Η αγκαλιά αλλάζει τη ζωή μας! Η πολύ αγκαλιά κακομαθαίνει το μωρό;

Η αγκαλιά αλλάζει τη ζωή μας! Η πολύ αγκαλιά κακομαθαίνει το μωρό;

Μωρό και αγκαλιά! Πόσο αποζητάω την αγκαλιά της μαμάς- Σκέψεις και αποδείξεις της ωφέλειας της αγκαλιάς.
Το ερώτημα της πόσης αγκαλιάς και πόσο τακτικά πρέπει να γίνεται, το θέτουν συνεχώς οι νέες μανούλες.

από την Μαρία Κιούρτη Μαία, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών Μητρικού Θηλασμού-Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας

Όσο χρονών και να γίνουμε όσο αγαπημένοι και να είμαστε με τον σύντροφό μας και τα παιδιά μας σε στιγμές έντονης συναισθηματικής, χρονικής ή και σωματικής πίεσης αποζητάμε την αγκαλιά της μαμάς μας.

Γιατί;Πολύ απλά νοιώθουμε προστασία, ευεξία, αγάπη και ανακούφιση, δηλαδή νοιώθουμε συναισθήματα που μας ακολουθούν από τη γέννησή μας σε όλη τη διάρκεια του βιολογικού μας κύκλου.

Άλλωστε εμείς οι μαίες έχουμε παρατηρήσει τις έγκυες μανούλες όταν νοιώθουν κίνδυνο να προτάσσουν το θώρακά τους προς τα μπροστά και να βάζουν τα χέρια τους προστατευτικά γύρω από τη κοιλίτσα τους.

Σε πολλές χώρες έχουν ξεκινήσει και φτιάχνουν γύψινα ομοιώματα της εγκυμονούσας μητέρας να αγκαλιάζει την κοιλίτσα της με τα χέρια της σφιχτά σχηματίζοντας με τα πλεγμένα δάχτυλά της καρδιά, προστατευτικά δίνοντας με αυτό το τρόπο στο αγέννητο παιδί της την αίσθηση ότι είναι απόλυτα αφοσιωμένη σε αυτό.

Στην μετέπειτα πορεία του παιδιού, και μετέπειτα ενήλικα, το αναμνηστικό αυτό χρησιμοποιείται ως θεραπευτικό εργαλείο διότι συνδέει την εμβρυική ζωή με την υπόλοιπη περίοδο της ζωής.

Ένα απλό άγγιγμα επαναφέρει μνήμες. Επίσης, τις πρώτες ημέρες της γέννησης χρησιμοποιείται ως κέλυφος όπου τοποθετείται το μωρό όταν είναι ανήσυχο και κλαίει χωρίς αναγνωρίσιμη αιτία.

Τι κυριαρχεί στην περίοδο της εγκυμοσύνης;

Η ενσυναίσθηση κυριαρχεί μεταξύ μητέρας και παιδιού από την αρχή της σύλληψης, στη διάρκεια της γέννησης και στην πρώτη περίοδο της λοχείας με τέτοιο τρόπο που πολλές φορές ο πατέρας και το υπόλοιπο οικογενειακό περιβάλλον νοιώθουν αποκομμένοι.

Περιγράφεται ως το δέσιμο μητέρας και νεογέννητου- υπάρχει άραγε βιολογική αιτία αυτής της διαδικασίας;

Πήραμε πολλές απαντήσεις από την μαιευτική στοχευμένη παρατήρηση (midwifery evidence based) και από ένα πλήθος ερευνών που πιστοποίησαν ότι το δέσιμο μεταξύ μητέρας και νεογνού είναι η κύρια διαδικασία για την επιβίωση του νεογνού.

Η αλληλεπίδραση αυτής της δυάδας ξεκινά με την βλεμματική επαφή,επιδρά με την αγκαλιά, και σίγουρα η καλύτερη στιγμή έρχεται την ώρα της γέννησης με τη σφιχτή αγκαλιά,την επαφή δέρμα -δέρμα(skin to skin),που ενεργοποιεί τους αρχέγονους μηχανισμούς φυσικής προστασίας.

Η υπέροχη μυρωδιά ενός μωρού. Άλλοι προστατευτικοί μηχανισμοί ανοσίας στο νεογέννητο είναι η σίτιση με μητρικό γάλα στο πρώτο μισάωρο – μία ώρα ζωής, το αμνιακό υγρό και το σμήγμα.

Για να διατηρήσουμε αυτούς τους παράγοντες αποφεύγουμε το μπάνιο τις πρώτες ημέρες, ειδικά το διάστημα που βρίσκεται το μωρό μας στο Νοσοκομείο που ενδημούν ισχυροί λοιμογόνοι παράγοντες, παρά πλένουμε με επιμέλεια τα χέρια μας με σαπούνι ειδικά όταν αλλάζουμε τη πάνα του, στη συνέχεια καθαρίζουμε το μωρό μόνο τοπικά προτιμώντας άφθονο νερό και λίγο σαπούνι.

Πολλές μητέρες για ευκολία προτιμούν τα υγρά μαντηλάκια τα οποία είναι λύση ανάγκης διότι μπορεί να ερεθιστεί το δερματάκι του μωρού από τη χρήση τους. Στο περιβάλλοντα χώρο επικρατεί μία εσάνς σαπουνιού, μωρουδίλας, μητρικού γάλακτος και καμιά φορά ταλκ αν και έχει απαγορευτεί η χρήση του τα τελευταία χρόνια.

H ανάγκη για αγκαλιά στο νεογέννητο

Η φυσική ανοσία

Αποτελεί την πρώτη γραμμή άμυνας του οργανισμού και η παθογένεια των μικροβίων σχετίζεται ως ένα βαθμό με τη δυνατότητα προσπέλασης των μηχανισμών της. Οι μηχανισμοί αυτοί ενεργοποιούνται από δομές που είναι κοινές μεταξύ των διαφόρων μικροβίων και δεν διακρίνουν τις ιδιαίτερες διαφορές μεταξύ των ξένων συστατικών.

Προστατεύουν τον οργανισμό από τα εξωγενή παθογόνα μέχρι ν” αναπτυχθούν και να δράσουν οι μηχανισμοί της ειδικής ανοσίας, επηρεάζουν την εξέλιξη της ειδικής ανοσιακής απάντησης και συμμετέχουν στην αντιμετώπιση του αντιγόνου κατά τη δραστική φάση της ειδικής ανοσιακής απάντησης.

Οι βασικοί μηχανισμοί της φυσικής ανοσίας συμπεριλαμβάνουν:

1. Φυσιολογικούς και χημικούς φραγμούς, όπως τα επιθήλια και αντιμικροβιακούς παράγοντες που παράγονται σε επιθηλιακές επιφάνειες

2. το pH και τη θερμοκρασία του σώματος

3.Διαλυτούς παράγοντες και πρωτείνες οξείας φάσεως.

4.Κύτταρα, όπως φαγοκύτταρα (ουδετερόφιλα και μακροφάγα) και Ν Κ κύτταρα.

5.Μεταβιβαστές, ή διαβιβαστές, όπως τις κυτταροκίνες που είναι πρωτείνες που ρυθμίζουν και συντονίζουν πολλές από τις δραστηριότητες των κυττάρων της φυσικής ανοσίας. Διακρίνονται σε κυτταροκίνες που εκκρίνονται από τα μακροφάγα και τις λεμφοκίνες που εκρίνονται από τα λεμφοκύτταρα.

Η σύλληψη της ιδέας της ανοσίας ανιχνεύεται το 430 π.χ., όταν ο Θουκυδίδης, περιγράφοντας το μεγάλο λοιμό που ενέσκηψε στην Αθήνα κατά τη διάρκεια του Πελοποννησιακού πολέμου, παρατήρησε πως όσοι κατάφερναν να αναρρώσουν από την ασθένεια δεν ασθενούσαν για δεύτερη φορά. Από την πρώτη αυτή παρατήρηση και μέχρι αυτή να γίνει μια ιατρικά εφαρμόσιμη αρχή, μεσολάβησαν 2000 χρόνια.

Εφαρμόσιμη αρχή:

Η αγκαλιά αποδεδειγμένα αυξάνει την ιντερλευκίνη -10,την κυτοκίνη που ανήκει στην ομάδα των ρυθμιστικών παραγόντων της ανοσιακής φλεγμονής.

Χαρακτηριστικά των κυτταροκινών είναι το ευρύ φάσμα δράσεων, και η αποτελεσματικότητά τους σε πάρα πολύ μικρές συγκεντρώσεις.

Αλληλεπίδραση της αγκαλιάς

Όταν αγκαλιάζουμε γίνεται μια μεγάλη ανταλλαγή συναισθημάτων που επιδρούν θετικά και στους δυο που αγκαλιάζονται. Εξαλείφει και απαλύνει τον πόνο Μια αγκαλιά φτάνει διότι ενεργοποιεί την υπόφυση (στον οπίσθιο λοβό) να εκκρίνει την ορμόνη oxytocin τη περίφημη ορμόνη της αγάπης που χάρη σε αυτήν και την έκκριση από τον υποθάλαμο του κοκτέιλ των β-ενδορφινών, μια γυναίκα που γεννά ξεχνά τον πόνο.

Με το αγκάλιασμα, νευρικά ερεθίσματα μέσω του νεύρων του σώματος μεταβιβάζονται στον εγκέφαλο. Αυτή η αίσθηση ασφάλειας και γαλήνης διαχέεται σε όλο το σώμα αλλά και στην καρδιά με αποτέλεσμα να χαλαρώνουν οι μύες και οι αρτηρίες και να πέφτει η πίεση.

Όπως μας λένε χαρακτηριστικά οι επιστήμονες, οι συχνές αγκαλιές της μαμάς και οι μεγάλες «δόσεις» προσοχής και τρυφερότητας στα πρώτα χρόνια της ζωής ενός παιδιού μπορούν να αλλάξουν την ανοσολογική αντίδραση του εγκεφάλου του τόσο ώστε να θωρακίσουν το ανοσοποιητικό του σε βαθμό που να μη χρειάζεται να παίρνει αναλγητικά φάρμακα αργότερα στη ζωή του!

Φορέστε το μωρό σας, μία συνεχής αγκαλιά

Η μέθοδος της αγκαλιάς με τη βοήθεια του υφασμάτινου αξεσουάρ (σλινγκ) που ελευθέρωσε τα χέρια των μαμάδων ή των μπαμπάδων.

Θα παρατηρήσετε ότι τα μωράκια που είναι στο σλιγνκ είναι ήρεμα και χαλαρά . Χρειάζεται μία μικρή εκπαίδευση στη τεχνική φορέματος και της τοποθέτησης και στάσης του μωρού. Αγκαλιάστε τα μωρά σας !!!!!!!!!

Απολαύστε αυτές τις μαγικές στιγμές επενδύετε στο χρόνο και στην προαγωγή της υγείας τους διαδόστε σε όλους τις νέες πληροφορίες δε θα γίνουν τα μωρά σας κακομαθημένα, ούτε μαμάκια… Ποτέ μα ποτέ!

Πηγή: juniorsclub.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τα τεράστια οφέλη μιας αγκαλιάς

Μέθοδος «Καγκουρό»…Μια αγκαλιά σωτήρια για όλα τα βρέφη!