Είναι φοβητσιάρικο… Τι να κάνω;

Είναι φοβητσιάρικο… Τι να κάνω;

H Δήμητρα φοβάται ν’ ανεβεί στην τσουλήθρα, να μπει στο νερό ή να κάνει ποδήλατο, αν και ο μπαμπάς είναι δίπλα και τη διαβεβαιώνει ότι την κρατά. «Φοβητσιάρα» κατέληξε να είναι το δεύτερο όνομά της. «Δεν ξέρουμε πια πώς να τη χειριστούμε…» μου διηγούνται οι γονείς της Δήμητρας. Ωστόσο, τα παιδιά που ταράζονται με το παραμικρό, έχουν ανάγκη από μεγάλη κατανόηση.

Όπως ήδη έχουμε αναφέρει απ’ τον πρώτο έως τον τρίτο χρόνο ζωής, τα παιδιά είναι φυσικό να φοβούνται το σκοτάδι, γιατί η νύχτα αντιπροσωπεύει το τέλος των πάντων. Σ’ αυτή την ηλικία δυναμώνει ένας άλλος έμφυτος φόβος· ο φόβος μην πέσουν. Ίσως σας φανεί υπερβολικό, όμως είναι πραγματικότητα ότι μερικά παιδιά, μόλις νιώσουν, για παράδειγμα, το πόδι τους να βουλιάζει στην άμμο, αμέσως αρχίζουν να «ουρλιάζουν». Eίναι φυσικό να αντιδρούν έτσι, όταν έχουν την αίσθηση –πραγματική ή φανταστική– μιας απειλής για το σώμα τους.

Τι θα πρέπει να γνωρίζετε:

«Μη φύγεις μαμαά! Δεν θέλω να μείνω στον παιδικό!» (Οι σκέψεις ενός 3χρονου κατά την προσαρμογή του στον παιδικό σταθμό)

Θυμηθείτε ότι…

Αν τα παιδιά πιστέψουν οτι δεν υποτιμάτε τους φόβους τους, τότε θα έχετε περισσότερες πιθανότητες να σας προσέξουν όταν προσπαθήσετε να τα καθησυχάσετε ή και να δοκιμάσουν μόνα να τους αντιμετωπίζουν.

Babyradio – «Μεγαλώστε ευτυχισμένα παιδιά», Αλεξάνδρα Καππάτου, εκδόσεις Μίνωας

Διαβάστε ακόμη:

Φοβίες και Φόβοι: Ποια η διαφορά τους; Πώς δημιουργούνται; Πώς αντιμετωπίζονται;

Φόβοι και φοβίες των παιδιών: ποιες οι διαφορές τους;