Αυτό ανακάλυψε καθηγήτρια που γέννησε στα 44 της χρόνια ένα υγιές παιδί παρά τον κίνδυνο για Down για τον οποίον την είχαν προειδοποιήσει λόγω εξέτασης σε κύτταρα του πλακούντα.
H Καθηγήτρια του Cambridge Magdalena Zernicka – Goetz εμπνεύστηκε από την προσωπική της εμπειρία και διερεύνησε κατά πόσο τα μη φυσιολογικά κύτταρα που προδιαθέτουν αρχικά σε σύνδρομο Down μπορεί στην πορεία της κύησης να “εξαφανιστούν” με αποτέλεσμα να γεννηθεί ένα υγιές παιδί.
Στην εν λόγω καθηγήτρια είχαν πει ότι στη δεύτερη εγκυμοσύνη της ότι υπήρχαν μη φυσιολογικά κύτταρα στον πλακούντα (μετά απο εξέταση λήψης τροφοβλάστη). Εκείνη όμως συνέχισε την εγκυμοσύνη και τελικά γέννησε έναν υγιή γιο. Η έρευνά της έδειξε ότι αυτά τα μη φυσιολογικά κύτταρα είναι πιθανό να “εκδιωχτούν” και έτσι να γεννηθεί ένα φυσιολογικό μωρό.
Εσύ πώς με βλέπεις; Ένα συγκλονιστικό βίντεο για το Σύνδρομο Down που θα σε βάλει σε σκέψεις!
Η έρευνα διεξήχθη σε ποντίκια και διαπιστώθηκε ότι σε πρώιμες εξετάσεις (δειγματοληψία χοριακής λάχνης, στα αγγλικά chorionic villus sampling, γνωστότερη ως λήψη τροφοβλάστης, που γίνεται μεταξύ της 11ης και της 13ης εβδομάδας της κύησης) που γίνονται σε κύτταρα από τον πλακούντα (και όχι από το έμβρυο) μπορεί να υπάρξουν ενδείξεις για μη φυσιολογικά κύτταρα, τα οποία όμως στην εξέλιξη της κύησης μπορεί να εξαφανιστούν και να γεννηθεί τελικά ένα υγιές παιδί.
Να σημειωθεί όμως ότι κάτι αντίστοιχο δεν συμβαίνει και με την εξέταση της αμνιοπαρακέντησης που γίνεται αργότερα στη διάρκεια της κύησης σε κύτταρα του εμβρύου και δίνει ασφαλή αποτελέσματα. Η αμνιοπαρακέντηση γίνεται ανάμεσα στην 15η και την 20η εβδομάδα της κύησης. (Στη χώρα μας πάντως κατά κύριο λόγο γίνεται η αμνιοπαρακέντηση, παρά η εξέταση λήψης τροφοβλάστης από τον πλακούντα.)
Πηγή: vita.gr