Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδας

Η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο στη νέα της έδρα, στο ΚΠΙΣΝ.

Hδη από την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 η Εθνική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος (ΕΒΕ) με τη στήριξη του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος (ΙΣΝ), λειτουργεί με διευρυμένο ωράριο στη νέα της έδρα, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (ΚΠΙΣΝ), προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες των ερευνητών και του ευρύτερου αναγνωστικού κοινού της.

Το Τμήμα Δανειστικής Δανειστικής Συλλογής  είναι ανοιχτό από Δευτέρα ως Κυριακή 09:00 με 20:00, ενώ τα αναγνωστήρια τις ίδιες μέρες (συμπεριλαμβανομένων και των επίσημων αργιών) από τις 06:00 μέχρι και τα μεσάνυχτα δίνοντας έτσι τη δυνατότητα στους επισκέπτες της να εξερευνήσουν τους θησαυρούς της.

Η νέα έδρα της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος βρίσκεται στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος γεγονός που σημαίνει ότι μπορείς να συνδυάσεις την επίσκεψη σου με μία δροσιστική βόλτα, καθώς αυτό τον Ιούλιο  εγκαινιάστηκε στο χώρο μία νέα υδάτινη εγκατάσταση. Ένα σύμπλεγμα από 59 κατακόρυφους πίδακες ύψους 15 μέτρων ο καθένας, οι οποίοι συμβαδίζουν με την αρχιτεκτονική του κτιριακού συγκροτήματος που σχεδίασε το Renzo Piano Building Workshop, σε συνδυασμό με 10 περιστρεφόμενα σιντριβάνια, θα αναπτύσσονται στο Κανάλι κατά μήκος της Αγοράς, δημιουργώντας ένα φαντασμαγορικό αξιοθέατο τόσο κατά τη διάρκεια της ημέρας όσο και της νύχτας. Η εγκατάσταση είναι εξοπλισμένη με υποβρύχια LED φώτα τελευταίας τεχνολογίας, ενώ θα υπάρχει δυνατότητα χορογραφημένου συγχρονισμού των σιντριβανιών με μουσική.

Η διεύρυνση του ωραρίου της ΕΒΕ επιτυγχάνεται χάρη στους 38 νέους ασκούμενους βιβλιοθηκονόμους που συμμετέχουν στο πρόγραμμα αμειβόμενης πρακτικής άσκησης. To πρόγραμμα υλοποιείται από την ΚΠΙΣΝ ΑΕ με αποκλειστική δωρεά του ΙΣΝ, στο πλαίσιο της ευρύτερης συνεργασίας και ανάπτυξης κοινών δράσεων με την ΕΒΕ. Επιθυμία του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος είναι, μέσω του ΚΠΙΣΝ, να συνδράμει προσωρινά το έργο της ΕΒΕ μέχρι την πάγια ενίσχυση της στελέχωσής της, η οποία έχει ξεκινήσει να δρομολογείται σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας, Έρευνας και Θρησκευμάτων και τα συναρμόδια Υπουργεία.

Info

Αναλυτικά, το ωράριο λειτουργίας της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ελλάδος, στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος διαμορφώνεται ως εξής:

  • Τμήμα Γενικής Συλλογής: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 20:00, Σάββατο, 09:00 έως 14:00.
  • Τμήμα Χειρογράφων, Αρχείων & Ειδικών Συλλογών: Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00 έως 14:00. Για τη μελέτη των χειρογράφων είναι απαραίτητο να έχει προηγηθεί η επικοινωνία με το προσωπικό του Τμήματος, μέσω e-mail στη διεύθυνση mss@nlg.gr.
  • Τμήμα Δανειστικής Συλλογής (στελεχωμένες υπηρεσίες): Δευτέρα έως Κυριακή, 09:00 έως 20:00.
  • Ανοιχτά Αναγνωστήρια, υπολογιστές για δημόσια χρήση: Δευτέρα έως Κυριακή και επίσημες αργίες, 06:00 έως 24:00.