Πώς ο ποιοτικός ύπνος της εγκύου μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Αν η γυναίκα κοιμάται ανάσκελα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το έμβρυο, καθώς μειώνεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον πλακούντα.

0

ποιοτικός ύπνος της εγκύου

Ο ποιοτικός ύπνος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού, αναφέρει νέα αυστραλιανή μελέτη.

Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Αυστραλίας εξέτασαν στοιχεία από ήδη δημοσιευμένες έρευνας και κατέληξαν πως ο ποιοτικός ύπνος της γυναίκας είναι πολύ σημαντικός για το έμβρυο. Αν αναλογιστούμε πως κοιμόμαστε το ένα τρίτο της ζωής μας, καταλαβαίνουμε πως ο ύπνος έχει τον δικό του ρόλο στην εγκυμοσύνη.

Αν η γυναίκα κοιμάται ανάσκελα, μπορεί να έχει αρνητικές επιπτώσεις για το έμβρυο, καθώς μειώνεται η παροχή οξυγόνου και θρεπτικών συστατικών στον πλακούντα.

Οι μελετητές παρατήρησαν επίσης ότι υπήρχαν ομοιότητες μεταξύ των μητέρων που υπέφεραν από αποφρακτική άπνοια ύπνου, κακή ποιότητα ύπνου και σύντομης διάρκειας ύπνου. Οι παράγοντες αυτοί είναι γνωστό ότι αυξάνουν τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού και ίσως και θνησιγένειας.

«Το πιο σημαντικό εύρημα της ανασκόπησης ήταν η σχέση μεταξύ πρόωρου τοκετού και μητρικής άπνοιας ύπνου, με τέσσερις στις πέντε μεγάλες μελέτες να τεκμηριώνουν μια ξεκάθαρη σχέση μεταξύ των δύο παραμέτρων. Κατανοώντας τον σημαντικό αυτό συσχετισμό ελπίζουμε ότι θα δώσουμε σε γιατρούς και ασθενείς σημαντικές πληροφορίες για τη διασφάλιση της υγείας και ευεξίας του εμβρύου και θα μειώσουμε έτσι τη συχνότητα του κακού εμβρυϊκού αποτελέσματος», δήλωσε η επικεφαλής της έρευνας.