Η μητρότητα ισοδυναμεί με 2.5 δουλειές λένε οι έρευνες!

Photo: thelist.com

Μια μελέτη που διενεργήθηκε για λογαριασμό μιας οικογενειακής επιχείρησης στην Αμερική, την Welch’s, η οποία παράγει φρέσκους χυμούς φρούτων, μαρμελάδες, spreads και διάφορα σνακ που βασίζονται στα φρούτα, εξέτασε 2.000 μητέρες παιδιών ηλικίας μεταξύ 5 και 12 ετών. Αποτέλεσμα; Ο μέσος όρος εργασίας για μια μητέρα ανά εβδομάδα είναι 98.

Σύμφωνα με την εν λόγω έρευνα, η μέση μαμά ξεκινάει γύρω στις 6:23 π.μ. και δεν σταματάει πριν τις 8:31 μ.μ. (για τις περισσότερες μαμάδες, αυτό το ωράριο αντιστοιχεί σε μια πραγματικά καλή μέρα όπου τίποτα δεν πήγε στραβά).

Τα αποτελέσματα της μελέτης, λοιπόν, υπογραμμίζουν αυτό που ξέρουμε όλοι: πόσο απαιτητικός μπορεί να είναι ο ρόλος της μαμάς και πόσο αναρίθμητα είναι τα καθήκοντα στα οποία καλείται να αντεπεξέλθει καθημερινά.

Σύμφωνα με την ίδια έρευνα, μια μαμά θα είναι πολύ τυχερή αν καταφέρει να εξασφαλίσει περίπου μία ώρα και επτά λεπτά για τον εαυτό της κάθε μέρα. Μάλιστα τέσσερις στις δέκα γυναίκες που απάντησαν στο συγκεκριμένο ερωτηματολόγιο δήλωσαν πως νιώθουν ότι η ζωή τους είναι μια ατελείωτη σειρά καθηκόντων όλη την εβδομάδα.

Ωστόσο πολλές μαμάδες βρίσκουν μέσα στη καθημερινότητα κάποιες νησίδες σωτηρίας  ώστε να πάρουν μια ανάσα, στις οποίες περιλαμβάνονται τα iPads, τα παιδικά τηλεοπτικά προγράμματα, οι βόλτες με το αυτοκίνητο που ηρεμούν ένα παιδί, το Netflix, η βοήθεια των παππούδων.

Στο μακρύ κατάλογο της κούρασης συμπεριλαμβάνεται και ο καθημερινός αγώνας να ταΐσουν το παιδί τους με υγιεινές τροφές, πράγμα το οποίο προσπαθεί με ευλάβεια το 72% των μαμάδων. Αυτό απαιτεί μια έξτρα κούραση, που δεν αφορά μόνο το καθημερινό μαγείρεμα, αλλά το τρέξιμο στο σουπερμάρκετ και τις υπαίθριες αγορές προκειμένου να εξασφαλίσουν την πιο αγνή πρώτη ύλη.

Οπότε μη νιώθετε ενοχές, λέει η επικεφαλής της έρευνας, αν μια στις τόσες τους δώσετε μια πίτσα ή κάτι έτοιμο για να κάνετε ένα μικρό διάλειμμα.

Τέλος στην καθημερινή «εργασία» προστίθενται και οι δουλειές που γίνονται αφού το παιδί πάει για ύπνο. Κι αυτό είναι το συμμάζεμα του χάους που έχει απομείνει και φυσικά η προετοιμασία για την επόμενη μέρα.

Τα ευρήματα της έρευνας δεν μας λένε κάτι που δεν ξέρουμε. Ωστόσο αυτό που προκύπτει είναι κάτι που πρέπει να γνωρίζουν όλοι: Οι μητέρες χρειάζονται υποστήριξη όχι μόνο από τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αλλά και από το κράτος.