Η καταλληλότητα των video games. Της Μαρίας Κωνσταντινοπούλου

Δυστυχώς οι περισσότεροι ενήλικες δεν είναι ιδιαίτερα ενημερωμένοι για τη φύση και την έκταση των video games. Πολλοί από εμάς είτε δεν μεγαλώσαμε παίζοντας video games , ή απλά θυμόμαστε το Pac -Man ως αιχμή της τεχνολογίας .

Συγκεκριμένα , οι περισσότεροι γονείς δεν είναι ενήμεροι για τη βία στα παιχνίδια . Για παράδειγμα, στο Duke Nukem , ένα πολύ γνωστό παιχνίδι , οι παίκτες προχωρούν στάδια διαπράττοντας φόνους , βιασμόυς κλπ.

Έχει βρεθεί ότι το 95 % των γονέων δεν είχαν ακούσει ποτέ αυτό το παιχνίδι, ενώ από την άλλη πλευρά , το 80 % των μαθητών γυμνάσιου, βρέθηκαν να είναι εξοικειωμένοι με το συγκεκριμένο παιχνίδι.

Η γονε’ι’κή άγνοια των διαφορετικών τύπων video games , καθώς και η ανευθυνότητα από τα καταστήματα που επιτρέπουν στους νέους να αγοράζουν ακατάλληλα για την ηλικία τους παιχνίδια , κάνει ιδιαίτερα εύκολο και επικινδυνο το παιχνίδι τους.

Καθώς τα video games προσελκύουν ιδιαίτερα την προσοχή των νέων, και ταυτόχρονα η βία σε αυτά τα παιχνίδια αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, η ανάγκη να εξετασεί η αξιολόγηση των παιχνιδιών, είναι περισσότερο από σημαντική .

Υπάρχουν διάφορα συστήματα αξιολόγησης που αξιολογούν κάθε νέο βίντεο παιχνίδι που παράγεται και παραδίδεται στο κοινό. Ένα από τα γνωστά συστήματα είναι το PEGI. Είναι ένα ευρωπαϊκό σύστημα βαθμολογίας των video games, το οποίο έχει συσταθεί για να βοηθήσει τους καταναλωτές να λαμβάνουν αποφάσεις σχετικά με την αγορά ενός παιχνιδιού και ναενημερωθούν για το περιεχόμενό τους .

Το σύστημα PEGI τέθηκε σε χρήση τον Απρίλιο του 2003 και χρησιμοποιείται σε περισσότερες από 30 χώρες.
Έχει ένα σύνολο κανόνων που αποτελείται από πέντε κατηγορίες ηλικιών και οκτώ περιγραφές περιεχομένου , που ενημερώνουν σχετικά με την καταλληλότητα του περιεχομένου για συγκεκριμένες ηλικιακές ομάδες.


Οι γονείς θα πρέπει να ευαισθητοποιηθούν πάνω στο συγκεκριμένο θέμα καθώς η βιομηχανία των βιντεο παιχνιδιών βγάζει στο εμπόριο πληθώρα παιχνιδιών που συμβάλλουν σε μεγάλο βαθμό σε αρνητικές συμπεριφορές των νέων, όταν φυσικά γίνεται συστηματική χρήση αυτών.

Μαρία Κωνσταντινοπούλου
Ψυχοπαιδαγωγός-Συντονίστρια Σχολών Γονέων
Ψυχολογία (BA), Ειδική αγωγή (BTEC), Παιδοψυχολογία (MSc)
6971935747- 2114014768 – Ιδιωτικό γραφείο στην Ηλιούπολη

babyradio.gr