H καθημερινότητα μου ως μαμά αυτιστικού παιδιού

H καθημερινότητα μου ως μαμά αυτιστικού παιδιού

μαμά αυτιστικού παιδιού

Όταν ο γιος μου, Norrin, είχε διαγνωστεί με αυτισμό, η  μαμά μου μου είπε, “δεν χρειάζεται να μιλήσεις πουθενά για αυτό. Δεν είναι δουλειά κανενός.” Εγώ απλά δεν έβρισκα κανένα λόγο για να το κρατήσω μυστικό, λέει η Lisa Quinones-Fontane. Από την αρχή, ήμουν ανοιχτή γι ‘αυτό, πρόθυμη να μιλήσω και να απαντήσω σε ερωτήσεις.

Οι άνθρωποι έχουν συχνά ερωτήματα και απόψεις για το πως είναι η ζωή μου είναι ως γονέας παιδιού με αυτισμό. Η ανατροφή των παιδιών μας είναι συχνά αντικείμενο κριτικής από άλλους γονείς.  Δείτε εδώ μερικα συνηθισμένα προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίζει μια μαμά αυτιστικού παιδιού.

  1. Οι συναντήσεις για την πρόοδο του παιδιού είναι στρεσσογόνες. 

Το να μιλήσεις με τους υπεύθυνους στο σχολείο του παιδιού σχετικά με την πρόοδο και την εξέλιξη του είναι αρκετά στρεσσογόνο και πρέπει πάντα να είσαι προετοιμασμένη για να υπερασπιστείς τις επιλογές σου.

       2. Όταν γίνουν δεκτά αυτά που ζητάτε από το σχολείο του παιδιού…

Το να πείσετε μια ομάδα ξένων ανθρώπων που πιστεύουν οτι είναι ειδικοί και γνωρίζουν καλύτερα από εσας τις ανάγκες του παιδιού σας, είναι μια επιτυχία από μόνη της!

         3. Όταν η πεθερά σας ή κάποιο άλλο μέλος της οικογένειας λέει: “Το μόνο που χρειάζεται το παιδί για να ισιώσει είναι λίγος καιρός μαζί μου! ” 

Ο αυτισμός δεν είναι κάτι που περνάει με μεθόδους και το παιδί μου δεν πρόκειται να “ισιώσει” ‘ό,τι κι αν κάνεις. Οπότε αν αυτό πιστεύεις, σε παρακαλώ κράτησε τις απόψεις σου για τον εαυτό σου.

         4. Όταν ο γονιός ενός άλλου παιδιού λέει: “Ω, μην ανησυχείς! Έτσι είναι ΟΛΑ τα παιδιά!” 

Το οτι το παιδί μου έχει πρόβλημα με το να κάτσει ήσυχο να κάνει τις εργασίες του, ή να με αποχωριστεί, ή να εκπαιδευτεί στην χρήση της τουαλέτας, δεν είναι κάτι που ΟΛΑ τα παιδιά κάνουν. Αυτά είναι προβλήματα που δημιουργεί ο αυτισμός. Οπότε σταμάτα να απορρίπτεις και να υποβαθμίζεις τις ανησυχίες μας επειδή είναι πιο περίπλοκες από αυτές που έχεις συνηθίσει…

          5. Όταν κάποιος λέει, “Θα πρέπει πραγματικά να του διδάξεις πώς να …”

Λέτε να μην έχουμε δοκιμάσει να του το διδάξουμε; Λες και είναι εύκολο να διδάξεις κάτι σε ένα παιδί με αυτισμό…

          6. “Είσαι σίγουρη; Το παιδί δεν φαίνεται αυτιστικό.”

Το ξέρω οτι προσπαθείς να κάνεις μια φιλοφρόνηση λέγοντας μου οτι το παιδί μου μοιάζει φυσιολογικό. Ο αυτισμός όμως δεν μοιάζει με κάτι συγκεκριμένο, ώστε να μπορείς να το καταλάβεις! Και γι’ αυτό απλά σου χαμογελάω καθώς απομακρύνομαι…

Γνωρίστε τα προειδοποιητικά σημάδια του αυτισμού ανά ηλικία

          7. Οταν κάποιος βρίζει τα παιδιά με αναπηρίες δημόσια

Δεν είναι αστείο το να προσβάλλεις τους ανθρώπους. Και επειδή έχω παιδί με αυτισμό, ετοιμάσου για το τι θα ακολουθήσει!

         8. Όταν κάποιος λέει, “Ω έχω δει μια ταινία με ένα αυτιστικό παιδί. Δεν την έχετε δει; Θα έπρεπε».

Μου αρέσει που προσπαθείτε να αναφέρετε με τρόπο το πρόβλημα του παιδιού μου. Η αλήθεια είναι οτι όλοι οι γονείς με αυτιστικά παιδιά έχουμε δει αρκετές παρόμοιες ταινίες και έχουμε διαβάσει και τα βιβλία. Αλλά δεν υπάρχει κανένα πρότυπο που λέει οτι όλα τα αυτιστικά παιδιά είναι το ίδιο, ή θα έχουν την ίδια κατάληξη με τον ήρωα της ταινίας!

         9. “Νομίζετε ότι τα εμβόλια φταίνε για τον αυτισμό του παιδιού σας;”

Όχι.

         10. “Δεν φοβάστε να κάνετε κι άλλο παιδί; Τι θα γίνει αν έχει και εκείνο αυτισμό;”

Κι όμως, το ρωτάτε πολλοί. Η αλήθεια είναι οτι έχω ήδη προσπαθήσει να κάνω δεύτερο παιδί και το έχασα στις 16 εβδομάδες. Οπότε αν ξαναπροσπαθήσω για δεύτερο παιδί, ο αυτισμός θα είναι το τελευταίο που θα με αγχώνει!

          11. Όταν το παιδί κάνει κάτι για πρώτη φορά.

Έχοντας ένα παιδί με αυτισμό, το βλέπετε να αγωνίζεται για να επιτύχει όσοι οι συνομήλικοι του πετυχαίνουν με ευκολία. Και όταν το βλέπετε να τα καταφέρνει για πρώτη φορά, ενθουσιάζεστε! Γελάτε, κλαίτε, χειροκροτάτε και λέτε σε όλους οτι ΕΣΕΙΣ είστε η μητέρα του!

Babyradio – Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη:

Μπορεί να μην έχω το σώμα που είχα πριν την εγκυμοσύνη, αλλά μ’αρέσω περισσότερο από ποτέ!

Brexting: Η εξομολόγηση μιας μαμάς που θηλάζει και χαζεύει στο κινητό.