Τα 5 Σημάδια που δείχνουν ότι είστε “γονιός–θύμα”!

Μπορεί να σκέπτεστε ότι οι υπερβολικά χαλαροί και ανεκτικοί γονείς είναι αυτοί που δεν θέτουν κανόνες συμπεριφοράς ,τρόπων ντυσίματος, και δεν απαγορεύουν τίποτα στα παιδιά τους. Όμως θα εκπλαγείτε αν συνειδητοποιήσετε πως κάποια πράγματα που τα θεωρείτε ασήμαντα, σας καθιστούν αμέσως ‘’γονιό θύμα’’ ή υπερβολικά χαλαρό γονιό.

Ακολουθούν μερικοί κοινοί τρόποι που σας καθιστούν ‘’γονιούς θύματα’’:  

  1. Έλλειψη προγράμματος και ορίων

Για μερικούς γονείς μπορεί να είναι πολύ πιεστικό να ακολουθήσουν συγκεκριμένα πλάνα συμπεριφοράς και λόγω της έλλειψης προγράμματος και κανόνων να κακομαθαίνουν τα παιδιά τους.

Φυσικά όλοι ξέρετε ότι πρέπει να ακολουθείτε κάποιους κανόνες και ότι πρέπει να είστε υπεύθυνοι. Το βασικότερο λάθος που κάνετε είναι πως ένας από τους 2 γονείς είναι υπεύθυνος και ο άλλος είναι πιο ανεκτικός με αποτέλεσμα τα παιδιά σας να στρέφονται στον πιο χαλαρό για να πετύχουν αυτό που θέλουν. Για να αλλάξει αυτό πρέπει να ακολουθείτε και οι 2 το ίδιο πλάνο συμπεριφοράς και να συμφωνείτε μεταξύ σας.

  1. Αποφεύγετε τις συγκρούσεις

Πολλοί γονείς θεωρούν πιο εύκολο να δίνουν στα παιδιά και στους εφήβους αυτό που ζητάνε αποφεύγοντας τις συγκρούσεις. Ειδικά στην εφηβεία οι συγκρόυσεις με τους γονείς είναι συνηθισμένο φαινόμενο αλλά ότι και να συμβεί μην υποχωρείτε. Δεν είπαμε να μαλώνετε συνεχώς απλά χειριστείτε τις συγκρούσεις πιο ήρεμα και προσπαθήστε να διδάξετε το σωστό στα παιδιά σας.

  1. Χρησιμοποιείτε τα καθήκοντα του παιδιού σας σαν δικαιολογία

Όταν λέτε στο παιδί σας να κάνει αυτό που έχει αναλάβει και εκείνο χρησιμοποιεί σαν δικαιολογία το υπερβολικά φορτωμένο του πρόγραμμα για να το αποφύγει. Και ποιο είναι το αποτέλεσμα; Καταλήγετε να κάνετε εσείς αυτό που έχει αναλάβει και το παιδί σας πάντα να περιμένει από εσάς και να επαναπαύεται. Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να το κάνετε να αναλάβει τις ευθύνες του χωρίς την βοήθειά σας και εσείς απλά να του δίνετε τις σωστές κατευθύνσεις

  1. Προσπαθείτε να γίνετε (οπωσδήποτε) φίλοι με το παιδί σας

Εννοείται πως είναι πολύ καλό για την σχέση σας να είστε φίλοι με το παιδί σας και να προσπαθείτε πολύ για να γίνει αυτό .Όμως, όπως ένας φίλος δεν λέει σε έναν άλλο φίλο ‘’δεν σου επιτρέπω να κάνεις αυτό’’ έτσι και εσείς δεν μπορείτε ταυτόχρονα να είστε φίλοι και να απαγορεύετε πράγματα στο παιδί σας.

Για να μην μπερδεύετε το παιδί σας προσπαθήστε να βελτιώσετε την σχέση σας μαζί του και να είστε κοντά του χωρίς να είστε κολλητοί φίλοι.

  1. Επιβραβεύετε το παιδί σας μέσω της τεχνολογίας

Τα παιδιά και πόσο μάλλον οι έφηβοι πολλές φορές σας παρακαλούν να τους αγοράσετε κινητά, tabletκαι videogames.Το να τους τα δίνετε χωρίς δεύτερη σκέψη για να αποφύγετε καταστάσεις δεν είναι καλό για το παιδί σας

Αν έχετε ήδη δώσει κάποια από τις παραπάνω συσκευές στο παιδί σας το καλύτερο είναι να τις πάρετε πίσω με την δικαιολογία ότι τις χρειάζεστε και εσείς. Αν το παιδί σας επιμένει, μπορείτε να του δίνετε τις συσκευές όχι για επιβράβευση αλλά για να κάνει κάτι διαφορετικό ,για να χαλαρώσει και όχι επειδή ήταν καλό παιδί και συμπεριφέρεται σωστά.

babyradio.gr-Γκαλίτσιου Μαριάννα