Ύπνος εγκύου: Πότε αυξάνεται ο κίνδυνος πρόωρου τοκετού

0

κίνδυνος πρόωρου τοκετού
Ο ποιοτικός ύπνος στη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, σύμφωνα με νέα αυστραλιανή μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Νότιας Αυστραλίας, με επικεφαλής την Δρ Τζέιν Γουαρλαντ εξέτασαν στοιχεία από ήδη δημοσιευμένες μελέτες.

Όπως αναφέρουν στα συμπεράσματα της μελέτης, «οι ενήλικοι κοιμούνται το ένα τρίτο της ζωής τους. Άρα ένα έμβρυο κοιμάται επίσης το ένα τρίτο της κύησης. Συνεπώς είναι λογικό ο μητρικός ύπνος να έχει επίπτωση στην υγεία του εμβρύου».

Είναι ήδη γνωστό, σύμφωνα με τη Γουαρλαντ, ότι αν η μητέρα κοιμάται ανάσκελα, αυτό μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στο έμβρυο, καθώς μειώνεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον πλακούντα.

Αλλά η ίδια και οι συνεργάτες της παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχαν ομοιότητες μεταξύ των μητέρων που υπέφεραν από αποφρακτική άπνοια ύπνου, κακή ποιότητα ύπνου και σύντομης διάρκειας ύπνου. Οι παράγοντες αυτοί είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και ίσως και θνησιγένειας.

Σύμφωνα με την Δρ Γουαρλαντ ωστόσο, «το πιο σημαντικό εύρημα της ανασκόπησης ήταν η σχέση μεταξύ πρόωρου τοκετού και μητρικής άπνοιας ύπνου, με τέσσερις στις πέντε μεγάλες μελέτες να τεκμηριώνουν μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των δύο παραμέτρων».

«Κατανοώντας τον σημαντικό αυτό συσχετισμό ελπίζουμε ότι θα δώσουμε σε γιατρούς και ασθενείς σημαντικές πληροφορίες για τη διασφάλιση της υγείας και ευεξίας του εμβρύου και θα μειώσουμε έτσι τη συχνότητα του κακού εμβρυϊκού αποτελέσματος», καταλήγει η ερευνήτρια.

Η μελέτη δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο Sleep Medicine Reviews.