Οικογενειακά Ζητήματα, Γονείς: Επενδύστε χρόνο με το παιδί σας

Οικογενειακά Ζητήματα, Γονείς: Επενδύστε χρόνο με το παιδί σας

Είναι πολύ συνηθισμένο, μέσα στη σύγχρονη κοινωνία, οι γονείς να δυσκολεύονται να βρουν ελεύθερο χρόνο και να τον περάσουν με τα παιδιά τους. Παρόλαυτά, η πραγματικότητα μας δείχνει ότι η αδυναμία των γονιών να βρουν χρόνο και να τον περάσουν ποιοτικά με το παιδί τους δημιουργεί προβλήματα…

[babyPostAd] Αρχικά, πολλά παιδιά που δεν βλέπουν πολύ συχνά τους γονείς τους και δεν περνούν τουλάχιστον μισή ώρα μαζί τους, παίζοντας κάποιο παιχνίδι ή κάνοντας μία δραστηριότητα που αγαπούν, έχουν χαμηλότερα επίπεδα αυτοεκτίμησης και δεν αισθάνονται μοναδικά.
Επίσης, μελέτες έχουν αποδείξει ότι οι έφηβοι που ήταν ερωτευμένοι  και διατηρούσαν παράλληλα καλές σχέσεις με τους γονείς τους, διέτρεχαν πολύ χαμηλότερο κίνδυνο εφηβικής εγκυμοσύνης, χρήσης ναρκωτικών, βίας και αυτοκτονίας. Ο δεσμός μεταξύ γονέων και παιδιών είναι τόσο σημαντικός και ουσιαστικός, ώστε υπερκαλύπτει πολλούς παράγοντες που παραδοσιακά συνδέονται με προβληματική συμπεριφορά, όπως το να ζει το παιδί σε μονογονεϊκή  οικογένεια.
Ο τρόπος με τον οποίο ο γονιός περνά τον χρόνο μαζί του είναι, ακόμη, πολύ σημαντικός. Και αυτό γιατί, αν περνά κανείς χρόνο με το παιδί του κάνοντάς του ανάκριση ή κήρυγμα, κανένας από τους δύο δεν πρόκειται να το βρουν ιδιαίτερα απολαυστικό, ενώ και οι δύο θα προσπαθούν να βρουν λόγους για να το αποφύγουν στο μέλλον.
Πολλές φορές οι γονείς αναφέρουν ότι δεν έχουν χρόνο για να αφιερώσουν στο παιδί τους. Ωστόσο, ακόμη και είκοσι λεπτά την μέρα μαζί με το παιδί, πραγματοποιώντας ό,τι εκείνο επιθυμεί, θα βοηθήσει πολύ στη συναισθηματική επικοινωνία μεταξύ τους. Σκοπός της επαφής μεταξύ παιδιού και γονέα δεν είναι η ποσότητα αλλά η ποιότητα του χρόνου.
Κάποια σημαντικά βήματα για την βελτίωση της ποιότητας της σχέσης σας με το παιδί είναι τα εξής:
1. Προσπαθήστε να περνάτε τουλάχιστον είκοσι λεπτά την μέρα με το παιδί σας κάνοντας κάτι που του αρέσει.
2. Στόχος της επαφής αυτής είναι να χτίσετε τη σχέση σας μαζί του, οπότε μη δίνετε εντολές και μην αμφισβητείτε.
3. Παρατηρήστε τα θετικά του στοιχεία και επιβραβεύστε το.
4. Καλύτερα να ακούτε… παρά να μιλάτε!
Βρείτε χρόνο για το παιδί σας.. Μέσα στους γρήγορους ρυθμούς της ζωής σας, ο χρόνος είναι το πρώτο πράγμα που στερείτε από τις σχέσεις σας. Όμως, να μη ξεχνάτε ότι οι σχέσεις απαιτούν χρόνο για να λειτουργήσουν. Αν επενδύσετε χρόνο σε κάθε σημαντική σας σχέση, θα έχετε να λαμβάνετε πολλά θετικά στη ζωή σας για τα χρόνια που θα έρθουν.
Από την Αναστασία Δ. Φουρτάκα,
Ψυχολόγος – Ψυχοθεραπεύτρια.
Πηγή:    psychotherapy-psy.blogspot.com