Οι ειδικοί προειδοποιούν: Καρκίνος του μαστού δεν σημαίνει απαραίτητα ψηλαφητός όγκος

Οι ειδικοί προειδοποιούν: Καρκίνος του μαστού δεν σημαίνει απαραίτητα ψηλαφητός όγκος

Περίπου ένα στα έξι περιστατικά καρκίνου του μαστού εκδηλώνεται με συμπτώματα πέραν των ψηλαφητών όγκων, σύμφωνα με επιστήμονες από το Πανεπιστημιακό Κολέγιο του Λονδίνου. Οι ειδικοί προειδοποιούν ότι κάθε γυναίκα πρέπει να γνωρίζει ποια άλλα συμπτώματα υποδεικνύουν καρκίνο του μαστού ώστε να αναζητήσει και να λάβει έγκαιρα τη βοήθεια που χρειάζεται.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€

[babyPostAd]Στο πλαίσιο σχετικής μελέτης, σύμφωνα με το BBC, οι επιστήμονες κατέγραψαν τα συμπτώματα 2.300 γυναικών που είχαν προσφάτως διαγνωστεί με καρκίνο του μαστού. Διαπίστωσαν ότι όσες γυναίκες δεν είχαν εμφανίσει ψηλαφητούς όγκους ήταν πιο πιθανό να αναβάλουν την επίσκεψη στον γιατρό τους.

Οι επιστήμονες παρουσίασαν τα ευρήματά τους στο συνέδριο του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο (NCRI), το οποίο πραγματοποιείται στο Λίβερπουλ 6-9 Νοεμβρίου.

Το πρήξιμο στη μασχάλη ή μια λοίμωξη στον ιστό του μαστού πρέπει να εξετάζεται οπωσδήποτε από τον γιατρό, ανέφεραν οι επιστήμονες. Το ίδιο ισχύει και για οποιαδήποτε αλλαγή στη θηλή (εξάνθημα, αιμορραγία, έκκριση υγρού), καθώς και για τυχόν πληγές στην επιδερμίδα του μαστού.

«Η έρευνα δείχνει ότι πολύ συχνά οι γυναίκες καθυστερούν την επίσκεψη στον γιατρό αν και έχουν εκδηλώσει συμπτώματα καρκίνου του μαστού» σχολιάζει η Δρ Κάρεν Κένεντι, διευθύντρια του Εθνικού Ινστιτούτου Έρευνας για τον Καρκίνο, προσθέτοντας πως «αυτό συμβαίνει πιθανώς επειδή δεν γνωρίζουν ότι ο καρκίνος του μαστού εκδηλώνεται με πολλούς τρόπους, πέραν των ψηλαφητών όγκων».

Κλείνοντας, η Δρ Κένεντι επισημαίνει ότι «σε μια νόσο όπως ο καρκίνος του μαστού είναι αναγκαίο η διάγνωση να γίνεται όσο το δυνατόν πιο νωρίς ώστε να σχεδιαστεί και να ξεκινήσει να εφαρμόζεται το πλάνο θεραπείας».

Ενδείξεις και συμπτώματα του καρκίνου του μαστού

– νέος όγκος ή σκλήρυνση του ιστού σε έναν από τους δύο μαστούς

– αλλαγή στο μέγεθος ή στο σχήμα του μαστού

– έκκριση υγρών (με ή χωρίς ίχνη αίματος) από τη θηλή

– όγκος ή πρήξιμο στη μασχάλη

– κοίλωμα (λακκάκι) στην επιδερμίδα του μαστού

– εξάνθημα γύρω από τη θηλή ή επάνω σε αυτή

– αλλαγή στην όψη της θηλής (π.χ. βύθιση προς τα μέσα)

Πηγή: onmed.gr

Διαβάστε ακόμη:

Αποσμητικά και καρκίνος του μαστού: Τι αποκαλύπτει νέα έρευνα

Καρκίνος Μαστού: Τα νέα «όπλα» στην πρόγνωση και τη θεραπεία του