7 σημάδια οτι τα πάτε εξαιρετικά ως γονείς, σύμφωνα με έναν κλινικό ψυχολόγο

7 σημάδια οτι τα πάτε εξαιρετικά ως γονείς, σύμφωνα με έναν κλινικό ψυχολόγο

7 σημάδια οτι τα πάτε εξαιρετικά ως γονείς, σύμφωνα με έναν κλινικό ψυχολόγο

Οι γονείς συχνά ανησυχούν ότι αποτυγχάνουν με τα παιδιά τους. Οι σύγχρονοι γονείς διατηρούν τα υψηλότερα πρότυπα καθώς καθοδηγούν τα παιδιά στην ενηλικίωση. Είναι εύκολο να πιαστείτε σε μια παγίδα σύγκρισης με άλλους γονείς ή να αναζητήσετε εξωτερικά μετρήσιμα σημάδια της επιτυχίας μας.

Στο έργο μου ως κλινικός ψυχολόγος, υπάρχουν επτά ενδείξεις που δείχνουν ότι ένα παιδί έχει έναν φοβερό γονέα.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

1. Το παιδί σας εκδηλώνει μια σειρά συναισθημάτων μπροστά σας.
Μερικές φορές τα μεγάλα συναισθήματα του παιδιού μας είναι δύσκολα. Μπορεί να μην επιθυμούμε να δείξουμε τα συναισθήματα μας, αλλά η ικανότητα του παιδιού να εκφράσει θυμό, θλίψη ή φόβο μπροστά σας είναι ένα καλό σημάδι ότι αισθάνεται συναισθηματικά ασφαλής μαζί σας.

Με ανησυχεί πολύ όταν τα παιδιά κρύβουν τα συναισθήματά τους από τους γονείς τους. Συχνά, αυτό είναι ένα σημάδι μεγάλων προβλημάτων στη σχέση γονέα-παιδιού. Αποφύγετε να σταματάτε ή να αποσπάτε το παιδί σας από τα συναισθήματά του. Αντ ‘αυτού, δώστε προσοχή και δείξτε την εκτίμησή σας.

«Βλέπω από το πώς χτυπάς τον τοίχο οτι είσαι πολύ θυμωμένος. Και μου λες ότι αυτό συμβαίνει επειδή η αδελφή σου δεν θα σε αφήνει να παίξεις μαζί της. Σε καταλαβαίνω.» Αυτό δείχνει στο παιδί σας ότι μπορείτε να χειριστείτε τα συναισθήματά του και να καταλάβειτε την προοπτική του.

2. Το παιδί σας έρχεται σε σας όταν πονάει ή αντιμετωπίζει κάποιο πρόβλημα.
Γνωρίζω ότι οι γονείς κάνουν μια εκπληκτική δουλειά όταν το παιδί τους έρχεται σε αυτούς για τα προβλήματά του. Αυτό σημαίνει ότι έχετε μια ασφαλή βάση στην οποία μπορεί να επιστρέψει το παιδί σας όταν χρειάζεται βοήθεια.

Ένας καλός τρόπος για να το ενθαρρύνετε αυτό είναι να καλωσορίσετε το παιδί σας με ανοιχτές αγκάλες και να ακούσετε τα προβλήματά του, ακόμα και αν το πρόβλημα φαίνεται μικροσκοπικό. Αυτό βοηθάει τη σχέση να μένει ανοιχτή στην επικοινωνία.

3. Το παιδί σας μπορεί να συζητά σκέψεις και συναισθήματα χωρίς να φοβάται την αντίδρασή σας.
Αυτό είναι ένα θετικό σημάδι μιας αποδεκτής, ανοικτής και ευέλικτης σχέσης γονέα-παιδιού. Μερικοί γονείς χωρίς να το καταλάβουν περιορίζουν την επικοινωνία με το παιδί τους μέσω της συμπεριφοράς τους, όπως η υπερβολική αντίδραση σε σκέψεις ή συναισθήματα που δεν τους αρέσουν ή εκείνες που αμφισβητούν τη συμπεριφορά τους ως γονέα.

Άλλοι γονείς φαίνονται τόσο ευάλωτοι στα παιδιά τους που δεν θέλουν να επιβαρύνουν τον γονέα τους με τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Ανησυχώ όταν οι γονείς λένε: «Το παιδί μου είναι ο βράχος μου.» Οι γονείς είναι τα βράχια. Τα παιδιά δεν πρέπει ποτέ να είναι ο βράχος των γονιών τους.

Μπορείτε να το υποστηρίξετε αποδεχόμενοι τις σκέψεις και τα συναισθήματα του παιδιού σας. Εάν χρειάζεστε επιπλέον υποστήριξη για τα συναισθήματά σας, αναζητήστε βοήθεια σε έναν άλλο ενήλικα, όχι στο παιδί σας.

4. Τα σχόλιά σας δεν έχουν κριτική και δεν περιέχουν ταμπέλες.
Οι φοβεροί γονείς κάνουν σχόλια χωρίς να κριτικάρουν και αποφεύγουν τις ετικέτες όπως «κακό», «άτακτο», «άπληστο» ή «τεμπέλης».

Εάν το παιδί σας φάει όλα τα μπισκότα πριν κάποιος άλλος έχει την ευκαιρία να πάρει, ένας υπέροχος γονέας πρέπει να επικεντρώνεται στη συμπεριφορά: «Έφαγες όλα τα μπισκότα χωρίς να τα μοιραστείς. Είναι σημαντικό στο σπίτι μας να μοιραζόμαστε τα πράγματα με τους υπόλοιπους. Πώς νομίζεις ότι θα μπορούσες να το κάνεις αυτό την επόμενη φορά; «

Αυτό είναι πολύ διαφορετικό από το να πείτε, «Είσαι πολύ άπληστος! ΠΗΓΑΙΝΕ στο ΔΩΜΑΤΙΟ σου.»

 

5. Ενθαρρύνετε το παιδί σας να αναπτύσσει ενδιαφέροντα και ταλέντα.
Η επιδίωξη των ενδιαφερόντων και των ταλέντων βοηθά τα παιδιά να αισθάνονται την μαγεία του επιτεύγματος. Μπορεί να εμπλέξει θετικά τα παιδιά στα εφηβικά και νεαρά ενήλικα χρόνια, διδάσκοντας επιμονή και βοηθώντας στην προστασία από τη συμπεριφορά ανάληψης κινδύνων. Είναι θαυμάσιο να υπερέχετε σε κάτι που αγαπάτε.

Μερικές φορές, βλέπω τους γονείς να κατευθύνουν τα ενδιαφέροντα του παιδιού ώστε εκείνο να εκπληρώσει τα δικά τους όνειρα και τις δικές τους ανάγκες. Όταν αναγκάζετε ένα παιδί να υπερέχει για δικούς σας λόγους, όλα τα πράγματα μπορεί να πάνε στραβά, ακόμα και όταν δεν το καταλαβαίνετε. Αυτό μπορεί να οδηγήσει το παιδί να αισθάνεται σαν αποτυχία, έντονα επίπεδα πίεσης ή ακόμα και να αισθάνεται ελεγχόμενο.

Επίσης, εάν αποτύχει και η φιλοδοξία ενός γονέα είναι πίσω από αυτό, το παιδί φέρει το βάρος οτι απογιήτευσε τον γονέα.

6. Δημιουργείτε όρια συμπεριφοράς για να διατηρήσετε το παιδί σας ασφαλές.
Οι φοβεροί γονείς καθοδηγούν τη συμπεριφορά του παιδιού τους, θέτοντας υπόψη τα όρια και τους περιορισμούς. Τα παιδιά χωρίς όρια και περιορισμούς συχνά καταλήγουν να έχουν πολλά προβλήματα.

Τα όρια βοηθούν τα παιδιά να αισθάνονται οτι τα αγαπούν και να νιώθουν πολύτιμα, ακόμα κι αν δεν τους αρέσουν τα όρια κάποιες φορές. Ορισμένα παραδείγματα χρήσιμων ορίων είναι η ρουτίνα για τον ύπνο, η σωστή γλώσσα προς τα μέλη της οικογένειας και η απαγόρευση των εφήβων να παρευρίσκονται σε μέρη όπου παρέχεται αλκοόλ.

7. Επιδιορθώνετε τα λάθη σας.
Το να μπορείτε να επιδιορθώσετε τις ρήξεις σχέσεων με το παιδί σας είναι ένα σημάδι ότι είστε ένας φοβερός γονέας. Εάν φωνάζετε, αντιδράτε υπερβολικά ή χρησιμοποιείτε χαρακτηρισμούς προς το παιδί σας, είναι σημαντικό να επιδιορθώνετε αυτή τη ρήξη μαζί του.

Μιλώντας με το παιδί σας για το πώς θα θέλατε να έχετε χειριστεί την κατάσταση μπορεί να σας βοηθήσει. Εξηγήστε ότι τα συναισθήματά σας απέτρεψαν την ικανότητά σας να ανταποκριθείτε με τον τρόπο που θα έπρεπε.

Αν και είναι δελεαστικό να ψάχνετε για σημάδια φοβερών γονέων, όπως τα επίπεδα ανάγνωσης του παιδιού, εάν τρώνε τα «σωστά τρόφιμα» ή κερδίζουν στο γήπεδο ποδοσφαίρου, η επιτυχής γονική μέριμνα αφορά την παροχή μιας ασφαλούς βάσης για το παιδί σας. Αυτό δημιουργεί ένα μέρος από το οποίο μπορεί να αναπτυχθεί το παιδί σας. Αποτελείται από μια διαρκή σχέση δια βίου που δεν εξαρτάται από εξωτερικά αποτελέσματα, αλλά από αγάπη, σεβασμό και σύνδεση.

Αυτό είναι που κάνει έναν γονιό υπέροχο!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας