Γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Δείτε τι να κάνετε!!

Γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης; Δείτε τι να κάνετε!!

Εάν είστε έγκυος κατά τη διάρκεια του χειμώνα, έχετε αρκετές πιθανότητες να αρρωστήσετε αν δεν πάρετε τις κατάλληλες προφυλάξεις. Η γρίπη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης είναι αρκετά επικίνδυνη. Το ανοσοποιητικό σας σύστημα έχει υποστεί αλλαγές και έτσι είστε ευάλωτες σε ασθένειες. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης η γρίπη μπορεί να δημιουργήσει πολλά προβλήματα υγείας. Για παράδειγμα μπορεί να καταλήξει σε λοιμώξεις, πνευμονία ή εμβρυϊκή δυσχέρεια. Επιπλοκές της γρίπης, όπως πνευμονία και αφυδάτωση μπορεί να είναι πολύ σοβαρές για την υγεία της εγκύου γι’ αυτό και οι έγκυες γυναίκες έχουν περισσότερες πιθανότητες να χρειαστούν νοσοκομειακή περίθαλψη από γυναίκες της ίδιας ηλικίας όχι όμως έγκυες. Δεν σημαίνει ότι όλες οι γυναίκες θα έχουν τέτοιες επιπλοκές.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€

[babyPostAd]Η γρίπη μπορεί να προκαλέσει επιπλοκές στο έμβρυο και να οδηγήσει σε πρόωρο τοκετο. Παρακάτω αναφέρουμε ποια συμπτώματα θα πρέπει να προσέχετε. Η γρίπη συνήθως ξεκινάει με πυρετό και κόπωση που ακολουθείται από τα συμπτώματα του τυπικού κρυολογήματος, όπως ρινική καταρροή ή βουλωμένη μύτη, φτέρνισμα, πονόλαιμο, βήχα και ρίγη. Επίσης μπορεί να έχετε εμετούς και διάρροια. Η λήψη ιατρικής βοήθειας είναι πολύ σημαντική αν είσαστε έγκυος, καθώς η γρίπη μπορεί να επιδεινωθεί αρκετά γρήγορα.

Συμπτώματα της γρίπης:
Πώς μεταδίδεται
Η γρίπη μεταδίδεται όταν κάποιο άτομο που είναι φορέας του ιού βήξει, φτερνιστεί ή μιλήσει. Ο ιός μεταφέρεται μέσω του αέρα και εισπνέεται/προσλαμβάνεται από κάποιο άλλο άτομο. Επίσης μέσω αφής, πχ αν αγγίξουμε κάποιο πόμολο και μετά αγγίξουμε το στόμα, τη μύτη ή τα μάτια μας.
Μέτρα πρόληψης
Τρόποι αντιμετώπισης
Ας σημειωθεί πως η χρήση ibuprofen, κοδεΐνης και ασπιρίνης απαγορεύονται κατά τη διάρκεια της κύησης, όπως και χάπια για το κρύωμα που περιέχουν συνδυασμό φαρμάκων.
Αν αρωστήσετε περιορίστε τις επαφές με άλλους, μείνετε σπίτι και ειδοποιήστε αμέσως τον γιατρό σας. Ο γιατρός θα αποφασίσει για την θεραπεία σας. Αν έρθετε σε επαφή με κάποιον που εχει γρίπη, ρωτήστε τον γιατρό σας τι πρέπει να κάνετε για να μειώσετε τις πιθανότητες να αρρωστήσετε και εσείς.
Πως μπορείτε να αποφύγετε την γρίπη:

  • Πλένετε τα χερια σας συχνά, μετά από το φαγητό, φτέρνισμα και μετά την τουαλέτα.
  • Όταν το σαπούνι και το νερό δεν είναι διαθέσιμα, καλό θα ήταν να έχετε πάντα στην τσάντα σας το ειδικό τζελ απολύμανσης.
  • Μην βήχετε ή φτερνίζεστε σε γυμνά χέρια, προσπαθήστε να έχετε ενα χαρτομάντηλο μπροστά, το όποιο θα πρέπει να το πετάξετε μετά και να μην το χρησιμοποιήσετε δεύτερη φορά.
  • Μην αγγίζετε τα μάτια σας, την μύτη σας ή το στόμα σας. Μπορεί να νομίζετε ότι τα χερια σας είναι καθαρά, αλλά να μην είναι.
  • Να είσαστε τουλάχιστον 6 μέτρα μακριά απο ανθρώπους που έχουν την γρίπη.

Αν ο βήχας επιμένει, το κρύωμα δεν υποχωρεί και ιδιαίτερα στην περίπτωση που υψηλός πυρετός δεν φαίνεται να συνδέεται με κάποια ίωση πρέπει να ενημερωθεί ο γιατρός μήπως υπάρχει κάποια δευτερογενής λοίμωξη που χρειάζεται πιο δραστική αντιμετώπιση.

Πηγή: childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

Γρίπη: Δείτε πώς ο ιός εισβάλλει στον οργανισμό σας (video)

Γρίπη vs. κρυολόγημα: Πώς θα ξεχωρίσετε τα συμπτώματα