Η απορία μιας μαμάς: Υπάρχει περίπτωση να βλάψω το μωρό μου με την συγκοίμηση;

Υπάρχει περίπτωση να βλάψω το μωρό μου με την συγκοίμηση;

Yπάρχει περίπτωση να γυρίσω και να καταπλακώσω το μωρό μου αν κάνουμε συγκοίμηση; Μήπως δεν είναι ασφαλής μέθοδος;

Ο James McKenna, ειδικός στον ύπνο των βρεφών και των μωρών απαντάει:

Θα ήταν ανεύθυνο από μεριάς μου να σας πω οτι δεν υπάρχει καμία πιθανότητα ατυχήματος εάν κοιμάστε με το μωρό σας. Ωστόσο, μελέτες δείχνουν ότι οι μητέρες και τα βρέφη αισθάνονται διαισθητικά την παρουσία του άλλου στο κρεβάτι.

Τα μωρά έχουν τις δικές τους ανάγκες στον ύπνο: Ας τις σεβαστούμε!

Στο Πανεπιστήμιο του Notre Dame και συγκεκριμένα στο εργαστήριο για τη συμπεριφορά ύπνου μητέρας – βρέφους γίνονται σχετικές μελέτες. Οι θηλάζουσες μητέρες που κοιμούνται με τα 2 έως 4 μηνών μωρά τους, αποκάλυψαν ότι και είναι εξαιρετικά ευαίσθητες κατά τη διάρκεια της νύχτας, τόσο αυτές όσο και τα μωρά, όταν στριφογυρίζει κάποιος στο κρεβάτι.

Κατά τη διάρκεια πολλών ετών μελέτης για τον κοινό ύπνο μητέρας και βρέφους, δεν έχω ακούσει ποτέ, κανένα παράδειγμα στο οποίο, υπό ασφαλείς συνθήκες, μια μητέρα να προκάλεσε ασφυξία στο παιδί της. Προσέξτε ότι είπα ασφαλείς συνθήκες: Τα μωρά μπορούν να πάθουν ασφυξία, όταν ένας ή και οι δύο γονείς δεν γνωρίζουν οτι το μωρό βρίσκεται στο κρεβάτι, όταν είναι μεθυσμένος ή έχει πάρει φάρμακα ή ναρκωτικά, ή αδιαφορεί για την παρουσία του μωρού. Όσο μικρότερο είναι το μωρό, τόσο πιο πιθανό είναι να στριφογυρίζει ένας γονιός και να καταπλακώσει το παιδί του, αν δεν τηρούνται οι κανόνες ασφαλείας.

Μετάφραση για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Διαβάστε ακόμη:

To 46% των μαμάδων κάνουν συγκοίμηση και λένε ψέματα γι’ αυτό! Εσείς;

Τα do’s και τα don’ts της συγκοίμησης με το παιδί!