Κρατήστε το χέρι του συντρόφου σας κατά τη διάρκεια του τοκετού! Μπορεί να μειώσει τον πόνο!

Κρατήστε το χέρι του συντρόφου σας κατά τη διάρκεια του τοκετού! Μπορεί να μειώσει τον πόνο!

Κρατήστε το χέρι του συντρόφου σας κατά τη διάρκεια του τοκετού! Μπορεί να μειώσει τον πόνο!

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική, σίγουρα, αλλά όταν γεννούσα τους γιους μου, χρειαζόμουν πραγματικά τον σύζυγό μου κοντά. Είτε με έτριβε την πλάτη στην αρχή του τοκετού, είτε τα κρίσιμα λεπτά που με άφησε να κρατάω σφιχτά το χέρι του, η σωματική του παρουσία ήταν ένα από τα βασικά πράγματα που με βοήθησαν.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

Και δεν είμαι η μόνη. Σύμφωνα με μια νέα μελέτη, υπάρχουν επιστημονικές αποδείξεις ότι η αφή και η εγγύτητα των σημαντικών μας άλλων μπορούν να έχουν σημαντική βοήθεια στον πόνο που βιώνουμε. Η μελέτη, που δημοσιεύθηκε στο τελευταίο τεύχος του PNAS, εμπνεύστηκε από την εμπειρία του επικεφαλή ερευνητή Pavel Goldstein που κρατούσε το χέρι της συζύγου του κατά τη διάρκεια του τοκετού της κόρης του.

Όταν ο Goldstein συνειδητοποίησε πόσο πολύ βοηθούσε το άγγιγμα του την γυναίκα του, αποφάσισε να διεξαγάγει έρευνες για να καταλάβει γιατί ήταν αυτό.

«Βοηθησε στη μείωση του πόνου της», λέει ο Goldstein στο Tonic. «Μετά, το σκεφτόμουν όλο  αυτό. Τι σημαίνει; Πώς ήταν χρήσιμο; Έτσι άρχισα να σκέφτομαι την έρευνα για την κοινωνική επαφή και τον πόνο.»

Ο Goldstein, ερευνητής μετα-διδακτορικού στο Πανεπιστήμιο του Colorado Boulder, συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο της Haifa για να εμβαθύνει στην παρούσα μελέτη. Με λίγα λόγια, αυτό που ο ίδιος και η ομάδα του βρήκαν είναι ότι όταν προσφέρετε επαφή στον σύντροφο ο οποίος πονάει, η αναπνοή σας και οι χτύποι της καρδιάς συγχρονίζονται. Αυτό σας γεμίζει με ενσυναίσθηση προς τον σύντροφό σας, γεγονός που κάνει τα κύματα του εγκεφάλου σας συγχρονίζονται.

Και όταν συμβαίνει αυτός ο συγχρονισμός, η αντίληψη του πόνου μειώνεται..

«Έχουμε αναπτύξει πολλούς τρόπους επικοινωνίας στον σύγχρονο κόσμο με αποτέλεσμα να έχουμε λιγότερες φυσικές αλληλεπιδράσεις», δήλωσε ο Goldstein, στο δελτίο τύπου για τη μελέτη. «Αυτό το έγγραφο απεικονίζει την ισχύ και τη σημασία της ανθρώπινης επαφής.»

Παρόλο που ο Goldstein και άλλοι έχουν μελετήσει προηγουμένως την επιστήμη του «διαπροσωπικού συγχρονισμού», όπου οι άνθρωποι καταλήγουν να «αντικατοπτρίζουν» τα συναισθήματα εκείνων που είναι κοντά τους, αυτή είναι η πρώτη μελέτη που εξετάζει πώς τα κύματα του εγκεφάλου μπορούν να συγχρονιστούν σε ζευγάρια με αυτόν τον τρόπο – και πώς μπορεί να μειωθεί ο φυσικός πόνος ως αποτέλεσμα.

Δείτε πώς πραγματοποιήθηκε η μελέτη. Οι ερευνητές προσέλαβαν 22 ετεροφυλόφιλα ζευγάρια, ηλικίας από 23 έως 32 ετών. Όλα τα ζευγάρια ήταν μαζί τουλάχιστον για ένα χρόνο. Ο καθένας τους έφερε σε μια σειρά από σενάρια δύο λεπτών, κατά τη διάρκεια των οποίων μετρήθηκαν τα εγκεφαλικά τους κύματα μέσω ηλεκτροεγκεφαλογραφίας (EEG).

Τα ζευγάρια που κάθονταν είτε βρίσκονταν στο ίδιο δωμάτιο χωρίς να αγγίζονται, είτε κάθονταν μαζί κρατώντας τα χέρια τους είτε βρίσκονταν σε χωριστά δωμάτια. Μετά από αυτό, μια διάσταση πόνου προστέθηκε με τη μορφή ήπιας θερμότητας που εφαρμόστηκε στο χέρι της γυναίκας. Και στις δύο περιπτώσεις, μετρήθηκαν και συγκρίθηκαν τα εγκεφαλικά κύματα των συμμετεχόντων.

Το CU Boulder Today εξήγησε τα αποτελέσματα της μελέτης: «Η απλή παρουσία του καθενός, με ή χωρίς επαφή, συνδέεται με κάποια συγχρονικότητα εγκεφαλικού κύματος στη ζώνη alpha mu, ένα μήκος κύματος που σχετίζεται με την εστιασμένη προσοχή. Αν κρατούσαν τα χέρια ενώ η γυναίκα πονούσε, η σύζευξη αυξανόταν περισσότερο. »

Αλλά σκεφτείτε αυτό: Όταν η γυναίκα πονούσε, αλλά ο σύντροφός της δεν μπορούσε να την αγγίξει, όλα αυτά τα κύματα του εγκεφάλου και οι συνδέσεις εξαφανίστηκαν, γεγονός που οδήγησε τους ερευνητές στο συμπέρασμα ότι ήταν το άγγιγμα αυτό που μείωσε τον πόνο.

«Φαίνεται ότι ο πόνος διακόπτει εντελώς αυτό το διαπροσωπικό συγχρονισμό μεταξύ των ζευγαριών και η επαφή το φέρνει πίσω», εξηγεί ο Goldstein .

Η επαφή είναι απαραίτητη κατά την ανταλλαγή αγάπης και ευγένειας μεταξύ των συντρόφων σε βαθύτερο και πιο ανθεκτικό επίπεδο, λένε οι ερευνητές. «Μπορείτε να εκφράσετε την ενσυναίσθηση για τον πόνο ενός συνεργάτη, αλλά χωρίς να το αγγίξετε μπορεί να μην το καταλάβει», δήλωσε ο Goldstein.

Φυσικά, η μελέτη είναι, έχει και τα μειονεκτήματα της. Το μέγεθος του δείγματος ήταν πολύ μικρό και επικεντρώθηκε μόνο σε ετεροφυλόφιλα ζευγάρια.

Συμπερασματικά είναι αυτονόητο οτι η  δύναμη της αφής είναι ένα πραγματικό και εντελώς εκπληκτικό πράγμα που μπορούμε να δώσουμε άλλα και να δεχτούμε από κάποιον που αγαπάμε!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας