Μια από τις πιο συνήθεις εκπαιδευτικές μεθόδους στο νηπιαγωγείο είναι η μέθοδος project.
Πολλοί γονείς δυσκολεύονται να αντιληφθούν τι ακριβώς είναι αυτό, ειδικά εάν η νηπιαγωγός δεν τους ενημερώσει επακριβώς. Εμείς λοιπόν είμαστε εδώ για να σας εξηγήσουμε τι ακριβώς κάνουν τα παιδιά σας στο νηπιαγωγείο όταν παίρνουν μέρος σε ένα project.
Ως project ή σχέδιο εργασίας στο σχολικό χώρο ορίζεται «κάθε οργανωμένη μαθησιακή δραστηριότητα, συλλογικής συνήθως μορφής, που αναπτύσσεται σε πλαίσιο ελεύθερης επιλογής με βάση καθορισμένο σχέδιο και αποβλέπει στη διερεύνηση, οργάνωση και διαχείριση γνώσεων, υλικών, αξιών και δράσεων οι οποίες αφορούν ολιστικές καταστάσεις της πραγματικότητας και ενδιαφέρουν άμεσα τους εμπλεκόμενους μαθητές ως άτομα ή ως μέλη ομαδικών κοινωνιών»
Ουσιαστικά, συνιστούν εσκεμμένες μορφές δράσης, που συνδυάζουν τόσο τη θεωρητική μελέτη διαφόρων ζητημάτων, όσο και την καλλιτεχνική δραστηριότητα. Το θέμα που επιλέγεται αποτελεί επιλογή των ίδιων των παιδιών, ενεργοποιώντας έτσι τη συμμετοχή και το ενδιαφέρον τους.
Η βιωματική προσέγγιση της μάθησης μέσω του project επιδιώκει τους ακόλουθους στόχους:
- Την ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών (νοητική, γλωσσική, κοινωνική, κινητική. συναισθηματική)
- Την απόκτηση νέων γνώσεων και δεξιοτήτων νοητικών αλλά και κοινωνικών μέσω της ανάπτυξης διαπροσωπικών σχέσεων
- Τη συσχέτιση των γνώσεων που αποκτούν με τις προϋπάρχουσες που ήδη κατέχουν
- Την ανάπτυξη αυτονομίας στις επιλογές τους, καθώς επίσης και την καλλιέργεια εμπιστοσύνης και υπευθυνότητας
- Την ανάπτυξη αισθήματος ικανοποίησης για την συνεισφορά τους στην υλοποίηση ενός έργου.
Τα project ανάλογα με το χρόνο που χρειάζονται για να διεξαχθούν μπορούν να χωριστούν σε τρεις κατηγορίες: τα μικρά, τα μέτρια και τα μεγάλα. Τα μικρά project υλοποιούνται μεταξύ 2 και 6 ωρών, τα μέτρια διαρκούν από μια μέρα έως και μια εβδομάδα, ενώ τέλος τα μεγάλα project κυμαίνονται από μια εβδομάδα μέχρι και χρόνια.
babyradio- Θωμαΐδου Ευθυμία – Ζωή