Οι πιο σημαντικές “πρωτιές” του μωρού σας!

Οι πιο σημαντικές “πρωτιές” του μωρού σας!

….ή αλλιώς όλα αυτά που περιμένεις να το δεις να κάνει για πρώτη φορά!

Τα πρώτα του χαμόγελα!

[babyPostAd] Ύστερα από δύο μήνες μαραθώνιου αϋπνίας, είναι σίγουρο ότι έχεις ήδη παρακολουθήσει αμέτρητες σκηνές με το μωράκι σου να κλαίει. Κάποιες στιγμές μπορεί να παρατήρησες ένα ανεπαίσθητο χαμόγελο, αλλά πάλι δεν είσαι και τόσο σίγουρη. Τώρα όμως ήρθε η ώρα για την πραγματική ανταμοιβή σου. Το μωράκι σου, σου χαμογελάει! Είναι η ανταπόκριση του στην παρουσία σου και στο άκουσμα της φωνής σου!

Τα πρώτα του γέλια!

Ακόμα και αν τα κλάματα του έχουν αρχίσει να σε εξαντλούν κάνε λίγη ακόμα υπομονή. Γύρω στους τέσσερεις μήνες, ένας νέος ήχος θα μπει στην καθημερινότητα σου και θα είναι ο πιο γλυκός. Το γέλιο του! Και το καλύτερο είναι πόσο εύκολο θα είναι για το μωρό σου να ξεσπά σε γέλια! Αστείες φάτσες, γαργαλητά και πειράγματα είναι αρκετά για να κάνουν το μωράκι σου να σου χαρίζει αμέτρητα γελάκια!

Κοιμάται όλο το βράδυ!

Είναι ίσως η στιγμή που όλοι οι νέοι γονείς αναμένουν με ανείπωτη λαχτάρα: ο-συνεχής -μη-διακοπτόμενος-ύπνος! Αν και είναι μη ρεαλιστικό να περιμένεις ένα νεογέννητο να κοιμάται χωρίς διακοπές για όλη τη διάρκεια της νύχτας, η πολυαναμενόμενη στιγμή θα έρθει γύρω στους 4 με 6 μήνες του.

Μπορεί και κάθεται!

Ναι, ο κόσμος μπορεί να φανεί διαφορετικός όταν τον βλέπεις από λίγο πιο ψηλά! Τα περισσότερα μωρά μόλις φτάσουν τους 5 με 6 μήνες, μπορούν πλέον να κάθονται είτε βάζοντας τα χέρια τους μπροστά είτε ακουμπώντας κάπου. Και όταν πια φτάσουν τους 8 με 9 μήνες τους, θα μπορούν πλέον να στέκονται καθιστά χωρίς βοήθεια!

Μπουσουλάει!

Αν είχες σκοπό να ξεκινήσεις γυμναστήριο, μπορείς να περιμένεις για λίγο! Η άσκηση που θα σου προσφέρει το μωράκι σου όταν ξαφνικά θα αρχίσει να κινείται και εσύ θα το κυνηγάς από πίσω, είναι αρκετή για να σε επαναφέρει σε φόρμα! Γύρω στους εννέα μήνες, τα περισσότερα μωρά μπορούν να μπουσουλάνε χρησιμοποιώντας τα χεράκια και τα ποδαράκια τους.

Μπορεί και χαιρετάει!

Το να κουνάει τα χεράκια του χαιρετώντας δεν είναι ένα απλό τρικ, αλλά μια πραγματική έκφραση κατανόησης. Φτάνοντας περίπου τους εννέα μήνες, τα περισσότερα μωρά αρχίζουν συχνά να συνδέουν τους ήχους με τις κινήσεις και το νόημα τους.

Μπορεί να τρώει χρησιμοποιώντας τα χέρια του!

Και επάνω που το κουτάλι είχε αρχίσει να φαίνεται βαρετό, έρχεται η στιγμή που μπορεί να πιάσει μόνο του ό τι του αρέσει από το πιάτο! Όταν το μωρό σου φτάσει τους 9 με 12 μήνες, θα έχει πλέον καλύτερο έλεγχο των κινήσεων του στα δάχτυλα και τα χέρια του. Και πλέον θα μπορεί να δοκιμάζει και μόνο του ό τι του τραβάει την προσοχή! Προσοχή όμως γιατί οι τροφές δεν θα είναι το μόνο που θα προσπαθεί να βάλει στο στόμα του!

Μπορεί να στέκεται μόνο του!

Γύρω στους δώδεκα μήνες, τα περισσότερα μωρά μπορούν να αρχίσουν να στέκονται όρθια σχεδόν χωρίς βοήθεια. Μπορεί ακόμα να κάνουν μικρά βηματάκια, στηριζόμενα στα έπιπλα ή σε άλλα αντικείμενα. Αυτή η φάση λειτουργεί σαν προπόνηση για το πραγματικά «μεγάλο βήμα»!

Περπατάει!

Δεν υπάρχει ίσως άλλη στιγμή που να περιμένεις με τόσο ενθουσιασμό και ανυπομονησία (εντάξει, υπάρχει άλλη μια!) και την φωτογραφική μηχανή έτοιμη για να απαθανατίσει τη σκηνή, από εκείνη που το μωράκι σου  θα κάνει μόνο του το πρώτο του βήμα! Πάντως, να έχεις υπόψη σου ότι δεν περπατούν όλα τα μωρά ως τα πρώτα τους γενέθλια, καθώς το διάστημα για τα πρώτα βηματάκια εκτείνεται από τους 9 ως τους 17 μήνες.

Μιλάει!

«Μαμά», «Μπαμπά»! Τίποτα δεν μπορεί να περιγράψει τη χαρά και τη συγκίνηση, όσο το να ακούσεις το παιδί σου να λέει το όνομα σου και αυτό συνήθως συμβαίνει γύρω στα πρώτα του γενέθλια. Σε αυτή τη φάση τα περισσότερα μωρά μπορούν να πουν τουλάχιστον μια πραγματική λέξη καθώς θα προσπαθούν να μιμηθούν και άλλες. Ο καιρός που θα αρχίσει να μιλάει για ό τι σκέφτεται είναι πλέον πολύ κοντά!

Πηγή: dearmom.gr

Διαβάστε ακόμη:

Ξυπνάει από τα χαράματα; Πώς να του αλλάξεις το πρόγραμμα!

Πότε ξεκινάει να μιλάει ένα μωρό;

Κάθε πότε πρέπει να κάνω μπάνιο το νήπιο;