Ό,τι κανείς δεν σου είπε για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού στην οικογένεια

Ό,τι κανείς δεν σου είπε για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού στην οικογένεια

Ό,τι κανείς δεν σου είπε για τον ερχομό του δεύτερου παιδιού στην οικογένεια

Οι άνθρωποι δίνουν τόσο μεγάλη σημασία όταν γίνεσαι γονιός για πρώτη φορά.  Αρκεί η φουσκωμένη σου κοιλίτσα και η επισήμανση ότι κυοφορείς το πρώτο σου παιδί για να ξεκινήσουν μια σφοδρή επίθεση με καταιγιστικές συμβουλές και κάποιες φορές χρήσιμες σκέψεις. Κάτι που δεν συμβαίνει όταν είσαι έγκυος στο δεύτερο παιδί, αφού εκεί πια απλά υποθέτουν ότι ξέρεις τι να κάνεις. Ίσως η μόνη συμβουλή που σου δίνουν τότε είναι «αν και τα δυο σε χρειάζονται, βοήθα πρώτα το μεγαλύτερο.»

Πριν βρεθείς απροετοίμαστη μπροστά στον ερχομό του δεύτερου, διάβασε τα 12 πράγματα που κανείς δεν σου είπε.

 1. Θα έχεις περισσότερες ενοχές από ποτέ.

Όταν αφιερώνεις περισσότερο χρόνο στο νεογέννητο μωρό σου, θα νιώθεις ότι δεν δίνεις την απαραίτητη προσοχή στο μεγαλύτερο παιδάκι σου. Όταν θα δίνεις πιο πολύ χρόνο στο μεγάλο, θα νιώθεις ότι παραμελείς το μικρό. Θα εύχεσαι να μπορείς να αφιερώσεις κάθε δευτερόλεπτο στο καθένας τους ξεχωριστά, ενώ την ίδια στιγμή θα εύχεσαι να βρεις 20 λεπτά να κάνεις ένα ντουζ. Ο κύκλος των ενοχών έχει κιόλας αρχίσει. Σιγά-σιγά, όμως θα γίνεται λιγότερο έντονος. Κάνε υπομονή.

 1. Δεν θα θυμάσαι όσα νόμιζες πως θυμόσουν από το πρώτο.

Προετοιμάσου να ξαναβρείς λύσεις για θέματα που ήδη είχες λύσει στο πρώτο. Θα θυμηθείς πως τα έβγαζες πέρα, αλλά θέλει λίγο χρόνο. Μην εκπλαγείς αν κοιτιέστε με απορία με το σύντροφό σου όταν αναρωτιέστε τι ώρα βάζατε το πρώτο σας μωράκι για ύπνο.

 1. Η όλη εμπειρία θα είναι λιγότερο έντονη.

Σε καμία περίπτωση δεν εννοούμε ότι θα είναι λιγότερο ιδιαίτερη και σημαντική. Εννοούμε ότι δεν θα είναι πλέον πρωτόγνωρη η εμπειρία για εσένα και το σύντροφό σου να φέρνεις στον κόσμο ένα παιδί μέσα από το σώμα σου. Ήδη έχετε γίνει μάρτυρες του θαύματος ένας μικροσκοπικός νέος άνθρωπος να δημιουργείται από την ένωσή σας με το σύντροφό σας. Ούτε σημαίνει ότι οι ορμόνες σας δεν θα ξανατρελαίνονται από την αρχή. Απλά ότι θα έχετε ήδη συνειδητοποιήσει το μεγαλείο της μοναδικής αυτής εμπειρίας.

 1. Ο θηλασμός θα είναι και πάλι δύσκολη υπόθεση.

Μπορεί να λένε ότι είναι ευκολότερος τη δεύτερη φορά, αλλά πραγματικά εύκολος δεν είναι ποτέ. Σε κάποιες γυναίκες αλλάζει μονάχα ο πόνος του θηλασμού που μπορεί να διαρκεί λιγότερο και να μετριάζει τη δεύτερη φορά.

 1. Θα έχεις λιγότερη σεμνότητα από πριν.

Φαντάζει αδύνατον, αλλά όλοι σχεδόν τα έχουν δει όλα και τώρα τα ξαναβλέπουν. Ειδικά το στήθος σου. Δεν έχεις την πολυτέλεια του χρόνου να προγραμματίζεις τη μέρα σου με βάση τις ώρες του θηλασμού. Έτσι συμβιβάζεται με το να θηλάζεις δημόσια, ανά πάσα ώρα και στιγμή, σε οποιοδήποτε μέρος και αποκτάς μια κάποια άνεση με το όλο θέμα.

Οι απίθανες φωτογραφίες γέννησης που βραβεύτηκαν για το 2017! Δείτε τες και λατρέψτε τες!

 1. Οι μέρες της άδειας μητρότητας θα είναι πολύ διαφορετικές.

Θυμάσαι που στο πρώτο ήσουν με τα εσώρουχα στο κρεβάτι και θήλαζες ήρεμα και όμορφα το μικρό σου, ενώ κατά τη διάρκεια της μέρας μπορούσες να κοιμηθείς όταν εκείνο, επίσης, κοιμόταν; Μάντεψε! Αν δεν έχεις κάποιον να απασχολήσει το μεγάλο σου παιδάκι, οι μέρες εκείνες αποτελούν αναμνήσεις που πέρασαν ανεπιστρεπτί .

 1. Θα χρειαστείς μεγαλύτερη βοήθεια απ’ αυτή που νομίζεις.

Θα χρειαστείς κάποιον να σε βοηθήσει κατά την ανάρρωσή σου μετά τον τοκετό και με το μωρό τις πρώτες μέρες που θα το φέρεις σπίτι, κάποιον να απασχολήσει το μεγαλύτερο, κάποιον να φροντίσει λιγάκι το σπίτι, κάποιον να σε βοηθήσει στις πρώτες σου προσπάθειες να βγεις από το σπίτι μαζί με τα δυο παιδάκια σου. Γενικά θα χρειαστείς αρκετή βοήθεια και καλό είναι να μην αρνηθείς προτάσεις των ανθρώπων του φιλικού και οικογενειακού σου περιβάλλοντος, όπως να σου καθαρίσουν το σπίτι, να σε συνοδέψουν στα ψώνια ή να απασχολήσουν το μεγάλο παίζοντας μαζί του.

 1. Θα έχεις περισσότερα άπλυτα από ποτέ.

Μιλάμε για τις ανάγκες των δυο παιδιών σας που λερώνονται συνεχώς και των δικών σας. Είναι, επομένως, λογικό να χρειάζεται να βάζετε ένα πλυντήριο κάθε ημέρα για να μη γίνει ο σωρός ατελείωτος.

 1. Θα εκτιμήσεις τις δυνατότητες που σου παρέχει το μάρσιπο.

Είναι όμορφο και γλυκό το να έχεις τόσο κοντά το μωρό σου, όσο είναι μέσα στο ειδικό μάρσιπο που φοράς. Όταν, όμως, έχεις ένα δεύτερο μεγαλύτερο παιδί, τότε γίνεται και απαραίτητο. Το μάρσιπο σου αφήνει τα χέρια ελεύθερα να παίξεις με το μεγαλύτερο ή να κινηθείς με μεγάλη ευκολία, αφού σου προσφέρει τη δυνατότητα να επιβλέπεις συνεχώς το μωρό.

 1. Θα υπολογίζεις την κάθε σου κίνηση με απόλυτη ακρίβεια.

Μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις είναι να καταφέρεις να προσέχεις εξίσου και τα δυο σου παιδιά τις πρώτες φορές που θα τα βγάλεις από το σπίτι και δεν θα έχεις κάποιον να σε βοηθήσει με αυτό. Με ποια σειρά θα τους βάλεις στο αυτοκίνητο, ποια ζώνη θα δέσεις πρώτη και ποια δεύτερη και μια σειρά άλλων κινήσεων που πριν δεν είχες σκεφτεί, θα την ανακαλύψεις με τον ερχομό του δεύτερου παιδιού και μετά από μια περίοδο δοκιμής και πειραματισμού. Μαθαίνεις έτσι σιγά-σιγά να υπολογίζεις τι θα κάνεις πρώτο και τι δεύτερο, ώστε να μην κινδυνεύσουν και να έχεις τον έλεγχο των κινήσεων τους.

 1. Θα έχεις μαζί σου λιγότερο εξοπλισμό για το νέο μωρό.

Όταν γίνεσαι για πρώτη φορά μαμά, στην ανάγκη σου να είσαι έτοιμη για κάθε αναπάντεχο που θα σου συμβεί, κουβαλάς τα πάντα μαζί σου. Στην πορεία, βλέπεις τι πραγματικά σου χρειάζεται και έχεις λιγότερα. Με το δεύτερο μωρό, αυτά γίνονται ακόμη πιο λίγα. Μην ξεχνάς ότι πλέον πρέπει να έχεις μαζί σου και κάποια πραγματάκια για το μεγάλο του αδερφάκι.

 1. Δεν θα νοιάζεσαι το ίδιο για το χρόνο που περνάει το πρώτο σου παιδί μπροστά στην οθόνη.

Αν το μεγαλύτερο παιδάκι σου απορροφάται βλέποντας τα αγαπημένα του παιδικά, ενώ εσύ θα προσπαθείς για δέκατη φορά να θηλάσεις το νεογέννητο μωρό σου, θα νιώσεις σίγουρα την ανακούφιση που δεν θα ζητά επίμονα την προσοχή σου.

Επιμέλεια κειμένου για το Babyradio: Σοφία Τελιάκη

Διαβάστε ακόμη:

Το αντιρατσιστικό μήνυμα μιας μικρής κυρίας πριν καλά-καλά βγάλει τις πάνες!

Κακομαθημένες ή απλά παρεξηγημένες; Οι κυρίες των πλουσιότερων ανδρών του πλανήτη

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας