Η μαγεία τού να είσαι ο καλύτερος γονιός που μπορείς

Δεν υπάρχει συνταγή για τον τέλειο γονιό. Μερικές φορές όμως μπορεί να νιώθετε ότι δυσκολεύεστε στον τρόπο διαχείρισης του παιδιού σας ή στη μεταξύ σας σχέση και να χρειάζεστε συμβουλές για να γίνετε όσο καλύτεροι μπορείτε. Οι παρακάτω 7 συμβουλές, με την καθοδήγηση της ψυχολόγου Hedvig Montgomery, θα σας βοηθήσουν να αναπτύξετε μια υγιή σχέση με το παιδί σας που θα κρατήσει για πάντα.

Καλλιεργήστε ισχυρό συναισθηματικό δεσμό ανάμεσα σε εσάς και το παιδί σας

Η σχέση με τα παιδιά σας είναι μια σχέση ζωής και ο ρόλος που καλείστε να αναλάβετε είναι πολύ σημαντικός για τη μελλοντική ζωή του παιδιού σας ως ενήλικα. Για να λειτουργήσει, όμως, η σχέση αυτή, θα πρέπει να δημιουργηθεί ένας δεσμός ανάμεσά σας, ο οποίος θα δυναμώνει με αγάπη, κατανόηση και συναίσθημα. Το πιο σημαντικό βήμα σε όλη αυτή τη διαδικασία είναι να χτίσετε μια γερή βάση που θα προσφέρει την αίσθηση της ασφάλειας. Σίγουρα δεν είναι εύκολο να γνωρίζει ένας γονέας όλη αυτή τη διαδικασία, αλλά με τη βοήθεια της σειράς Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα θα μπορείτε να καθοδηγηθείτε από την καταξιωμένη ψυχολόγο και οικογενειακή σύμβουλο Hedvig Montgomery άμεσα και ουσιαστικά. Πιο συγκεκριμένα, στο βιβλίο Η μαγεία να είσαι γονιός η συγγραφέας βοηθάει τους γονείς να ξεφύγουν από τις ενοχές, να αποδεχτούν ότι τα λάθη είναι αναπόφευκτα, και μέσα από παραδείγματα προτείνει τρόπους να κατανοήσουν τη συμπεριφορά του παιδιού τους.

Κατανοήστε τα συναισθήματα του παιδιού και διαχειριστείτε τα σωστά

Τα συναισθήματα δεν είναι εύκολη υπόθεση, πόσο μάλλον όταν αφορούν το ίδιο σας το παιδί, το οποίο δυσκολεύεται να τα διαχειριστεί. Η διαχείριση αυτή απαιτεί εκπαίδευση και ωριμότητα, κάτι που τα παιδιά ακόμη δεν διαθέτουν. Εδώ λοιπόν έρχεστε εσείς να κατανοήσετε, να αποδεχτείτε και να το βοηθήσετε να αναγνωρίσει τα συναισθήματά του και να τα εκφράσει.

Η Hedvig Montgomery συμβουλεύει τους γονείς αρχικά να εμπλακούν με τα συναισθήματα των παιδιών τους και να δείξουν πως τα καταλαβαίνουν εκφράζοντας με λόγια αυτό που τα απασχολεί. Στη συνέχεια θα πρέπει να τα βοηθήσουν να προχωρήσουν παρακάτω και να αντιμετωπίσουν την κατάσταση αντί να την αποδεχτούν παθητικά.

Το να μπορεί ένα παιδί να κατανοεί τα συναισθήματά του είναι ένα δυνατό εργαλείο, με το οποίο μπορείτε να το εφοδιάσετε για όλη του τη ζωή.

Αφήστε το να νιώθει ελεύθερο

Ένα από τα πιο σημαντικά αλλά δύσκολα εγχειρήματα ενός γονέα είναι να μπορέσει σταδιακά να αφήσει το παιδί του να «φύγει». Ζούμε σε μια εποχή με αναλυτική οργάνωση για τα πάντα και οι περισσότεροι γονείς τρέχουν με το παιδί τους από δραστηριότητα σε δραστηριότητα, ρυθμίζοντας κάθε λεπτομέρεια στη ζωή του παιδιού τους. Πρέπει να εμπιστευτείτε περισσότερο τη φύση και το ίδιο το παιδί και να του αφήσετε χώρο να εξελιχθεί με σκαρφαλώματα, ζημιές, λίγο πιο επικίνδυνες δοκιμασίες και μυστικά με τους φίλους του. «Για να μάθει ένα παιδί να περπατάει πρέπει να του επιτρέπεται να πέφτει», αναφέρει η Montgomery. Με το να είστε υπερπροστατευτικοί, το μόνο που θα πετύχετε είναι το παιδί να φοβάται τα λάθη, την αποτυχία, με αποτέλεσμα να χάσει την αυτοπεποίθησή του. Με γνώμονα πάντα την ασφάλεια και την ηλικία του, όταν έρθει η κατάλληλη στιγμή, αφήστε το να νιώσει πως έκανε ένα παραπάνω βήμα μακριά σας.

Μην απογοητεύεστε με τις δυσκολίες και τις κρίσεις

Οι δυσκολίες και οι κρίσεις θα έρθουν πολλές φορές και θα βρεθείτε εκεί ως γονέας για να τις αντιμετωπίσετε. Συνήθως είναι δύσκολο να αντιμετωπίσεις ένα απαρηγόρητο παιδί λίγο πριν πάει για ύπνο ή το πρωί πριν το σχολείο. Οι περισσότεροι γονείς ωστόσο επιλέγουν εκείνη τη στιγμή να κάνουν «μάθημα» στο παιδί τους, κάτι που δεν λειτουργεί σε στιγμές κρίσης ποτέ. Οι καταστάσεις αυτές απαιτούν ηρεμία και επικοινωνία και σε διαφορετικό χρόνο συζήτηση και έκφραση συναισθημάτων.

«Ακόμα και οι καλύτεροι μουσικοί πρέπει να κάνουν μια προσπάθεια όταν παίζουν μαζί, το να βρουν τον σωστό τόνο απαιτεί εξάσκηση, χρόνο και φροντίδα. Όμως όταν συμβεί, είναι υπέροχο», τονίζει η συγγραφέας.

Μην ξεχνάτε τη σχέση με τον σύντροφό σας

Πολλές φορές ο ρόλος του γονέα παραγκωνίζει αυτόν του ερωτικού συντρόφου και το ζευγάρι που υπήρχε πριν από τον ερχομό του παιδιού αρχίζει να «ξεθωριάζει».

Ο τρόπος με τον οποίο σχετιζόμαστε με τον άλλον γονιό ή σύντροφο αποτελεί για το παιδί μας το πρότυπο για τις μελλοντικές του σχέσεις ως ενήλικα. Μην αφήνεστε στην καθημερινότητα και στον ρόλο του γονέα μόνο, γιατί απέναντί σας βρίσκεται ο άνθρωπος με τον οποίο ονειρευτήκατε μαζί μια οικογένεια. «Αν νιώθετε αρκετά τυχεροί που κάνατε παιδιά με έναν καλό σύντροφο, κρατήστε τον και με τα δύο σας χέρια! Δείχνοντας μια σχέση που λειτουργεί, μαθαίνετε στο παιδί κάτι υπέροχο για την αγάπη και την αφοσίωση», αναφέρει η Montgomery. Aπό την άλλη, αν δεν τον έχετε, καλό είναι να βρείτε αυτό που θα σας κάνει να νιώθετε όμορφα και να προσπαθήσετε να διατηρήσετε μια φιλική σχέση με τον γονέα του παιδιού, η οποία θα του παρέχει ασφάλεια.

Όρια και συνέπειες

Η Montgomery μάς συμβουλεύει για το πώς πρέπει να λέγεται ένα ΟΧΙ:

Πείτε το μόνο όταν το εννοείτε.

Διαλέξτε τον πιο ήπιο τρόπο για να το πείτε.

Δώστε μια εξήγηση κατανοητή για την ηλικία του παιδιού.

Δείξτε πως καταλαβαίνετε πως το παιδί νιώθει απογοήτευση.

Δεχτείτε τις αντιδράσεις αλλά μην τις παρατείνετε.

Δώστε τέλος στη συζήτηση.

Μη χρησιμοποιείτε φυσική δύναμη.

Μη χρησιμοποιείτε σκληρή γλώσσα.

Τα παιδιά χρειάζονται όρια για να νιώθουν ασφάλεια. Εσείς, ως ενήλικες, είστε υπεύθυνοι για τον τρόπο που θα τα διαχειριστείτε. Τα πολλά «όχι» και οι πολλές τιμωρίες οδηγούν το παιδί στο να απομακρυνθεί, στο να μη ζητάει καθοδήγηση και στο να μην ακούει τους γονείς του. Από την άλλη, τα σπάνια «όχι» αφήνουν μια ευθύνη βαριά στο παιδί που το μόνο που προσφέρει είναι ένα χάος που δεν μπορεί τελικά να διαχειριστεί.

Η τιμωρία, η γελοιοποίηση, η λεκτική βία, το να αγνοείτε το συναίσθημά τους είναι καταστροφικά για τον δεσμό μεταξύ σας. Με το να λέτε συγγνώμη στο παιδί όταν σφάλετε, του μαθαίνετε πως μπορείτε να επανορθώνετε και ότι προσπαθείτε να γίνεστε καλύτεροι.

Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας

Κάθε γονέας κουβαλάει μαζί του και μια ιστορία. Τη δική του ιστορία και τα βιώματα της παιδικής του ηλικίας. Πολύ συχνά με το που γίνεστε γονείς ξυπνάνε μέσα σας παιδικά βιώματα τα οποία προβάλλονται στο ίδιο σας το παιδί χωρίς καν να το καταλάβετε. Μερικές φορές τα βιώματα αυτά δεν είναι τα καλύτερα, αλλά είναι στο χέρι σας να δουλέψετε πάνω σε αυτά και να μην τα μεταφέρετε στην επόμενη γενιά.

«Μερικά από αυτά που κάνετε αυτόματα στη διαπαιδαγώγηση του παιδιού σας μπορεί να είναι τα λιγότερα χρήσιμα για το ίδιο. Αν καταλάβετε από πού πηγάζουν οι αντιδράσεις σας, θα κάνετε καλύτερη δουλειά», υποστηρίζει η Montgomery.

Αν καταλάβετε τον εαυτό σας και αποφασίσετε τι γονέας θέλετε να είστε για το παιδί σας, τότε θα είστε περήφανος για τον νέο εαυτό σας και θα είστε σίγουροι πως η σχέση σας με το παιδί σας θα είναι ειλικρινής και δυνατή.

Η σειρά Μεγαλώνοντας παιδιά βήμα βήμα, της Hedvig Montgomery, κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Μεταίχμιο και αποτελείται από δύο βιβλία: Η μαγεία να είσαι γονιός και Η εποχή των θαυμάτωνΩς φυσική συνέχεια του δεύτερου βιβλίου, η σειρά σύντομα θα εμπλουτιστεί με τους τρεις επόμενους τόμους:
*  Μαθαίνω τον κόσμο παίζοντας (2-6 ετών) – άνοιξη 2020
* Συγκροτώντας ταυτότητα (6-12 ετών) – φθινόπωρο 2020
*  Εφηβεία: Η πορεία προς την ανεξαρτησία (από 13 ετών) – άνοιξη 2021.

Η Hedvig Montgomery με αυτή τη σειρά απαντά στην ανάγκη των νέων γονέων να μάθουν περισσότερα για τη συμπεριφορά και τις ανάγκες του παιδιού τους με απλό τρόπο. Στις καταστάσεις που περιγράφει, οι νέοι γονείς θα δουν τη συμπεριφορά του δικού τους παιδιού, τους δικούς τους προβληματισμούς. Από τη συγγραφέα θα μάθουν όσα χρειάζεται να ξέρουν χωρίς περιττολογίες. Μια σειρά ιδανική για ανθρώπους που ετοιμάζονται να αναλάβουν τον δύσκολο ρόλο του γονέα, που θα τους συνοδεύσει στην ανατροφή του παιδιού τους από τις πρώτες του ανάσες μέχρι την εφηβεία του. Η σειρά αυτή βρίσκεται σταθερά στα νορβηγικά μπεστ σέλερ από την πρώτη κυκλοφορία της τον Μάρτιο του 2018 ενώ μεταφράζεται σε 23 γλώσσες.