Είναι το σπίτι σας έτοιμο για ένα μωρό που μπουσουλάει;
Το μωρό σας μόλις μπήκε σε μία ολότελα καινούρια φάση της ζωής του: ξεκίνησε να μπουσουλάει, αφού βρήκε τον τρόπο να συντονίζει τα άκρα του! Σύντομα δεν θα μπορείτε να το συγκρατήσετε, αφού θα θέλει να γυρνάει όλο το σπίτι ανακαλύπτοντας το περιβάλλον του και ικανοποιώντας την περιέργειά του για όλα τα θαυμαστά που το περιτριγυρίζουν.
[babyPostAd]Ωστόσο μαζί με αυτή τη νέα ικανότητα του μωρού σας, έρχεται και η ανησυχία για τους πιθανούς κινδύνους που μπορεί να διατρέχει μέσα στο σπίτι, όπως οι πρίζες, η άμμος της γάτας, τα απορρυπαντικά ή οι σκάλες.
Ήρθε η ώρα, λοιπόν, αν δεν το έχετε κάνει ήδη, να σκεφτείτε πώς θα κάνετε όσο το δυνατόν πιο ασφαλές το σπίτι σας, ώστε το μικρό σας να κινείται και να εξερευνά με ασφάλεια. Κάποια βασικά πράγματα που πρέπει να προσέξετε:
– μαζέψτε όσο γίνεται καλώδια και σχοινιά από κουρτίνες και παράθυρα για να μην βρεθούν στο δρόμο του μωρού. Σε όσες πρίζες δεν χρησιμοποιείτε βάλτε ειδικά καπάκια.
– κλειδώστε ή βάλτε τα ειδικά λουκέτα σε ντουλάπια, ειδικά σε όσα περιέχουν απορρυπαντικά, φάρμακα, αιχμηρά αντικείμενα, εργαλεία ή πράγματα που σπάνε.
– σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει στο πάτωμα ή σε χαμηλά επίπεδα οτιδήποτε μικροσκοπικό που θα μπορούσε να χωρέσει στο στόμα του μωρού με κίνδυνο να πνιγεί, λαμβάνοντας υπόψη ότι σε αυτή την ηλικία είναι σχεδόν σίγουρο ότι θα βάλει στο στόμα του οτιδήποτε πιάσει στα χέρια του.
Τι αλλάζει στην ψυχολογία του παιδιού όταν αρχίζει να μπουσουλάει
– καλύψτε με ειδικά προστατευτικά τις γωνίες των επίπλων στις οποίες θα μπορούσε να χτυπήσει περνώντας.
– «αποκλείστε» δυνητικά επίφοβες περιοχές όπως το μπάνιο, βάζοντας ειδικά καγκελάκια χαμηλά ή φροντίζοντας να μένει πάντα κλειστή η πόρτα.
– αν το σπίτι σας έχει σκάλες, εμποδίστε την πρόσβασή του τόσο στο πάνω όσο και στο κάτω μέρος της σκάλας με ειδικά πορτάκια ή καγκελάκια.
– συντροφεύστε το μωρό σας στο μπουσούλισμα για να δείτε το σπίτι και τα πράγματά σας από το δικό του επίπεδο οπτικής. Μπορεί να ανακαλύψετε κρυμμένους κινδύνους κάτω από τον καναπέ ή ότι ξεχάσατε να καλύψετε τις γωνίες στο πλαϊνό τραπεζάκι του σαλονιού. Μπουσουλώντας με το μωρό σας, θα έχετε επίσης την ευκαιρία να του δείξετε κάποιους κανόνες ασφάλειας, όπως π.χ. ότι δεν πρέπει να βάζει τα χέρια του στο φαγητό του σκύλου αλλά μπορεί να παίζει με τα τάπερ και τις κουτάλες.
– σκεφτείτε αν θα μπορούσατε να βάλετε ένα αντιολισθητικό χαλάκι ή τους ειδικούς τάπητες από αφρώδες υλικό για τα παιδικά δωμάτια σε πολλά σχήματα και χρώματα για να μπουσουλάει με την άνεσή του πάνω σε μία μαλακή επιφάνεια χωρίς να τραυματίζει τα ποδαράκια του.
– φορέστε του άνετα ρούχα που δεν θα το εμποδίζουν στο μπουσούλισμα, όπως κολάν ή παντελονάκια που δεν είναι όμως φαρδιά και δεν δυσκολεύουν τις κινήσεις του.
Σε κάθε περίπτωση, όσο και αν έχετε λάβει όλα τα μέτρα προστασίας που μπορείτε να σκεφτείτε, θα πρέπει να έχετε το νου σας όταν το μικρό σας εξορμά στο σπίτι σας, προκειμένου να βεβαιωθείτε ότι δεν θα χτυπήσει ή μπλεχτεί κάπου που δεν θα πήγαινε ποτέ το μυαλό σας.
Καλό μπουσούλισμα!
Πηγή: childit.gr