Μια εκδρομή στη γιαγιά είναι οι καλύτερες διακοπές που μπορώ να δώσω στο παιδί μου

Μια εκδρομή στη γιαγιά είναι οι καλύτερες διακοπές που μπορώ να δώσω στο παιδί μου

Μια εκδρομή στη γιαγιά είναι οι καλύτερες διακοπές που μπορώ να δώσω στο παιδί μου

Τα παιδιά μου συνήθισαν να συσχετίζουν τη λέξη «διακοπές» με μια εκδρομή στο σπίτι της γιαγιάς. Και ενώ απολαμβάνω πραγματικά αυτά τα ταξίδια, πρέπει να ομολογήσω ότι όταν ακούω φανταστικές ιστορίες διακοπών σε πάρκα διασκέδασης ή σε εξωτικούς παράδεισους ή μακρινές χώρες, ένα ταξίδι «πίσω στο σπίτι» είναι αρκετά απλό. Φαντάζομαι το αποτύπωμα που θα αφήσει μια εξωτική απόδραση στις αναμνήσεις των παιδιών μου και μερικές φορές αναρωτιέμαι αν πρέπει να οργανώσω κάτι τέτοιο.

Αλλά μετά από μια ακόμη εκδρομή στη γιαγιά, συνειδητοποίησα ότι αυτό είναι πραγματικά το καλύτερο μέρος για διακοπές που μπορώ να τους δώσω – και στον εαυτό μου επίσης. Δεν χάνουμε τίποτα. Ενώ το σπίτι της γιαγιάς είναι σαν το σπίτι μας, είναι επίσης ένα μέρος όπου τα όνειρα των παιδιών μου (και τα δικά μου) γίνονται πραγματικότητα. Στο περίπου, τουλάχιστον. Μπορούν να κάνουν (σχεδόν) οτιδήποτε θέλουν και εγώ έχω τη χαρά να μην κάνω (σχεδόν) τίποτα.

Ένα ταξίδι στο σπίτι της γιαγιάς είναι μια απόδραση στον παράδεισο της απλής ζωής. Όπου δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα και η χαλάρωση αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα. Λοιπόν, για όλους εκτός από τη γιαγιά, που με κάποιο τρόπο, δεν φαίνεται να την πειράζει. Φροντίζει για όλους μας, πράγμα που σημαίνει ότι τα παιδιά δεν ακούνε ποτέ όχι και εγώ έχω το προνόμιο να ξεκουραστώ.

Για τα παιδιά, το σπίτι της γιαγιάς είναι ένας τόπος όπου μπορούν να απολαύσουν όλα τα μπισκότα που μπορούν να φάνε και μάλιστα μπορούν να τα βουτάνε και μέσα σε παγωτό, όπως κάνει και η γιαγιά τους!  Επίσης, έχουν για σνακ υπέροχα σάντουιτς που είναι κομμένα σε μπουκίτσες ή σε σχέδιο κάποιου καρτούν.

Το σπίτι της γιαγιάς είναι ένα μέρος όπου η περιέργεια και η φαντασία ζωντανεύουν, καθώς τα παιδιά βοηθούν στον κήπο ή φτιάχνουν μπισκότα μαζί της. Οι αισθήσεις τους ζωντανεύουν καθώς εξετάζουν την ήσυχη ομορφιά κάθε είδους φυτών και κοιτάζουν από το παράθυρο του φούρνου, περιμένοντας τα μπισκότα να ψηθούν.

Είναι ένα μέρος όπου ο χρόνος σταματά και το κάνει και η γιαγιά, κάθε φορά που ένα παιδί ζητά την προσοχή της. Για τη γιαγιά, φαίνεται ότι υπάρχουν περισσότερες από 24 ώρες την ημέρα, και ποτέ δεν ξεμένει από χρόνο για τα εγγόνια της. . . ή εμένα.

Είναι ένας τόπος όπου η προσοχή των παιδιών μου κατακτάται από τις ενδιαφέρουσες περιπέτειες που κρύβονται μέσα. Υπάρχουν παλιά παιχνίδια που ζωντανεύουν με καλό ξεσκόνισμα και μικρά χέρια που είναι πρόθυμα να τα παίξουν. Υπάρχουν τηλέφωνα που κρέμονται στον τοίχο, ένα ασυνήθιστο μηχάνημα που χρησιμοποιείται για την κατασκευή ενδυμάτων και ένα άλλο μεγάλο μηχάνημα που παίρνει δίσκους που υποτίθεται ότι παίζουν μουσική. Οι ώρες γλιστρούν καθώς τα μυστήρια του σπιτιού της γιαγιάς αποκαλύπτονται και τα παιδιά μου παγιδεύονται στο θαυμασμό των ημερών που πέρασαν.

Ένα ταξίδι στο σπίτι της γιαγιάς σημαίνει ότι δεν υπάρχουν αγχωτικές διαδρομές και καμία πίεση για να τα «δούμε όλα» – γιατί όλα που ήρθαμε να δούμε στέκονται μπροστά μας. Δεν υπάρχει βιασύνη, δεν τρέχουμε από το ένα μέρος στο άλλο και κανένα υπερβολικά κουρασμένο παιδί. Το σπίτι της γιαγιάς είναι το κύριο αξιοθέατο και δεν απογοητεύει ποτέ!

Είναι ένα μέρος όπου η διασκέδαση δεν τελειώνει ποτέ. Όπου υπάρχει γοητεία γύρω από κάθε γωνιά. Είναι ένας τόπος όπου η γιαγιά μας προσέχει και μας φροντίζει. Όπου η άνεση υπερβαίνει το χάος. Και όπου οι καρδιές μας που τροφοδοτούνται από την αγάπη και το σώμα μας τροφοδοτείται με ανάπαυση.

Σίγουρα, οι αναμνήσεις διακοπών σε ένα εξωτικό μέρος θα άφηναν ένα σημάδι στις αναμνήσεις των παιδιών μου, αλλά δεν υπάρχει τίποτα που θα προτιμούσα να θυμούνται από το χρόνο που πέρασαν με τη γιαγιά.

Δεν χρειάζονται τρενάκι του τρόμου για να διασκεδάσουν, ούτε και την άσπρη άμμο μιας εξωτικής παραλίας για να χαρούν. Αυτά τα πράγματα θα είναι πάντα εκεί, αλλά η γιαγιά δεν θα είναι. Και τώρα είναι η κατάλληλη στιγμή για να απολαύσουν την αγάπη και την φροντίδα της γιαγιάς, ενώ βιώνουν τη συγκίνηση του να είναι το κέντρο της προσοχής όλων.

Ενώ υπάρχουν ένα εκατομμύριο άλλα μέρη που υπόσχονται μεγαλύτερο ενθουσιασμό, είναι το σπίτι της γιαγιάς αυτό που κάνει τα παιδιά μου να ζητούν να πάμε ξανά και ξανά. Η επίσκεψη στη γιαγιά είναι αρκετά συνηθισμένη, αλλά τους αφήνει εξαιρετικές αναμνήσεις από αυτό που θεωρούν ότι είναι το πιο ευτυχισμένο μέρος στη γη.

Και δεν μπορώ να σκεφτώ καλύτερες διακοπές από αυτές!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας