Μια υπενθύμιση στον εαυτό μου που είμαι νέα μαμά: Προσπάθησε να χαλαρώσεις!

Μια υπενθύμιση στον εαυτό μου που είμαι νέα μαμά: Προσπάθησε να χαλαρώσεις!

Μια υπενθύμιση στον εαυτό μου που είμαι νέα μαμά: Προσπάθησε να χαλαρώσεις!

Καθώς τα γενέθλιά του μεγαλύτερου παιδιού μας πλησιάζουν, βρίσκω τον εαυτό μου να κοιτάζει πίσω τις φωτογραφίες από τη γέννησή του. Βλέπω τη νεαρή, νέα μητέρα στις εικόνες που είναι τρελά ερωτευμένη με το μικρό μωρό στην αγκαλιά της. Αυτή η μαμά δεν έχει ιδέα τι είναι η μητρότητα.

Είμαι μαμά μόνο για περίπου έξι χρόνια. Απο πολλές, πολλές απόψεις είμαι ακόμα αρχάρια σε αυτό. Υπάρχουν πολλά μέρη της μητρότητας που δεν έχω ξαναζήσει. Αλλά ακόμη και οι νεοσύλλεκτοι μπορούν να αποκτήσουν σοφία μέσω της εμπειρίας, ειδικά με τρία παιδιά.

Κοιτάζοντας πίσω τα τελευταία έξι χρόνια, θα ήθελα να ξαναζήσω πολλές από τις αναμνήσεις. Και υπάρχουν μερικά πράγματα που θα ήθελα να μπορώ να πω στον εαυτό μου τότε. Πράγματα για τα μαθήματα που πήρα ή για τα πράγματα που ήθελα να είχα κάνει διαφορετικά.

Αν μπορούσα να γράψω μια επιστολή στον εαυτό μου ως νέα μαμά, θα έλεγα:

Κάνε συγκοίμηση! Είναι σημαντικό να κοιμούνται τα παιδιά στο δικό τους δωμάτιο. Και μια μέρα θα το κάνουν. Μια μέρα δεν θα είναι μικρά μωρά που κοιμούνται στο στήθος σου. Μέχρι τότε, άφησε τα μωρά να κοιμούνται μαζί σου όσο το δυνατόν περισσότερο.

Κράτησε τα όσο το δυνατόν περισσότερο. Η κόρη μου έφτασε τελικά στην εποχή, όπου δεν μπορώ να την κρατήσω όπως όταν ήταν παιδί. Ένα κομμάτι μου θρηνεί αυτήν την αλλαγή, ενώ το άλλο μέρος λατρεύει να περπατάει μαζί της χέρι – χέρι.

Χαλάρωσε. Μπορώ να θυμάμαι οτι googlαρα για τα πάντα ως νέο μαμά. Ανησυχώ και ανησυχώ και ανησυχώ για τα πάντα. Είμαι ακόμα επιρρεπής σε αυτό. Αλλά αν μπορούσα να γυρίσω το χρόνο πίσω, θα ήθελα να πω στον εαυτό μου ότι δεν πρέπει να ανησυχεί για κάθε μικρό πράγμα.

Κάντο όπως θέλεις, όχι όπως νομίζεις ότι πρέπει να γίνει. Φαίνεται ότι υπάρχουν πολλοί «σωστοί» τρόποι για τον γονέα. Αλλά έχω καταλήξει να πιστεύω ότι όταν πρόκειται για πολλά μέρη της γονικής μέριμνας, ο μόνος σωστός τρόπος είναι αυτό που είναι κατάλληλο για εσάς. Αν μπορούσα να πω στον εαυτό μου κάτι, τότε θα του έλεγα να μην ανησυχεί για να κάνει τα πάντα «σωστά». Θα έλεγα στον εαυτό μου να βρει τι λειτουργεί για εμάς και να πάει με αυτό, ανεξάρτητα από το αν οι φίλοι ή η οικογένειά μας το έκαναν με διαφορετικό τρόπο. Μην επιτρέπεις σε κανέναν να σε κάνει να αισθανθείς σαν μια κακή μητέρα!

Θα βελτιωθεί η κατάσταση. Δεν πίστευα ότι θα μπορούσε κάτι να ξεπεράσει τα αξιολάτρευτα λόγια, το μπουσούλημα ή το γαργάλημα του μωρού. Κι όμως. Η αγάπη και η διασκέδαση θα μεγεθυνθούν καθώς μεγαλώνουν. Τα νέα στάδια και οι νέες εποχές θα φέρουν νέες χαρές και νέες μνήμες.

Υπερέβαλλε όσο θέλεις. Γράψε τα πράγματα κάτω. Αποθήκευσε αυτά με τα οποία έχεις δεθεί συναισθηματικά. Τράβηξε πολλές φωτογραφίες. Μια μέρα θα είναι πολύτιμες αναμνήσεις!

Η λίστα των υποχρεώσεων δεν θα ολοκληρωθεί ποτέ. Απλά πάρ’ το απόφαση. Θα υπάρχουν πάντα πιάτα και πλυντήρια και ηλεκτρική σκούπα και οργάνωση. Αλλά τα παιδιά δεν θα είναι μικρά για πολύ. Βάλ’ τα στο επάνω μέρος της λίστας υποχρεώσεων.

Μάθε να αγαπάς τις φωνές του παιδιού. Ας είμαστε ειλικρινείς εδώ, θα τα ακούς να φωνάζουν πολύ. Βρες έναν τρόπο να το αγαπήσεις.

Είναι εντάξει να μην απολαμβάνεις κάθε στιγμή. Προσπαθώ τόσο σκληρά να απολαμβάνω κάθε λεπτό της εποχής που τα παιδιά μου είναι μικρά, αλλά ειλικρινά, υπάρχουν στιγμές που είναι απλά σκληρές, συντριπτικές, βαρετές, εξαντλητικές και όχι διασκεδαστικές. Ορισμένες μέρες είναι λίγο πολύ τρόπος επιβίωσης. Και αυτό είναι εντάξει. Υπάρχουν πολλές μέρες γεμάτες γέλιο και χαρά. Απόλαυσε τους χρόνους διασκέδασης και βρες δύναμη για τις δύσκολες στιγμές.

Είναι εντάξει να μην είσαι σούπερ μαμά ή τελειομανής. Δεν μπορείς να τα κάνεις όλα. Και δεν πρέπει να τα κάνεις όλα.

Κάνεις εξαιρετική δουλειά. Θα υπάρξουν πολλές, πολλές στιγμές όπου αισθάνεσαι μια αποτυχία. Οι μέρες που είσαι κουρασμένη και γκρινιάρα, οι μέρες που αντι να μαγειρέψεις παραγγέλνετε πίτσα και οι μέρες που τα παιδιά σου έχουν ό,τι ζητάνε απλά και μόνο γιατί δεν αντέχεις τα κλάματα στο πολυκατάστημα. Αλλά η αγάπη και η φροντίδα για αυτά τα παιδιά μέρα με τη μέρα, εβδομάδα μετά την εβδομάδα και χρόνο με το χρόνο είναι αυτό που έχει σημασία. Μην επιτρέπεις στις ημέρες που αισθάνεσαι σαν αποτυχία να παραβλέψει τις ημέρες χαράς.

Με αγάπη,

Ο μελλοντικός εαυτός σου

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας