Είναι ο θηλασμός προσωπική υπόθεση ή όχι;|Δεν είναι ερώτημα.

Είναι ο θηλασμός προσωπική υπόθεση ή όχι;|Δεν είναι ερώτημα.

Αρκετός θόρυβος τον τελευταίο καιρό με τον δημόσιο θηλασμό. Εικόνες με μητέρες και μωρά «κολλημένα» στο στήθος τους, που θηλάζουν ομαδικά σε κοινή θέα. Θετικές απόψεις για το γεγονός, αρνητικές επικρίσεις αλλά και βίαιες συμπεριφορές.

[babyPostAd]Πέρα από τη σημαντικότητα του θηλασμού για τη σωστή θρέψη των βρεφών αλλά και την αξία του θηλασμού στην ψυχοσυναισθηματική ανάπτυξη των παιδιών, που κανείς δεν αμφισβητεί, προκύπτει θέμα ηθικής για τον δημόσιο θηλασμό.

Είναι ο θηλασμός προσωπική υπόθεση ή όχι. Δεν είναι ερώτημα, είναι μια εγγραφή από το παρελθόν μας.

Στο χώρο της επιστημονικής κοινότητας, τόσο της ψυχολογίας όσο και της ιατρικής, αναλύεται εκτενώς και εμπεριστατωμένα, ώστε να γίνει ξεκάθαρη η έννοια του θηλασμού μεταξύ μητέρας και βρέφους, και η νοηματοδότησή της.

Αυτή η πρωταρχική δυαδική σχέση που το μωρό χρειάζεται και δεν μπορεί να επιζήσει χωρίς αυτή, εμπεριέχει την υλική συνεισφορά της μητέρας του, με την φροντίδα και την τροφή, αλλά και τη συναισθηματική ασφάλεια και τρυφερότητα.

«Ταΐζοντας το μωρό – το ζεστό κορμάκι του σφιγμένο πάνω σας – και διαπιστώνοντας πως μεγαλώνει με το γάλα που εσείς του δίνετε, νιώθετε μια βαθειά ικανοποίηση, που θα αφήσει ευτυχισμένες αναμνήσεις σε σας και στο ασυνείδητο του μωρού σας»

Είναι βέβαιο πως ο θηλασμός παραπέμπει σε ασυνείδητες διαδικασίες. Όλοι υπήρξαμε βρέφη και έχουμε εσωτερικεύσει τη μητέρα μας (ή την τροφό μας) αλλά και ότι συνόδευε αυτήν την κατάσταση, ότι αισθητηριακά καταγράψαμε, μυρωδιά, γεύση, όσφρηση, ήχους, άγγιγμα. Έτσι ο μαστός έγινε πηγή ευχαρίστησης και ηδονής ή αντικείμενο δυσαρέσκειας και ματαίωσης. Αποκτήσαμε την προσωπική μας εμπειρία για τον θηλασμό.

Πρόσφατο δημοσίευμα αναφέρει ότι: «…….σκοπός της εκδήλωσηςγιορτής του Μητρικού Θηλασμού, είναι η απενοχοποίηση του δημόσιου θηλασμού και η επανεξοικείωση της κοινωνίας μας με την εικόνα της θηλάζουσας μητέρας…..

Η στάση του καθ ένα από εμάς για τον θηλασμό, είτε ως προσωπική υπόθεση ή όχι , είναι εγγεγραμμένη στο παρελθόν μας και όποιο εξωτερικό ερέθισμα ή αφορμή για αυτό, (μαστός – βρέφος), αναδύει ένα κομμάτι της προσωπική μας ιστορίας, ευχάριστο ή δυσάρεστο, και η όποια εμπειρία μας, ανάλογα, θα «κατασκευάσει» και την άποψη μας για αυτόν.

babyradio.gr – Κεσούδη Ελένη-Κοινωνική Λειτουργός-Σύμβουλος Πρόληψης ICRC/AODA