Υγιεινή διατροφή για παιδιά: Πώς θα μάθετε το παιδί να τρώει υγιεινά

Υγιεινή διατροφή για παιδιά: Πώς θα μάθετε το παιδί να τρώει υγιεινά

kid-eating-candy-e1383209099843

Δεν πρέπει να ξεχνάμε πως το βασικό είναι  να βελτιώσετε την ποιότητα διατροφής των παιδιών σας και να τα βοηθήσετε να αναπτύξουν υγιείς διατροφικές συνήθειες που θα τα συντροφεύουν μια ζωή και όχι να εκλάβουν την προσπάθεια σας αυτή ως τιμωρία. 

[babyPostAd]Όχι στη στέρηση
Τα παιδιά βρίσκονται στο στάδιο της ανάπτυξης και της σωματικής τους διάπλασης και οι ανάγκες του οργανισμού τους σε θρεπτικά συστατικά (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, απαραίτητα λιπαρά, βιταμίνες, μέταλλα και ιχνοστοιχεία) πρέπει να καλύπτονται καθημερινά από το ημερήσιο διαιτολόγιο τους.

Έτσι το διαιτολόγιο τους δε θα πρέπει σε καμία περίπτωση να είναι στερητικό. Από την άλλη, είναι σημαντικό από μικρή ηλικία τα παιδιά να καταλαβαίνουν την έννοια του μέτρου και να μη «δαιμονοποιούν» τρόφιμα, χωρίζοντάς τα σε «καλά» και «κακά» τρόφιμα.
Γι’ αυτό το λόγο, τα παιδιά είναι σημαντικό να ενθαρρύνονται να ακολουθούν μία υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή που χαρακτηρίζεται από το μέτρο και την ποικιλία, χωρίς την απαγόρευση κανενός τροφίμου.

Τυρί στην εγκυμοσύνη: Ποια είδη επιτρέπονται και ποια απαγορεύονται

Οικογένεια ενωμένη στο… τραπέζι
Μεγάλη σημασία στις διατροφικές επιλογές των παιδιών παίζουν τα οικογενειακά γεύματα, κατά τα οποία οι γονείς καλώς ή κακώς αποτελείτε πρότυπο για τα παιδιά. Γι’ αυτό είναι σημαντικό να προσπαθείτε να δίνετε… το καλό παράδειγμα! Με ποιο τρόπο; Καταναλώνοντας όλα αυτά τα τρόφιμα που θα θέλατε να καταναλώνουν και τα παιδιά σας.
Στο οικογενειακό τραπέζι είναι μεγάλης σημασίας να κυριαρχεί η σαλάτα και συχνά να καταναλώνονται, παρουσία των παιδιών, τρόφιμα όπως τα όσπρια, το ψάρι και τα λαδερά, που αρκετά συχνά τα παιδιά βλέπουν με «καχυποψία», ή με απέχθεια.

Καταναλώνοντας απλά αυτά τα τρόφιμα εσείς ως γονείς, ακόμα και αν δεν κάνετε καμία αναφορά για το πόσο σημαντικό είναι τα παιδιά να τρώνε αυτά τα φαγητά (που καλό είναι να μην ασκήσετε καμία πίεση ακόμα και λεκτικά) θα δείτε ότι σιγά σιγά θα μειώνεται η αντίστασή τους απέναντι στα τρόφιμα και θα γίνει η πρώτη προσέγγιση.
Ενθαρρύνετε τα παιδιά να καταναλώσουν πρωινό

Φτιάξτε καθημερινά πρωινό στο παιδί σας.

Αρκετές μελέτες έχουν αναφερθεί στην αξία του πρωινού γεύματος και έχουν δείξει ότι τα παιδιά που καταναλώνουν συστηματικά αποδίδουν καλύτερα στα μαθήματά του σχολείου, έχουν περισσότερη ενέργεια, καλύτερη μνήμη και ρυθμίζουν αποτελεσματικότερα το σωματικό τους βάρος.

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να ελέγχετε τις ετικέτες των τροφίμων που επιλέγετε για το πρωινό τους καθώς στο πρώτο γεύμα της ημέρας χρειάζεται όχι μόνο να υπάρχουν σημαντικά θρεπτικά συστατικά, αλλά να περιορίζεται ταυτόχρονα η ποσότητα άλλων συστατικών που πρέπει να έχουμε υπό έλεγχο στην διατροφή ενός παιδιού, όπως για παράδειγμα το αλάτι-νάτριο.
Για παράδειγμα, υπάρχουν πολλά τρόφιμα που απευθύνονται σε παιδιά, όπως είναι τα δημητριακά πρωινού ολικής άλεσης, τα οποία περιλαμβάνουν μικρότερες ποσότητες νατρίου.
Ελέγχοντας τις ετικέτες των τροφίμων μπορείτε να συγκρίνετε τα διάφορα τρόφιμα και να κάνετε την πιο υγιεινή επιλογή που ανταποκρίνεται στις ανάγκες των παιδιών σας.

Πηγή:  eirinika.gr

Διαβάστε ακόμη:

Η σωστή διατροφή σε ηλικία 20, 30 και 40 χρόνων – Αναλυτικό πλάνο

Λευκή VS καστανής ζάχαρης: Ποιες οι διαφορές