Η βραδινή ρουτίνα του ύπνου: 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στα παιδιά σας ΚΑΘΕ βράδυ!

Η βραδινή ρουτίνα του ύπνου: 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στα παιδιά σας ΚΑΘΕ βράδυ!

Η βραδινή ρουτίνα του ύπνου: 4 ερωτήσεις που πρέπει να κάνετε στα παιδιά σας ΚΑΘΕ βράδυ!

Αγαπώ τα παιδιά μου, αλλά μέχρι την ώρα του ύπνου, είμαι απλά εξαντλημένη. Στις 20:00 μ.μ., η υπομονή μου τελειώνει. Είναι σαν να τελειώνει η μπαταρία μου ή να έχω κάποιο πρόβλημα με τα νεύρα μου από κει και πέρα…

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

Η πραγματικότητα όμως είναι ότι η μητρότητα δεν σταματά στις 20:00 μ.μ. Και γι αυτό βάζω τα δυνατά μου και προσπαθώ να «εκμεταλλευτώ» την ώρα του ύπνου κάνοντας 4 ερωτήσεις τσα παιδιά μου κάθε βράδυ.

  1. Ποιο ήταν η αγαπημένη στιγμή της ημέρας σου; Με αυτήν την ερώτηση βοηθάω τα παιδιά μου να επικεντρωθούν στα καλύτερα μέρη της ημέρας και μας δίνει μια ακόμη ευκαιρία να προβληματιστούμε για αυτά, να γελάμε ακόμα περισσότερο γι ‘αυτά και να βρούμε χαρά σε αυτές τις ξεχωριστές στιγμές για άλλη μια φορά πριν κλείσουν τα μάτια τους. Αισιοδοξία, με λίγα λόγια.
  2. Ποιο ήταν η λιγότερο αγαπημένη  στιγμή της ημέρας σου; Με αυτήν την ερώτηση επιστρέφουμε στην πραγματικότητα. Κανείς δεν είναι τέλειος. Ο καθένας κάνει λάθη, γι ‘αυτό είναι σπουδαίο να έχουμε την ευκαιρία να είμαστε πραγματικοί και να μιλάμε για όσα δεν πήγαν καλά, για κακές επιλογές, ασέβεια, και ανευθυνότητα. Αυτή η ερώτηση μου επέτρεψε να διαμορφώσω την άνευ όρων αγάπη μου και μου έδωσε πολλές διδακτικές στιγμές δεύτερης ευκαιρίας. Ακόμα κι αν έχασα την ψυχραιμία μου την πρώτη φορά, έχω μια ακόμη πιθανότητα να περπατήσω μέσα από αυτά που έπρεπε να είχαν κάνει διαφορετικά. Είναι υπέροχο για τα παιδιά να υπενθυμίσουμε ότι αύριο είναι μια νέα μέρα για να προσπαθήσουμε ξανά.
  3. Έχεις κάποιες απορίες σχετικά με την ημέρα σου; Αυτή η ερώτηση μας επιτρέπει να μιλήσουμε με ειλικρίνεια. Καθιερώνει μια συνήθεια όπου τους ενημερώνω πάντα ότι μπορούν να με ρωτούν οτιδήποτε και να με εμπιστεύονται. Τους μαθαίνει οτι ξέρω να ακούω και να αγαπώ. Τους δείχνει ότι είμαι άνθρωπος εμπιστοσύνης που δεν πρόκειται να κρίνει ή να θυμώσει ή να είναι αναστατωμένος.
  4. Πώς έδειξες καλοσύνη ή αγάπη σήμερα; Αυτή η ερώτηση μας επιτρέπει να μιλήσουμε για την προσφορά και την ακεραιότητα. Τους ενθαρρύνει να είναι καλοί και να αγαπούν τους άλλους ακόμη και όταν κανείς δεν το βλέπει. Είναι η πιο ισχυρή ερώτηση που μπορεί να αλλάξει τη ζωή! Τα παιδιά μου έχουν μάθει πόσο απλό είναι και πόσο ικανά είναι να δείχνουν καλοσύνη ή αγάπη κάθε μέρα. Όταν άρχισα να ρωτώ αυτήν την ερώτηση, ο 8χρονος γιος μου είχε πρόβλημα να βρει μια απάντηση, και εγώ τον βοηθούσα να καταλάβει λέγοντας του τι είδα εγώ οτι έκανε. – Έβαλε το πιάτο του στο νεροχύτη, έπαιξε με την αδελφή του ωραία , έδωσε στο μικρότερο αδερφό του το καινούριο του παιχνίδι, έπλυνε τα χέρια του την πρώτη φορά που το ζήτηα. Δημιουργώντας μια συνειδητοποίηση των μικρών τρόπων με τους οποίους μπορεί να δείξει την καλοσύνη και την αγάπη του, μπόρεσε να κάνει ακόμα περισσότερα. Επιπλέον, βρίσκω τον εαυτό μου να ψάχνει για αυτά τα θετικά πράγματα που κάθε παιδί κάνει όλη την ημέρα, ώστε να μπορώ να τα μοιραστώ μαζί τους εκείνο το βράδυ. Λατρεύουν να ακούν όλα τα σπουδαία πράγματα που έχουν κάνει. Ευγένεια και αγάπη … αυτό είναι το επίκεντρο που θέλω τα παιδιά μου να έχουν όλη τη μέρα τους!

Οι 4 ερωτήσεις με βοήθησαν να μάθω περισσότερα για τα παιδιά μου: κανόνες του μπέιζμπολ, τους φόβους τους για τους κεραυνούς, τα αγαπημένα τους χρώματα και τις ταινίες. Αλλά έχω επίσης διδάξει περισσότερα στα παιδιά μου: απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με την άμβλωση, το κάπνισμα, την πολυπολιτισμικότητα και τις αναπηρίες – δεν θα ξεχάσω ποτέ τη νύχτα που έκλαιγαν μαζί για ένα μικρό αγόρι σε αναπηρικό κάθισμα.

Με τις 4 ερωτήσεις βιώνουμε την αισιοδοξία, την πραγματικότητα, την ειλικρίνεια και την ακεραιότητα κάθε βράδυ. Επίσης, κάθε βράδυ γελάμε, κλαίμε, συζητάμε και μαθαίνουμε καλύτερα ο ένας τον άλλο.

Αγαπητή μαμά, δοκιμάστε τις 4 ερωτήσεις πριν από το βραδινό ύπνο, και θα δείτε άμεσα τη διαφορά στα παιδιά σας!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας