Υγεία | Τα 10 σημαντικότερα Do’s & Don’ts για τα παιδιά

Λίγο πριν την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, το babyradio.gr και το The Health Lab σάς δίνουν συμβουλές για να ενισχύσετε την υγεία των παιδιών σας με κάθε τρόπο.

Φωτό: 30seconds.com

DO’s

1. Πλήρης εμβολιαστική κάλυψη

Με όλα τα εμβόλια που κάνουμε διεγείρουμε μόνο το 2% του ανοσοποιητικού συστήματος των παιδιών, επιτυγχάνουμε όμως την προστασία τους από σοβαρά, υπαρκτά και δυνητικά θανατηφόρα νοσήματα.

2. Ασφάλεια των τροφών

Η σχολαστική καθαριότητα των λαχανικών και το σωστό βράσιμο των τροφών, καθώς και η καθαριότητα των χεριών κατά την παρασκευή των τροφών αποτελούν σημαντικούς παράγοντες αποφυγής συχνών ιώσεων, όπως οι γνωστές μας γαστρεντερίτιδες, που τόσο ταλαιπωρούν τα μικρά μας μπουμπούκια.

3. Συστηματική άσκηση-αθλητισμός

Η συστηματική, όμως ήπια άσκηση είναι η καλύτερη πρόληψη και θεραπεία παθήσεων όπως ο σακχαρώδης διαβήτης, η παχυσαρκία, η υπερλιπιδαιμία, το άσθμα και άλλα χρόνια νοσήματα, γιατί προλαμβάνει ή καθυστερεί την εκδήλωσή τους, καθώς και ένας από τους βασικούς ενισχυτές του ανοσοποιητικού συστήματος.

4. Μαθήματα κολύμβησης μετά την ηλικία των 4 ετών

Η επίσημη θέση της Αμερικανικής Παιδιατρικής Ακαδημίας (ΑΑΡ) είναι ότι τα παιδιά δεν είναι αναπτυξιακά έτοιμα για μαθήματα κολύμβησης πριν από αυτή την ηλικία, χωρίς αυτό να σημαίνει πως η πρώιμη εμπειρία των παιδιών στο νερό δεν συστήνεται. Ίσα-ίσα υποστηρίζεται.

5. Σχολαστική καθαριότητα των χεριών

Η κοινότοπη παρατήρηση των γονιών «Πλύνε καλά τα χέρια σου πριν φας» έχει την αξία της, γιατί αρκετοί παθογόνοι μικροοργανισμοί όπως π.χ. ο σταφυλόκοκκος, μεταδίδονται από χέρι σε χέρι. Όπως επίσης επιβάλλεται το πλύσιμο χεριών και μετά την τουαλέτα. Δυστυχώς στην Ελλάδα η συμμόρφωση γύρω από το πλύσιμο των χεριών είναι χαμηλή, και αυτό μας κάνει να συνειδητοποιούμε πως η πρόληψη, ενώ είναι πάρα πολύ εύκολη, ταυτόχρονα είναι και εξαιρετικά δύσκολη.

6. Διατήρηση της ομοιόστασης του οργανισμού

Το να στρέφουμε το ενδιαφέρον των παιδιών στη μάθηση, την ψυχική καλλιέργεια, το ήθος, την κοινωνικότητα, τη φιλοδοξία για έργα καλά κι ωραία είναι μερικοί παράγοντες που βοηθούν στη διατήρηση της ομοιόστασης.

& Τι σημαίνει ομοιόσταση…;

Tίποτα άλλο από τη διατήρηση της ισορροπίας του οργανισμού, την τόσο απαραίτητη για την ομαλή λειτουργία του, σε όλα τα επίπεδα.

7. Να ακούτε πάντα το ένστικτό σας

…και το ίδιο να κάνουμε κι εμείς οι παιδίατροι.

Το μητρικό ένστικτο είναι το δώρο της φύσης στις μητέρες, το δώρο του Θεού. Όταν κάτι σας ανησυχεί, όταν το παιδί σας “δεν είναι αυτό που ξέρετε”, ακούστε το ένστικτό σας και αναζητήστε άμεσα περαιτέρω ιατρική εκτίμηση.

8. Να κοιτάτε καθημερινά το παιδί σας στα μάτια

Δακρύρροια, σούφρωμα βλεφάρων μπροστά σε οθόνη, «κόκκινα μάτια» κ.ά. μπορεί να υποδηλώνουν οφθαλμολογικό πρόβλημα. Και η έγκαιρη ανίχνευση προβλήματος οπτικής οξύτητας επιβάλλεται, μια που η όραση είναι η βασική λεωφόρος της μάθησης. Επιπροσθέτως είναι εξαιρετικά σημαντικό να βλέπουμε τα παιδιά μας, να τα παρατηρούμε, να τους δίνουμε την προσοχή μας. Να τα «νιώθουμε», να τα αφουγκραζόμαστε, να τα γνωρίσουμε!

9. Διατηρείτε υγρό το περιβάλλον σε έναν κλειστό χώρο

Σε κλειστό χώρο ο αέρας είναι ξηρός, επομένως ερεθίζει και στεγνώνει τα αναπνευστικά όργανα. Υγραντήρας ή ένα δοχείο με νερό που να εξατμίζεται βοηθά τα παιδιά που βήχουν ή έχουν μπουκωμένη μύτη.

10. Αφήστε τα παιδιά να τρέχουν και να χοροπηδάνε

Με αυτό τον τρόπο τα παιδιά ασυνείδητα διαμορφώνουν το μυϊκό τους σύστημα και… χαίρεται κι η ψυχή τους! Τα σημερινά παιδιά που είναι κλεισμένα στα διαμερίσματα τείνουν να είναι πιο νευρικά, υπερκινητικά και ακοινώνητα. Δεν τρέφεται έτσι, ούτε το σώμα τους, ούτε η ψυχή τους. Το παιδί που θα τρέξει, θα παίξει, θα βγει έξω, θα χοροπηδήσει και θα εκτονωθεί, μετά θα είναι πιο ήρεμο.

DON’ts

1. Αποφυγή καπνίσματος

Μέσα στο σπίτι, στο αυτοκίνητο, μπροστά ή κοντά στο παιδί. Μειώστε όσο το δυνατόν περισσότερο το βαθμό στον οποίον εκτίθεται το παιδί στο κάπνισμα τόσο σωματικά όσο και οπτικά. Η οικογένεια και οι φίλοι  είναι ευπρόσδεκτοι να καπνίζουν όπου επιθυμούν ΕΚΤΟΣ από κοντά ή μπροστά στα παιδιά.

2. Μη μεταφέρετε στρες στο παιδί σας

Το στρες και οι μηχανισμοί του υπεισέρχονται παντού προκαλώντας σημαντικότατη παθολογία (κατάθλιψη, μεταβολικό σύνδρομο, διαβήτη, αλλεργικές και αυτοάνοσες φλεγμονώδεις καταστάσεις, διαταραχές του ύπνου, οστεοπόρωση κ.ά.). Οι Ιπποκρατικοί ιατροί και φιλόσοφοι, όχι τυχαία άλλωστε, εξίσωσαν την αρμονία με την υγεία και τη δυσαρμονία με τη νόσο.

3. Αποφυγή χρήσης τοπικών αντισηπτικών

Τα συνήθη αντισηπτικά, έκτος του ότι είναι λιγότερο απολυμαντικά από το σαπούνι και το νερό, ενοχοποιούνται και για πρόκληση αλλεργικών δερματίτιδων και δερματοπαθειών. Συνιστάται να τα χρησιμοποιούμε σε ώρες ανάγκης και μόνο. Ακόμα και το οινόπνευμα έχει πτωχή απολυμαντική δράση.

4. Όχι στα πρόσθετα συστατικά της τροφής

Τροφές πλούσιες σε συντηρητικά, χρώματα, αρώματα, γλυκαντικές ουσίες, συστατικά βελτίωσης της σύστασης ή του όγκου της τροφής έχουν κατηγορηθεί για ημικρανία, αλλεργικές αντιδράσεις, υπερκινητικότητα.

5. Μη συγκρίνετε το παιδί σας με τα υπόλοιπα παιδιά

Ούτε με τα ξένα, ούτε με τα αδέλφια του! Ένα παιδί που με κάθε ευκαιρία το συγκρίνουμε με κάποιο άλλο δεν βρίσκει ανταπόκριση και νιώθει να απαξιώνεται σε ό,τι και να κάνει. Κάθε παιδί είναι μοναδικό, με τη δική του προσωπικότητα. Η σύγκριση με άλλα παιδιά αποτελεί σε ένα βαθμό μια ήπια μορφή συναισθηματικής κακοποίησης.

6. Όχι ερμητικά κλειστά σπίτια

Ο καλός και τακτικός αερισμός κλειστών χώρων ή η αποφυγή κλειστών μη καλά αεριζόμενων χώρων κατά την περίοδο έξαρσης των λοιμώξεων αποτελούν σημαντικό παράγοντα πρόληψης εναντίον τους. Ένα καθαρό σπίτι, συχνά αεριζόμενο, χωρίς καπνούς τσιγάρων, χημικών ουσιών, καπνούς από τηγανητά αποτελεί την καλύτερη μέθοδο πρόληψης της μπουκωμένης μύτης και του υπεραντιδραστικού βήχα, που συχνά ταλαιπωρούν τους μικρούς μας θησαυρούς.

7. Αποφυγή καθιστικής ζωής

Τηλεόραση, τάμπλετ κ.λπ. με μέτρο και χωρίς να υπονομεύονται η φυσική άσκηση και η εξερεύνηση των παιδιών.

8. Όχι στην αλόγιστη χρήση των αντιβιοτικών

Στη συντριπτική τους πλειοψηφία οι λοιμώξεις στα παιδιά οφείλονται σε ιούς. Τα αντιβιοτικά δεν έχουν καμία δραστικότητα στους ιούς. Όταν αρρωσταίνει ένα παιδί, ο μόνος αρμόδιος να αποφασίσει εάν πρέπει να λάβει αντιβίωση σε κάθε περίπτωση είναι ο παιδίατρός του, αφού πρώτα το έχει εξετάσει. Όποια άλλη χορήγηση αντιβιοτικού αυτοβούλως ή τηλεφωνικώς είναι αφενός άχρηστη, αφετέρου δυνητικά επικίνδυνη.

9. Αποφεύγετε καραμέλες, τσίχλες, γλειφιτζούρια

Προτιμήστε ένα γλυκό ή ένα παγωτό, που θα μείνει λίγη ώρα στο στόμα του παιδιού, θα πιει μετά νερό και θα ξεπλυθεί. Με αυτό τον τρόπο μειώνεται αισθητά ο κίνδυνος οι υδατάνθρακες να καταστρέψουν την αδαμαντίνη των δοντιών και να προκληθεί έτσι η γνωστή σε όλους μας τερηδόνα.

10. Μην αφήνετε τα παιδιά σας χωρίς όρια

Είναι σημαντικό τα παιδιά να έχουν κόκκινες γραμμές που δεν τις ξεπερνάνε και να είναι κοινές και για τους δύο γονείς. Κάποιες φόρες, ανάλογα και με την ηλικία του παιδιού, αυτονόητο είναι πως δεν είμαστε δε θέση να διαλογιστούμε μαζί τους, όποτε το “μη” και το “όχι” είναι απαραίτητα απλώς και μόνο “γιατί έτσι είπε η μαμά ή ο μπαμπάς”. Επίσης σημαντικό είναι οι γονείς να μη μαλώνουν μπροστά στο παιδί για πράγματα που αφορούν το παιδί. Σίγουρα το να οριοθετούμε τα παιδιά μας είναι κάτι πολύ δύσκολο και θέλει πολλή αγάπη για να γίνει, είναι όμως άκρως απαραίτητο.

Ανακεφαλαιώνοντας…

-Ο άνθρωπος και γεννιέται και γίνεται.

-Ο τρόπος που θα μάθει το παιδί να ζει και να φροντίζει την υγεία του παίζει πρωταρχικό ρόλο στη σωματική και αρμονική ανάπτυξη υγιούς  πνεύματος σε υγιές σώμα.

Άρθρο της Εβελύνας Ι. Παπαθεοδώρου, Παιδιάτρου MD και μέλους του TheHealthLab