Είναι έτοιμο το παιδί μου να ξεκινήσει το Δημοτικό;
Από ποια ηλικία εγγράφεται το παιδί στο Δημοτικό σχολείο;
Κάθε παιδί μπορεί να αρχίσει το Δημοτικό Σχολείο σε μια ορισμένη ηλικία, από 5 ετών και 9 μηνών έως 6 ετών και 9 μηνών. Ωστόσο δεν είναι όλα τα παιδιά έτοιμα να αρχίσουν τη σχολική μάθηση στην ίδια ηλικία.
Προϋποθέτει κάποιες ικανότητες η φοίτηση στο Δημοτικό;
[babyPostAd]Στη διάρκεια της προσχολικής ηλικίας, δηλαδή μεταξύ 3 και 5 ετών αναπτύσσονται πολλές ικανότητες τόσο κινητικές όσο γνωστικές και συναισθηματικές.
Το παιδί που πρόκειται να φοιτήσει στην πρώτη τάξη πρέπει να έχει αναπτύξει τις κινητικές του ικανότητες, δηλαδή να μπορεί να πιάσει το μολύβι σωστά και να αντιγράψει απλά σχήματα όπως π.χ ένα τετράγωνο ή να ζωγραφίσει ανθρώπους ή σπιτάκια. Αυτή η ικανότητα είναι πολύ σημαντική για να μπορεί να κατακτήσει τη γραφή.
Ποια άλλη ικανότητα είναι απαραίτητη;
Το παιδί που έχει κατακτήσει πλήρως την μητρική του γλώσσα, έχει πλούσιο λεξιλόγιο, που καταλαβαίνει πολύπλοκες οδηγίες, που μπορεί να διηγηθεί ένα παραμύθι ή ένα γεγονός που του συνέβη, είναι έτοιμο να φοιτήσει στην Α΄ Δημοτικού.
Τι άλλο χρειάζεται για να επιτύχει στο σχολείο;
Το παιδί είναι έτοιμο να πάει στο σχολείο όταν έχει καλή μνήμη, μπορεί να αναγνωρίσει τα ίδια σχήματα ή να βρει τις διαφορές μεταξύ δύο σχημάτων, καταλαβαίνει αντίθετες έννοιες όπως π.χ. μακρύ-κοντό , κάνει απλούς συλλογισμούς και μπορεί να μάθει καινούργιες έννοιες.
Η δυνατότητα συγκέντρωσης για λίγο χρονικό διάστημα, η ικανότητα να ακολουθεί οδηγίες και να υπακούει σε κανόνες, να κάνει σχέσεις με συνομηλίκους και να μπορεί να ρυθμίσει την συμπεριφορά του όταν π.χ. θυμώνει είναι σημαντικά, για τη σχολική ένταξη.
Κι αν το παιδί μου δεν είναι έτοιμο;
Θα αναζητήσετε τη γνώμη ενός ειδικού (Ψυχολόγου, Λογοπεδικού, Εργοθεραπευτή) και αν το παιδί δεν είναι έτοιμο για το σχολείο, θα χρειαστεί ίσως να επαναλάβει το νηπιαγωγείο ή να κάνει κατάλληλη θεραπεία στον τομέα που έχει ελλείψεις.
Η επανάληψη του νηπιαγωγείου είναι πολύ ωφέλιμη γιατί θα του δώσει την δυνατότητα να αναπτύξει τις ικανότητες του και να ωριμάσει συναισθηματικά και θα το ετοιμάσει ώστε να φοιτήσει με επιτυχία στο σχολείο.
Πηγή: Boro.gr