Οι ημερομηνίες που δεν γίνονται γάμοι ή βαπτίσεις

201

Ημερομηνίες στις οποίες δεν γίνονται γάμοι

  • Από 18 ως 25 Δεκεμβρίου (Νηστεία Χριστουγέννων)
  • 6 Ιανουαρίου (Θεοφάνεια – Ημέρα των Φώτων)
  • Για 50 ημέρες πριν από το Πάσχα (Σαρακοστή)
  • Τα Ψυχοσάββατα (Αν είναι μέσα στη Σαρακοστή)
  • Του Αγίου Πνεύματος (Δευτέρα, Κινητή γιορτή, 50η ημέρα μετά το Πάσχα)
  • Από 1 ως 15 Αυγούστου (Νηστεία Δεκαπενταύγουστου)
  • 29 Αυγούστου (Αποτομή Τιμίας Κεφαλής Προδρόμου, Θεοπίστης Οσίας)
  • 14 Σεπτεμβρίου (Ύψωση του Τιμίου Σταυρού)

Επίσης, ανάλογα με τον Ιερό Ναό, δεν τελούνται γάμοι σε ειδικές ημερομηνίες, όπως για παράδειγμα η ημέρα που γιορτάζει ο Ναός.

Μόνο για λόγους εξαιρετικής ανάγκης μπορεί να δοθεί ειδική άδεια για να τελεστεί γάμος κάποια από τις παραπάνω ημερομηνίες.

Βέβαια, επειδή οι Μητροπόλεις λειτουργούν αυτόνομα, κάποιες μπορεί να είναι ελαστικές σε κάποιες ημερομηνίες και τελικά να επιτρέπουν την τέλεση γάμου, παρόλο που ο γενικός κανόνας το απαγορεύει. Έτσι, για να είστε απόλυτα σίγουροι, θα πρέπει να ρωτάτε τη συγκεκριμένη Μητρόπολη στην οποία ανήκει ο Ναός που επιθυμείτε να γίνει ο γάμος σας.

Ημερομηνίες στις οποίες δεν γίνονται βαπτίσεις

Καλό θα ήταν να έχετε υπ’ όψιν σας και μερικές από τις ημερομηνίες που θα μπορούσατε να αποφύγετε να βαφτίσετε το παιδί σας :

Προσπαθήστε να αποφύγετε τις Τετάρτες και τις Παρασκευές, είναι οι δυο σταθερές ημέρες νηστείας όλο τον χρόνο, με εξαίρεση τις ημέρες κατάκλισης, 25 Δεκεμβρίου ως 4 Ιανουαρίου, 6 Ιανουαρίου, από την Κυριακή του Πάσχα ως και την Κυριακή του Θωμά, την πρώτη εβδομάδα του Τριωδίου και την εβδομάδα του Αγίου Πνεύματος. Ακόμα αποφύγετε να γίνει η βάπτιση του παιδιού σας την Μεγάλη Σαρακοστή, που ξεκινάει από την Καθαρά Δευτέρα μέχρι και το Μέγα Σάββατο.

Μερικές ακόμα ημερομηνίες που θα μπορείτε να αποφύγετε να κάνετε την βάφτιση είναι οι ημέρες των Αγίων Αποστόλων , από την Κυριακή των Αγίων Πάντων ως και την παραμονή της γιορτής τους, τον Δεκαπενταύγουστο που γιορτάζετε η Κοίμησης της Θεοτόκου και είναι περίοδος νηστείας από 1 Αυγούστου ως και 14 του ίδιου μήνα, η Σαρακοστή των Χριστουγέννων που ξεκινάει στις 14 του Νοεμβρίου μέχρι 25 του Δεκέμβρη, η παραμονή των Φώτων , δηλαδή στις 5 Ιανουαρίου, στις 29 Αυγούστου την ημέρα της εορτής του Τιμίου Προδρόμου και τέλος στις 14 Σεπτεμβρίου , που είναι η μέρα που γιορτάζουμε τον Τίμιο Σταυρό.