Ακουμπήστε το νεογέννητο επάνω σας. Η δερματική επαφή είναι ευεργετική

Ακουμπήστε το νεογέννητο επάνω σας. Η δερματική επαφή είναι ευεργετική

Ακουμπήστε το νεογέννητο επάνω σας. Η δερματική επαφή είναι ευεργετική

Η γέννηση ενός μωρoύ είναι μια συγκλονιστική στιγμή για τη μητέρα. Είναι τόσο έντονο το συναίσθημα που δεν χωράει σε περιγραφές. Ο πόνος και η θέληση λες και κάνουν αγώνα δρόμου και ανυπομονούν να ανέβουν στο πρώτο σκαλί του βάθρου. Και πάντα μένει πίσω ο πόνος, γιατί με ένα περίεργο και μαγικό τρόπο τον ξεχνάμε ή τον αφήνουμε πίσω μας.  Ένα μικροσκοπικό και “περίεργο” πλάσμα προσγειώνεται στην αγκαλιά μας και σβήνει κάθε έννοια και κάθε αρνητική σκέψη. Μας προσφέρει μια ανεξήγητη γαλήνη ακόμα και όταν το στοματάκι του φωνάζει όσο πιο δυνατά μπορεί.

Αντίστοιχη γαλήνη και ηρεμία λαμβάνει το μωράκι μας και από το δικό μας σώμα.  Νιώθει ασφάλεια γιατί γνωρίζει τους χτύπους της καρδιάς μας, τη μυρωδιά ακόμα και τη φωνή μας. Νιώθει  ότι επιστρέφει στο σπίτι του. Αλλά δεν είναι μόνο η αγκαλιά αλλά και η αίσθησή μας.  Η επαφή δέρμα με δέρμα το κάνει να νιώθει… καλά!

Η δερματική επαφή του νεογέννητου μωρού με τη μητέρα του είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους  για να δυναμώσει  η σχέση μεταξύ τους. Σε συνδυασμό μάλιστα με τον θηλασμό, αποτελούν τα σημαντικότερα δώρα που μπορεί μια νέα μαμά να προσφέρει στο μωράκι της, στην αρχή της ζωής του.

Εκτός από ηρεμία και ασφάλεια που νιώθει το μωρό, με την επαφή δέρμα με δέρμα καταφέρνει να ρυθμίσει τη θερμοκρασία του σώματός του αλλά και τους χτύπους της καρδιάς του. Είναι σαν να παίρνει “φάρμακο” για να αντιμετωπίσει το άγχος του. Και συνήθως όταν δεν υπάρχει άγχος, υπάρχουν λιγότερα ξεσπάσματα και άρα, καλύτερος ύπνος. Τα μωράκια που τα παίρνει ο ύπνος στη γυμνή αγκαλιά της μαμάς τους κοιμούνται πιο βαθιά και ξυπνούν λιγότερες φορές μέσα στη νύχτα. Αντίστοιχα, και οι μαμάδες χαλαρώνουν από τα άγχη και απομακρύνουν τις αρνητικές σκέψεις. Έρευνες έχουν δείξει ότι η δερματική επαφή είναι ασπίδα ακόμα και για την επιλόχεια κατάθλιψη.

Διαβάστε τη συνέχεια εδώ

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας