Είναι έτοιμο το παιδί να κόψει τον μεσημεριανό ύπνο;

κόψει τον μεσημεριανό ύπνο

Ποια είναι τα σημάδια που δείχνουν ότι ένα παιδί είναι έτοιμο να εγκαταλείψει αυτή τη συνήθεια;

Μέχρι τα πρώτα γενέθλια του παιδιού, λατρεύουμε εκείνη την ώρα του μεσημεριού που το παιδί παίρνει έναν υπνάκο. Είναι μια σπάνια ευκαιρία να δούμε τηλεόραση, να φάμε ένα σνακ (χωρίς να το μοιραστούμε!), να κάνουμε μια κουβέντα με μια φίλη μας χωρίς να μας διακόψουν και να κάνουμε όλες εκείνες τις δουλειές που απαιτούν και τα δυο μας χέρια και μέχρι τότε αμελούσαμε.

Δυστυχώς όμως, όπως όλα τα ωραία πράγματα, έτσι και ο μεσημεριανός ύπνος του παιδιού κάποια στιγμή φτάνει στο τέλος του. Αν και κάθε παιδί είναι διαφορετικό, τα περισσότερα παιδιά σταματούν να κοιμούνται το μεσημέρι μεταξύ 3 και 5 χρονών και υπάρχουν σημάδια που μας δείχνουν πότε είναι έτοιμα γι’ αυτή την αλλαγή.

Σημάδια ότι το παιδί είναι έτοιμο:

Μαλώνουμε για την ώρα που θα πάει για ύπνο: Όταν το παιδί δεν χρειάζεται πλέον τον μεσημεριανό ύπνο, το βράδυ δυσκολεύεται να κοιμηθεί τη συνηθισμένη ώρα. Ο μεσημεριανός ύπνος αποσυντονίζει το παιδί γιατί το παιδί δεν χρειάζεται επιπλέον ύπνο. Και σαν αποτέλεσμα, χρειάζεται περισσότερο χρόνο μέχρι να αποκοιμηθεί το βράδυ, πηγαίνει πιο αργά για ύπνο ή ξυπνάει νωρίτερα το πρωί.

Το παιδί αντιστέκεται πριν τον ύπνο: Αντί το παιδί να ακολουθήσει το φυσιολογικό πρόγραμμα «γκρινιάζω και μετά κοιμάμαι αμέσως», η αντίστασή του διαρκεί περισσότερο. Μπορεί να σηκωθεί από το κρεβάτι, να γκρινιάζει ασταμάτητα επειδή δεν θέλει να κοιμηθεί ή ακόμη και να μην κοιμηθεί καθόλου τελικά.

Νέα δεδομένα: Αυτές είναι οι ώρες ύπνου που χρειάζονται τα παιδιά

Το παιδί έχει καλή διάθεση: Τα παιδιά που είναι έτοιμα να κόψουν τον μεσημεριανό ύπνο μπορούν γενικά να έχουν σταθερή διάθεση όλη τη μέρα χωρίς να κοιμηθούν το μεσημέρι. Είναι λογικό πως το παιδί μας θα έχει τα πάνω και τα κάτω του, αλλά τη μεγαλύτερη διάρκεια της ημέρας θα έχει καλή διάθεση και αρκετή ενέργεια για να αντέξει από το πρωί μέχρι το βράδυ που θα κοιμηθεί.

Εύκολο πρωινό ξύπνημα: Αν, ακόμη και χωρίς να έχει κοιμηθεί το μεσημέρι, το παιδί κοιμάται καλά τη νύχτα και το πρωί ξυπνάει από μόνο του και έχοντας καλή διάθεση, αυτό σημαίνει ότι είναι έτοιμο να κόψει τον μεσημεριανό ύπνο.

Σημάδια ότι το παιδί δεν είναι έτοιμο

Ο μεσημεριανός ύπνος είναι ανώδυνος: Αν το παιδί ανταποκρίνεται θετικά στον μεσημεριανό ύπνο και κοιμάται εύκολα ή αν προβάλλει μικρή αντίσταση αλλά στο τέλος κοιμάται για μία ώρα ή και παραπάνω, αυτό σημαίνει ότι χρειάζεται ακόμη ξεκούραση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Η απογευματινή διάθεση: Αν το παιδί δεν έχει κοιμηθεί το μεσημέρι και το απόγευμα εκνευρίζεται εύκολα, γκρινιάζει ή δεν ευχαριστιέται με τίποτα, σημαίνει ότι χρειάζεται παραπάνω ξεκούραση.

Κοιμάται στο αυτοκίνητο: Όλοι θυμόμαστε τις βόλτες με το αυτοκίνητο που βοηθούσαν το μικρό μας ζουζουνάκι να κοιμηθεί όταν ήταν μωρό. Τώρα όμως, αν το παιδί δεν έχει κοιμηθεί το μεσημέρι και κοιμηθεί στο αυτοκίνητο κατά τη διάρκεια μιας σύντομης διαδρομής, το πιθανότερο είναι ότι δεν είναι ακόμη έτοιμο να εγκαταλείψει τον μεσημεριανό ύπνο.

Σημάδια νύστας: Ακόμη και αν το παιδί δεν μπορεί να μας πει με λόγια ότι νυστάζει, μπορούμε να το καταλάβουμε από τη γλώσσα του σώματός του. Όταν χασμουριέται, όταν τρίβει τα μάτια του, όταν είναι ιδιαίτερα ήσυχο ή υποτονικό ή όταν το βλέμμα του είναι κάπως αφηρημένο, σημαίνει ότι χρειάζεται περισσότερο ύπνο.

Υπερένταση: Πολλές φορές, τα παιδιά που είναι εξαντλημένα από την κούραση, αντί να συμπεριφέρονται σαν κουρασμένα, γίνονται νευρικά, ανήσυχα και υπερκινητικά.

Διαβάστε ακόμη:

Σε ποια ηλικία τα παιδιά αποχαιρετούν τον μεσημεριανό ύπνο;

O μεσημεριανός ύπνος σε παιδιά άνω των 2 ετών προκαλεί προβλήματα στον βραδινό τους ύπνο