Οι πρώτες ημέρες με το νεογέννητο στο σπίτι

Οι πρώτες ημέρες με το νεογέννητο στο σπίτι

Επιστρέψατε στο σπίτι με το νεογέννητο μωράκι σας; Οι πρώτες ημέρες με το νεογέννητο είναι υπέροχες και παράλληλα απαιτητικές. Στο παρακάτω κείμενο παραθέτουμε ορισμένες συμβουλές, οι οποίες θα σας φανούν ιδιαίτερα χρήσιμες για να κάνετε τη ζωή σας πιο εύκολη.

Καταρχήν, να είστε σε συνεχή επικοινωνία με τον παιδίατρο σας και μη διστάσετε να του κάνετε οποιαδήποτε ερώτηση, όσο αφελής και αν σας φαίνεται. Ακούστε τις οδηγίες του και κρατήστε σημειώσεις.
Προσπαθήστε να αποκωδικοποιήσετε το κλάμα του μωρού σας και μην πανικοβάλλεστε. Μπορείτε άμεσα να καταλάβετε αν το μωράκι σας πεινάει, ζεσταίνεται, κρυώνει, αν έχει λερωθεί, αν κάτι το ενοχλεί, αν έχει κολικούς ή χρειάζεται την αγκαλιά σας.
Λάβετε όλα τα απαραίτητα μέτρα για την ασφάλεια του μωρού σας κατά τον ύπνο. Βάλτε το μωράκι σας να κοιμάται στο πλάι και όχι μπρούμυτα. Κάθε φορά που βάζετε το μωράκι σας για ύπνο από τη μία πλευρά, τοποθετείστε το πλακωμένο χεράκι στο πλάι και μπροστά, ώστε να μη μπορεί το μωρό σας να γυρίσει μπρούμυτα.
Να είστε ιδιαίτερα προσεκτικοί με την υγιεινή και την καθαριότητά σας πριν πιάσετε το μωράκι σας. Γι’ αυτό θα πρέπει να πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με νερό και σαπούνι. Αν βρίσκεστε έξω, να έχετε μαζί σας υγρά μαντηλάκια καθαρισμού.
Μην κουνάτε δυνατά το μωρό σας, είτε για να το νανουρίσετε είτε για να το ηρεμήσετε, γιατί αυτό μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές αλλαγές στον εγκέφαλο του μωρού σας. Περπατάτε ή κουνήστε ρυθμικά το σώμα σας, ενώ κρατάτε το μωρό σας αγκαλιά.
Όταν θηλάζετε το μωράκι σας, φροντίστε να έχετε δίπλα σας ένα ποτήρι νερό ή χυμό και να κάθεστε αναπαυτικά.

Δυσθυμία της λοχείας: Μάθετε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται!

Μπορεί το πρώτο διάστημα με το μωράκι σας να είναι ιδιαίτερα απαιτητικό, μέχρι να μπει σ’ ένα πρόγραμμα και να κοιμάται περισσότερο, αλλά εσείς φροντίστε να κοιμάστε κάποια βράδια για να μπορείτε να ξεκουραστείτε. Μπορείτε να συμφωνήσετε με το σύντροφό σας ή κάποιο τρίτο πρόσωπο της εμπιστοσύνης σας να αναλάβει κάποια νυχτερινή βάρδια με το μωράκι σας.

Αν θηλάζετε, δείξτε υπομονή. Αν δυσκολεύεστε να θηλάσετε, μην απογοητευτείτε, αλλά ζητήστε βοήθεια και κατανόηση. Μην πιέζετε το μωράκι σας να θηλάσει αν δε θέλει ή να αδειάσει το μπουκάλι αν του δίνετε έτοιμο γάλα.
Για να αποφύγετε τους κολικούς, όταν ταΐζετε το μωράκι σας ή του δίνετε χαμομήλι, να κρατάτε το μπιμπερό σας τόσο ψηλά, έτσι ώστε η θηλή να είναι πάντα γεμάτη με γάλα και να μην καταπίνει το μωρό σας αέρα. Κρατήστε το μωρό σας μετά από κάθε γεύμα έτσι ώστε η κοιλίτσα του να ακουμπά στον ώμο σας και τρίψτε απαλά την πλάτη του προκειμένου να το βοηθήσετε να βγάλει τον αέρα. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε όταν το μωράκι σας δε θέλει να φάει άλλο.
Αφού ταΐσετε το μωράκι σας, βάλτε το στον ώμο σας και χτυπήστε το ελαφρά στην πλάτη, προκειμένου να ρευτεί. 
Βοηθήστε το μωράκι σας να διακρίνει την ημέρα με τη νύχτα. Για να το πετύχετε θα πρέπει την ημέρα να αφήσετε το φυσικό φως και να επιτρέψετε κάποιους θορύβους, ενώ τη νύχτα φροντίστε τα γεύματα να είναι πιο ήσυχα αποφεύγοντας τα πολλά φώτα και τη φασαρία.
Προστατέψτε το μωράκι σας από τα ρεύματα και τα μικρόβια. Τις πρώτες σαράντα ημέρες, είναι καλό να αποφεύγετε τις πολλές επισκέψεις στο σπίτι. Σίγουρα πολλοί συγγενείς και φίλοι θα θέλουν να δουν το μωράκι σας, αλλά θα πρέπει να βάλετε κάποιο μέτρο. Το μωράκι σας χρειάζεται κάποιο διάστημα προκειμένου να αναπτύξει το ανοσοποιητικό του σύστημα με τα αντισώματα, που λαμβάνει από τον θηλασμό. Εξάλλου, το πρώτο διάστημα το ωράριο γευμάτων και ύπνου δεν είναι συγκεκριμένο και θα πρέπει να βρίσκεστε χρόνο να ξεκουράζεστε.
Λεωνίδας Κάλφας για το Babyradio

Διαβάστε ακόμη:

Ένα συγκινητικό βίντεο: Οι πρώτες 80 ημέρες ενός πρόωρου βρέφους

Αυτή είναι η απόλυτη βρεφική φωτογράφιση!