Η ζωή των γονιών πριν την σύλληψη μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού

Η ζωή των γονιών πριν την σύλληψη μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού

Η ζωή των γονιών πριν την σύλληψη μπορεί να έχει μεγάλες επιπτώσεις στην υγεία του παιδιού

Οι μήνες λίγο πριν τη γέννηση ενός παιδιού είναι πολύ σημαντικοί και οι γονείς θα έπρεπε να κάνουν ό, τι μπορούν για να εξασφαλίσουν ότι βρίσκονται στη βέλτιστη υγεία καθώς προετοιμάζονται να φέρουν ένα μωρό στον κόσμο.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί γονείς που δεν γνωρίζουν το βαθμό στον οποίο η υγεία τους πριν από τη σύλληψη μπορεί να έχει μακροχρόνιες επιπτώσεις στους απογόνους τους.

Νέα ευρήματα έχουν αποκαλύψει τη σημασία της παχυσαρκίας, της κατανάλωσης αλκοόλ και της διατροφής κατά την περίοδο πριν τη σύλληψη, καθώς αυτοί οι παράγοντες μπορούν να έχουν σοβαρό αντίκτυπο στη γενική ευημερία ενός παιδιού αργότερα στη ζωή.

Η έρευνα, που παρουσιάστηκε σε μια σειρά τριών άρθρων που δημοσιεύθηκαν στο περιοδικό The Lancet, αξιοποίησε τα υπάρχοντα στοιχεία και πρόσθεσε δύο αναλύσεις γυναικών ηλικίας 18 έως 42 ετών στο Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία.

Η μελέτη διερεύνησε τον ορισμό της «περιόδου πριν τη σύλληψη», καθώς αυτό συνήθως αναφέρεται στους τρεις μήνες που προηγήθηκαν της σύλληψης.

Ωστόσο, η ομάδα ερευνητών υποστήριξε ότι πρέπει να  λαμβάνουμε υπόψη και τους μήνες ή τα έτη που θα μπορούσε να χρειαστεί για τα άτομα ώστε να φτάσουν στα ιδανικά επίπεδα υγείας κατά την προετοιμασία για τη σύλληψη.

«Η περίοδος πριν τη σύλληψη είναι μια κρίσιμη περίοδος όταν η γονική υγεία – συμπεριλαμβανομένου του βάρους, του μεταβολισμού και της διατροφής – μπορεί να επηρεάσει τον κίνδυνο μελλοντικών χρόνιων νοσημάτων στα παιδιά και πρέπει να επανεξετάσουμε την πολιτική δημόσιας υγείας για να συμβάλλουμε στη μείωση αυτού του κινδύνου», δήλωσε ο καθηγητής Judith Stephenson, επικεφαλής συγγραφέας της σειράς και μέλος της σχολής του Πανεπιστημίου του Λονδίνου.

Ο καθηγητής Stephenson δήλωσε ότι ενώ πολλοί γνωρίζουν τους κινδύνους του καπνίσματος ή του αλκοόλ όταν προσπαθούν να συλλάβουν, λιγότεροι είναι αυτοί που γνωρίζουν πώς η διατροφή τους μπορεί να επηρεάσει τους μελλοντικούς τους απογόνους.

«Η αύξηση της ευαισθητοποίησης σχετικά με την υγεία που έχει κάποιος πριν τη σύλληψη και η αύξηση της διαθεσιμότητας υποστήριξης για τη βελτίωση της υγείας πριν από τη σύλληψη είναι καθοριστικής σημασίας», δήλωσε ο καθηγητής Stephenson.

Η προηγούμενη έρευνα κατέδειξε τη συσχέτιση μεταξύ του καπνίσματος, της υψηλής κατανάλωσης αλκοόλ και καφεΐνης, της κακής διατροφής, της παχυσαρκίας και του υποσιτισμού κατά την περίοδο πριν τη σύλληψη, με κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών, μεταβολικών, ανοσολογικών και νευρολογικών παθήσεων στο παιδί, τόσο στην παιδική όσο και στην ενήλικη ζωή.

Παλαιότερες μελέτες ανακάλυψαν ότι τόσο η μητρική όσο και η πατρική παχυσαρκία συνδέονται με υψηλότερο κίνδυνο χρόνιας νόσου αργότερα στη ζωή.

Στις νέες αναλύσεις που διεξήχθησαν κατά τη διάρκεια της μελέτης, οι ερευνητές αξιολόγησαν τη διατροφή 509 γυναικών ηλικίας 18 έως 42 ετών, κατά προσέγγιση αναπαραγωγικής ηλικίας, όπως καταγράφηκε από την Έρευνα Εθνικής Διαιτολογίας και Διατροφής του Ηνωμένου Βασιλείου.

Τα συμπεράσματά τους κατέληξαν στο οτι το 96% των γυναικών είχαν διαιτητικές προσλήψεις σιδήρου και φυλλικού οξέος που είναι λιγότερο από το ιδανικό.

Με αυτό το σκεπτικό, οι ερευνητές πιστεύουν ότι πρέπει να γίνουν περισσότερα για να αυξηθεί η ευαισθητοποίηση σχετικά με την υγεία των μελλοντικών γονιών, υποστηρίζοντας την ιδέα ότι τα σχολεία πρέπει να διδάσκουν τους εφήβους για όλα όσα χρειάζονται για να προετοιμαστούν για τη μητρότητα.

«Η βελτίωση της συνολικής υγείας του πληθυσμού, καθώς και η ευαισθητοποίηση για τη σημασία της περιόδου πριν τη σύλληψη θα μπορούσαν να συμβάλουν στη βελτίωση της υγείας των μελλοντικών γενεών», δήλωσε ο Δρ Mary Barker, αναπληρωτής καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Σαουθάμπτον.

«Αυτή η εξαιρετικά σημαντική έρευνα παρουσιάζει έντονη απόδειξη της σπουδαιότητας της διατροφής και του τρόπου ζωής στην περίοδο πριν τη σύλληψη», δήλωσε ο καθηγητής Janice Rymer, αντιπρόεδρος του Βασιλικού Κολλεγίου Μαιευτήρων και Γυναικολόγων (RCOG).

«Είμαστε εξαιρετικά προβληματισμένοι από τα ευρήματα ότι το 96% των γυναικών αναπαραγωγικής ηλικίας έχουν διατροφή σιδήρου και φυλλικού οξέος κάτω του φυσιολογικού.»

Το RCOG εργάζεται επί του παρόντος με την φιλανθρωπική οργάνωση Tommy’s για να παρέχει στις γυναίκες συμβουλές σχετικά με τις ενέργειες που μπορούν να πάρουν για να μειώσουν την πιθανότητα εμφάνισης επιπλοκών κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας