Oι φακοί επαφής είναι ένα από τα πιο χρήσιμα αντικείμενα για όσους έχουν μυωπία. Τους φοράμε σχεδόν καθημερινά, όμως χρειάζονται εξονυχιστικό καθάρισμα πριν την τοποθέτησή τους και αφού τους βγάλουμε. Χρειάζεται να τηρούμε τη διάρκειά τους, να μην ξεχνάμε να τους βγάζουμε, να μην κοιμόμαστε με αυτούς και πολλά ακόμη. Πότε είναι το παιδί μας έτοιμο για αυτούς;

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Πρακτικά, οι φακοί μπορούν να εφαρμοστούν στα μάτια από πολύ μικρή ηλικία, ωστόσο, οι γονείς είναι εκείνοι που θα κρίνουν πότε το παιδί είναι έτοιμο για να έχει το δικό του ζευγάρι. Βεβαιωθείτε πως είναι αρκετά μεγάλο, προσεκτικό στην τοποθέτησή τους και αρκετά σχολαστικό ως προς τη φροντίδα τους. Αναλογιστείτε πόσο υπεύθυνο είναι με άλλα θέματα και συζητήστε με τον σύντροφό σας πότε είναι θεωρείτε πως είναι έτοιμο.

Προτιμήστε  μαλακούς φακούς καθώς είναι πιο άνετοι και το μάτι προσαρμόζεται πιο εύκολα. Παλιότερα η αλλαγή από τα γυαλιά στους φακούς επαφής ήταν η σωστή επιλογή για νεαρούς έφηβους. Τώρα πια αυτό έχει αλλάξει. Σε μια πρόσφατη μελέτη παιδιών ηλικίας 8-11 χρόνων με προβλήματα όρασης, τα οποία φορούσαν ημερησίως φακοί επαφής το 90% των παιδιών αυτών χρησιμοποιούσαν τους φακοί επαφής τους χωρίς να χρειάζονται την επίβλεψη και τη βοήθεια των γονιών τους. Φτάνει να αποδεχτούν την υπευθυνότητα της χρήσης και φροντίδας των φακοί επαφής.

Τα πλεονεκτήματα των φακών επαφής είναι πολλά:

-Δίνουν καλύτερη περιφερειακή όραση

-Είναι πιο ασφαλή

-Όταν η διαφορά του ενός ματιού από το άλλο είναι μεγαλύτερη από 3 βαθμούς έχουμε καλύτερη διόφθαλμη όραση αποτρέποντας την ανισοεικονία (δηλ τη διαφορά στο μέγεθος του ειδώλου).

-Σε περιπτώσεις μεγάλης μυωπίας ή υπερμετρωπίας ενδείκνυται και  επιβάλλεται η χρήση τους γιατί δίνουν φυσιολογική όραση.

Πηγή:   4moms.gr