Οι πρώτες στερεές τροφές του μωρού

Το πρώτο γεύμα του μωρού το πρωί θα εξακολουθήσει να είναι το γάλα.

Εξακολουθείτε να δίνετε μητρικό, ή γάλα σε φόρμουλα 2ης βρεφικής ηλικίας που υπάρχει στο super market. Λίγες μέρες πριν ξεκινήσετε με τις τροφές, καλή ιδέα είναι να έχετε δώσει στο μωρό ένα κουτάλι στο χεράκι του για να παίζει και ταυτόχρονα να εξοικειώνεται!

Μην χάσετε το χιούμορ σας Φροντίστε την ώρα του γεύματος, το μωρό να μην είναι ούτε πολύ πεινασμένο ώστε να ανυπομονεί να φάει με αποτέλεσμα να γκρινιάζει, αλλά ούτε και χορτάτο, ώστε να αγνοήσει τη νέα γεύση.

Εάν η διάθεση του μωρού σας την συγκεκριμένη χρονική στιγμή δεν είναι καλή καλύτερα να το αναβάλετε. Καλό είναι η πρώτη προσπάθεια να αποτελεί ευχάριστη εμπειρία. Δείτε το σαν παιχνίδι.

Προσπαθήστε να μην χάσετε κι εσείς την υπομονή σας. Σκεφτείτε πως για το μωρό αλλάζει μια μεγάλη του συνήθεια… το να θηλάζει! Το μωρό που ξεκινάει να τρώει στερεές τροφές, έχει ανάγκη και το να πίνει αρκετό νερό.

Φρουτόκρεμα

Την 1η ημέρα, στο δεκατιανό γεύμα (το δεύτερο γεύμα της ημέρας κατά τις 10:00-11:00), δώστε στο μωρό να δοκιμάσει μία κουταλιά φρούτο. Ξεκινήστε με μπανάνα που για να την λιώσετε μπορείτε να προσθέσετε και λίγο από το γάλα που δίνετε. Όταν το «πείραμα» ολοκληρωθεί, συμπληρώστε το γεύμα του μωρού με γάλα ώσπου να χορτάσει. Την 2η μέρα επαναλάβετε την ίδια διαδικασία, απλώς προσπαθήστε να δώσετε περισσότερη ποσότητα.

Το ίδιο και την 3η ημέρα δίνοντας στο μωρό περισσότερη ποσότητα φρούτου και λιγότερη γάλακτος. Την 4η ημέρα προσθέστε στην μπανάνα και αχλάδι. Πολτοποιήστε και ταΐστε το μωρό.

Επαναλάβετε το ίδιο για άλλες δύο ημέρες και μετά προσθέστε και μήλο.

Αναλόγως της εποχής, μπορείτε να συνεχίσετε προσθέτοντας και άλλα φρούτα (δοκιμάζετε ώστε να είναι ταιριαστοί οι συνδυασμοί), μέχρι να φτάσετε στο σημείο να χορταίνει το μωρό και να μην χρειάζεται συμπλήρωμα γάλακτος.

Οι διάφορες νέες τροφές προστίθενται αργά και σταδιακά στο διαιτολόγιο του μωρού. Έτσι ο οργανισμός του έχει χρόνο να προσαρμοστεί , και σε περίπτωση που εμφανιστούν κάποιες αλλεργικές αντιδράσεις σε μια τροφή, θα μπορείτε να βρείτε ποια είναι αυτή που τις προκάλεσε.

Σε αυτή την περίπτωση αποφεύγετε την τροφή που προκάλεσε τις αντιδράσεις και ξαναδοκιμάστε τη με τον πρώτο χρόνο.

Προτιμήστε φυσικές τροφές και όχι βιομηχανοποιημένες

Διαλέξτε λαχανικά και φρούτα εποχής. Εάν το μωρό κάποια στιγμή δείχνει δυσαρέσκεια και γκρινιάζει μην το πιέσετε. Ίσως έχει ανάγκη από κάποιο διάλλειμα που μπορεί να είναι 2-3 ημέρες.

Απογευματινή κρέμα

Μετά από μία εβδομάδα περίπου (θα δείτε και την διάθεση του μωρού) ξεκινήστε την ίδια διαδικασία για το απογευματινό γεύμα (περίπου στις 18:00). (Φυσικά συνεχίζετε κανονικά με την φρουτόκρεμα).

Η πρώτη κρέμα που συνήθως συστήνεται από τους παιδιάτρους, είναι η κρέμα ρυζάλευρου. Όπως και με την φρουτόκρεμα ακολουθείστε την τακτική αργά και σταθερά, με στόχο σταδιακά να αντικαταστήσετε το απογευματινό γεύμα γάλακτος με την κρέμα. Για την παρασκευή της κρέμας, χρησιμοποιήστε χλιαρό νερό, ή γάλα, ανάλογα τις οδηγίες της συσκευασίας. Όταν κάποιος γίνεται γονιός, οφείλει να γίνει και ευσυνείδητος καταναλωτής.

Τουλάχιστον πρέπει να αγοράζει συνειδητά ένα προϊόν και όχι επειδή κάποια εταιρία επένδυσε περισσότερο σε διαφήμιση! Δείτε με προσοχή τα συστατικά της κρέμας που αναγράφονται στη συσκευασία.

Καλό θα ήταν να αποφύγετε αυτές που έχουν ζάχαρη και να προτιμήστε κάποια με φρουκτόζη. Δεν υπάρχει λόγος ειδικά για τον πρώτο χρόνο του μωρού να συνηθίσει σε γλυκαντικές ουσίες, ιδιαίτερα στην ζάχαρη που μόνο βλαβερή μπορεί να είναι.

Σε καταστήματα με είδη υγιεινής διατροφής μπορείτε να βρείτε κρέμες ρυζάλευρου που δεν περιέχουν ζάχαρη.

Μεσημεριανό γεύμα

Εάν έχετε ακολουθήσει το παραπάνω πρόγραμμα, έχετε φτάσει περίπου στον 7ο μήνα και δίνετε στο μωρό σας ένα γεύμα γάλακτος το πρωί, φρουτόκρεμα, γάλα για μεσημέρι, απογευματινή κρέμα και βραδινό γάλα.

Τώρα ήρθε η ώρα να αντικαταστήσετε με στερεά τροφή και το μεσημεριανό γάλα. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ατμομάγειρα ή κατσαρόλα. Βράστε στην αρχή μία πατάτα και ένα καρότο. Αλέστε τα και δώστε στο μωρό να δοκιμάσει. Εάν δείχνει ότι του αρέσει, δώστε του περισσότερο. Άλλωστε έχει εξοικειωθεί με την ιδέα των νέων γεύσεων.

Συμπληρώστε το γεύμα του με γάλα. Μετά από 2 ημέρες προσθέστε κολοκυθάκι. Στο τέλος προσθέστε ωμό ελαιόλαδο. Δεν χρειάζεται να προσθέσετε κανένα μπαχαρικό.

Η ντομάτα ή το λεμόνι είναι αρκετά για να δώσουν γεύση στο φαγητό. Μετά από λίγες ημέρες έχετε αντικαταστήσει άλλο ένα γεύμα γάλακτος με στερεά τροφή.

Σταδιακά δοκιμάστε να φτιάχνετε ποικιλία λαχανικών που να περιέχουν πατάτες ή ρύζι, αργότερα ζυμαρικά, και μέχρι τον 8ο μήνα θα προστεθεί το κοτόπουλο (χωρίς την πέτσα). Μετά τον 8ο μήνα το μωρό μπορεί να φάει μοσχάρι και μετά τον πρώτο χρόνο ψάρι (ξεκινήστε με φρέσκο μπακαλιάρο) που θα συνοδεύεται από λαχανικά.

Προσέξτε να έχετε αφαιρέσει καλά τα κόκαλα πριν αλέσετε το γεύμα. Επίσης από τον 8ο μήνα και μετά, στο διαιτολόγιο προστίθεται και το αυγό. Όταν το μωρό πλησιάζει στο να κλείσει τους 12 μήνες, μπορείτε να αλέθετε φαγητά που μαγειρεύετε για όλη την οικογένεια αρκεί να μην είναι πολύ αλμυρά ή πικάντικα.
Πηγή : Paidorama.com