Ο ρόλος του πατέρα στο θηλασμό

Ο ρόλος του πατέρα στο θηλασμό

Ο ρόλος του πατέρα στο θηλασμό

Ο θηλασμός δεν αφορά μόνο τη μεταξύ σχέση μητέρας και μωρού.

Οι πατεράδες, αν και είναι αδύνατον να θηλάσουν, έχουν πολλά να κάνουν για να βοηθήσουν στην επιτυχία του θηλασμού.
Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που ένας πατέρας θα πρέπει να στηρίζει τον θηλασμό. Πρώτα απ’ όλα, ο θηλασμός είναι ότι καλύτερο για ένα μωρό. Το μητρικό γάλα περιέχει το τέλειο μείγμα θρεπτικών συστατικών και τα βρέφη που θηλάζουν απολαμβάνουν πολλά οφέλη, από τον μειωμένο κίνδυνο για παχυσαρκία και αλλεργίες μέχρι αυξημένη νοημοσύνη.

Επιπλέον, ο θηλασμός είναι δωρεάν, δεν απαιτεί προετοιμασία ή καθαρισμό και είναι ένας πολύ καλός τρόπος για μια μητέρα να συνδεθεί με το μωρό της. Για να μην αναφέρουμε ότι ένα μωρό που θηλάζει μυρίζει πολύ καλύτερα από ένα μωρό που τρώει φόρμουλα.

Υπάρχουν πολλά πράγματα που μπορεί να κάνει ένας πατέρας για να στηρίξει τον θηλασμό. Οι πατεράδες μπορούν να αποτρέψουν την αποθάρρυνση της θηλάζουσας μητέρας και να αντιμετωπίζουν τα αρνητικά σχόλια από φίλους και συγγενείς, ειδικά από τους πολύ κοντινούς.

Οι πατεράδες μπορούν να βοηθήσουν ηρεμώντας ένα ανήσυχο μωρό, και μόλις το μωρό έχει θηλάσει, ο μπαμπάς μπορεί να το πάρει αγκαλιά ώστε να το κοιμίσει.

Οι πατεράδες μπορούν να φέρουν στη νέα μητέρα ένα πιάτο φαγητό ή ένα ποτήρι νερό ενώ θηλάζει, να τις φέρουν μαξιλάρια για να βοηθήσουν στην σωστή στάση του νεογέννητου ή να φέρουν ένα τηλέφωνο έτσι ώστε η μητέρα να μπορεί να καλέσει τον σύμβουλο γαλουχίας. Ο θηλασμός είναι μια νέα κατάσταση και ο πατέρας είναι το καλύτερο άτομο για να αναλάβει τις δουλειές της μητέρας και να βοηθήσει όποτε είναι δυνατόν.

Οι πατεράδες μπορούν να ταΐσουν το μωρό με το μητρικό γάλα. Όταν η μητέρα το βγάζει με αντλία ο μπαμπάς μπορεί να το εισάγει στο μωρό με μπιμπερό. Αυτή η κατάσταση βοηθά επίσης τη μαμά να ετοιμάζεται να επιστρέψει στην εργασία.

Το πιο σημαντικό είναι ότι ο πατέρας είναι ο άνθρωπος που θα συμπαρασταθεί στη μητέρα και θα υπενθυμίζει σε αυτήν ότι ο θηλασμός είναι ένα από τα πιο σημαντικά πράγματα που μπορεί να κάνει για το μωρό τους, για να έχει ένα καλό ξεκίνημα στη ζωή. Ειδικά στις πρώτες εβδομάδες, όταν η έλλειψη ύπνου και οι ορμονικές αλλαγές μπορούν μερικές φορές να κάνουν τις νέες μητέρες να χάσουν την αποφασιστικότητά τους να θηλάσουν, ένας πατέρας που προτρέπει λέγοντας «ας προσπαθήσουμε για άλλη μία φορά».

Μια θηλάζουσα μητέρα χρειάζεται και αξίζει να υποστηριχθεί πλήρως, ένας πατέρας που υποστηρίζει το θηλασμό χρειάζεται και αξίζει να υποστηριχθεί. Πολλά νοσοκομεία, μαιευτήρες, παιδίατροι και κέντρα θηλασμού προσφέρουν μαθήματα θηλασμού, τα οποία ενθαρρύνουν τους πατεράδες που περιμένουν μωρό να παρακολουθήσουν.

Η υποστήριξη του πατέρα είναι το κλειδί για μια επιτυχημένη σχέση θηλασμού.

Πηγή:  baby.gr

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας