειρηματία Carlos Rodriguez-Pastor και τη διεθνή εταιρεία IDEO για την κατασκευή του και πλέον υπάρχουν 29 σχολεία όπως το Inova στη χώρα, η φοίτηση στα οποία κοστίζει περίπου 130 δολάρια τον μήνα.

Blue, το σχολείο που συνδυάζει την ενσυναίσθηση και τη δημιουργικότητα – Νέα Υόρκη

Η δημιουργικότητα είναι το Α και το Ω στο Blue School, το οποίο ιδρύθηκε το 2006 αρχικά ως κέντρο ψυχαγωγίας από την Blue Man Group. Εκμεταλλευόμενοι το κενό που υπήρχε στην αγορά η εταιρεία αυτή ένωσε την αγάπη της για την παιδική περιέργεια με την εκπαίδευση.

Τα παιδιά από τη Β’ Δημοτικού έως και τη Β’ Γυμνασίου βρίσκουν τρόπους να ανακυκλώσουν υλικά, δημιουργούν τρισδιάστατα μοντέλα της πόλης τους και επιδιορθώνουν οικιακές συσκευές. Έρχονται σε επαφή με πραγματικά προβλήματα και μαθαίνουν να εφαρμόζουν καινοτόμες ιδέες για την επίλυσή τους.

Samaschool, το σχολείο στο οποίο δεν είναι ποτέ αργά να σπουδάσεις – Σαν Φρανσίσκο, Καλιφόρνια

Ένα σχολείο που δίνει τη δυνατότητα στους ενήλικες που δυσκολεύονται να βρουν εργασία την εκπαίδευση που χρειάζονται στα ψηφιακά μέσα αλλά και στην επιχειρηματικότητα.

Οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν μεταξύ σπουδών 10 εβδομάδων, διάρκειας 80 ωρών, ή online μαθημάτων διάρκειας 20-30 ωρών, ενώ πολλοί είναι οι απόφοιτοι που βρίσκουν δουλειά στους κλάδους της εξυπηρέτησης πελατών και της βελτιστοποίησης μηχανών αναζήτησης.

Πηγή: eimaimama.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η «ελληνίδα μάνα» από τη σκοπιά μιας ομογενούς

15 πράγματα που ανακαλύπτουν οι γονείς με τον δύσκολο τρόπο!

Θηλάζουσες Θεές: Φωτογραφίες από τη μαγεία του θηλασμού