Οικογενειακοί ρόλοι: Σε τι διαφέρουν τα δίδυμα από τα άλλα παιδιά;
Σε μια οικογένεια με πολλά παιδιά αλλιώς λειτουργεί ο πρωτότοκος, αλλιώς ο μεσαίος και διαφορετικά ο μικρότερος. Τι γίνεται όμως με τις οικογένειες με δίδυμα; Πώς μοιράζονται οι ρόλοι αφού γεννιούνται μαζί; Παίζει ρόλο ποιος βγήκε πρώτος και ποιος δεύτερος;
Έχετε δίδυμα και ξέρετε ότι εκτός από τα γονίδια και την ημέρα γενεθλίων που έχουν κοινά, έχουν διαφορετικές προσωπικότητες.
[babyPostAd]Ποιος είναι όμως ο υπεύθυνος και ποιος ο καλομαθημένος; Ποιος τραβάει τα φώτα πάνω τους και ποιος είναι ήρεμη δύναμη;
Όσο πιο συγκρίσιμα είναι δύο παιδιά, τόσο μεγαλύτερη είναι και προσπάθεια που κάνουν να ξεχωρίσουν.
Ποιος αποφασίζει το ρόλο τους;
Μα, τα ίδια τα παιδιά αποφασίζουν για τον εαυτό τους ποιο ρόλο θα παίξουν στην οικογένεια. Ποιος θα είναι ο κος Σοβαρός, η κα Χαριτωμένη, ο κος Τέλειος, ο κος Κοινωνικός!
Σίγουρα και τα δικά σας δίδυμα έχουν βρει τον τρόπο να ξεχωρίζουν μέσα στην οικογένειά σας. Ο ένας τρώει πολύ και ο άλλος ελάχιστα; Η μία αγαπάει τον ύπνο και ο άλλος σηκώνεται αχάραγα; Η μία είναι ήρεμη και η άλλη όλο νεύρα;
Σύμφωνα με όλες τις μελέτες και τις θεωρίες των ψυχολόγων, τα δίδυμα πρέπει να μεγαλώνουν ως δύο ανεξάρτητα παιδιά.
Ο Alfred Adler αναφέρει πως τα κοινά χαρακτηριστικά προσωπικότητας των παιδιών σχετίζονται με τη σειρά γέννησης. Ότι κάθε παιδί, ανάλογα με τη σειρά γέννησής του, έρχεται σε διαφορετικό οικογενειακό περιβάλλον και πρέπει να βρει τη μοναδικότητά του μέσα στην οικογένεια.
Αλλιώς συμπεριφέρεται το παιδί που γεννήθηκε πρώτο, αλλιώς ο μεσαίος και αλλιώς ο μικρός της οικογένειας.
Τι γίνεται όμως με τα δίδυμα;
Μπορεί να έχετε σκεφτεί ότι από τη στιμή που γεννιούνται μαζί, αυτή η θεωρία δεν μπορεί να ισχύσει.
Κι όμως, τα δίδυμα έρχονται να επιβεβαιώσουν τον Adler καθώς όταν μιλούσε για σειρά γέννησης εννοούσε περισσότερο την ψυχολογική σειρά και όχι την χρονική.
Αυτό σημαίνει ότι κάθε παιδί είναι ελεύθερο να διαλέξει ποιο ρόλο θα έχει μέσα στην οικογένεια.
Πάρτε για παράδειγμα τις οικογένειες όπου το μεγαλύτερο παιδί αρρωσταίνει συχνά και παίρνει το ρόλο του «μωρού», ή το δεύτερο παιδί παίρνει το ρόλο του υπεύθυνου της οικογένειας γιατί ο πρώτος δεν τα καταφέρνει.
Η διαφορά με τα δίδυμα είναι ότι πρέπει να πάρουν αυθόρμητα το ρόλο τους αλλά και γρήγορα, για να μην τους τον πάρει ο άλλος.
Μια μαμά με δίδυμα μου λέει ότι όταν τα πηγαίνει το πρωί στο σχολείο ο ένας πάντα περπατάει μπροστά και ο άλλος δίπλα της. Ακόμα και σε αυτή την απλή, καθημερινή συνήθεια έχουν μοιράσει τους ρόλους!
Πηγή: mytwins.gr