Είναι ασφαλές για τα μωρά να κοιμούνται σε ριλάξ ή καθισματάκι αυτοκινήτου;

κοιμούνται σε ριλάξ ή καθισματάκι αυτοκινήτου

Οι ειδικοί ενημερώνουν για τις συνήθειες που μπορεί να βάλουν σε κίνδυνο τα μωρά!

Τα μωρά κοιμούνται 12 έως 16 ώρες την ημέρα, ανάλογα με την ηλικία τους. Αυτό όμως που έχει μεγαλύτερη σημασία από το πόσο κοιμούνται είναι το πού! Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση The Journal of Pediatrics, ο εξοπλισμούς που έχουμε για να κάθονται τα μωρά τις ώρες που είναι ξύπνια, όπως τα καθίσματα αυτοκινήτου, τα ριλάξ, τα καρότσια ή οι κούνιες που κρεμιούνται στις πόρτες δεν είναι καθόλου ασφαλείς επιλογές για τον ύπνο τους, καθώς συχνά ευθύνονται για τραυματισμούς ή ακόμα και θανάτους βρεφών!

Οι ερευνητές μελέτησαν τις συνθήκες θανάτου 47 παιδιών ηλικίας κάτω των 2 ετών που συνέβησαν όταν αυτά κοιμούνταν σε αξεσουάρ βρεφανάπτυξης τα οποία είναι σχεδιασμένα για να κάθονται ή να μεταφέρονται τα μωρά. Από αυτά τα περιστατικά, τα 2/3 είχαν συμβεί σε καθισματάκι αυτοκινήτου και τα υπόλοιπα σε σλινγκ, καρότσια, ριλάξ κ.λπ.

Φάνηκε ότι στη συντριπτική πλειοψηφία των περιπτώσεων (46 στις 47) ο θάνατος επήλθε από ασφυξία, ενώ στο 52% την ασφυξία προκάλεσαν οι ζώνες ασφαλείας.

Αναθρέφουμε ανεξάρτητα βρέφη που γίνονται εξαρτημένοι ενήλικες!

Πώς μπορούμε να κάνουμε πιο ασφαλή τον ύπνο του μωρού;

Οι περισσότεροι θάνατοι παιδιών από ενός έως δώδεκα μηνών αφορούν ατυχήματα που συνέβησαν κατά τη διάρκεια του ύπνου τους. Για να τα αποφευχθούν, οι ειδικοί συμβουλεύουν τους γονείς να μην αφήνουν ποτέ τα παιδιά αυτής της ηλικίας πάνω σε ριλάξ, καρότσια, καθισματάκια κ.λπ. χωρίς επίβλεψη -είτε είτε ξύπνια είτε όχι- και να ασφαλίζουν πάντα σταθερά με τις ζώνες το μωρό. Όσο για τον ύπνο του, το καλύτερο και πιο ασφαλές περιβάλλον είναι μια κούνια με σκληρό στρώμα, χωρίς κουκλάκια ή σκεπάσματα τα οποία μπορεί να το μωρό να σηκώσει και να χωθεί από κάτω τους, όπου το παιδί τοποθετείται ανάσκελα. Επιπλέον, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδατρική Ακαδημία, μέχρι τουλάχιστον την ηλικία των 6 μηνών (ιδανικά έως τα πρώτα τους γενέθλια) τα παιδιά θα πρέπει να κοιμούνται στο ίδιο δωμάτιο (αλλά όχι στο ίδιο κρεβάτι) με τους γονείς.

Διαβάστε ακόμη:

Σιγά τι έχεις να κάνεις. Στο σπίτι με το μωρό μένεις…

Τι είναι αυτό που κανείς δεν σου λέει πριν κάνεις παιδιά;