Είναι το σπίτι σας «κατάλληλο για ανηλίκους»;

Είναι το σπίτι σας «κατάλληλο για ανηλίκους»;

κατάλληλο για ανηλίκους

Τα ατυχήματα στο σπίτι αποτελούν μία από τις συχνότερες αιτίες τραυματισμού των παιδιών. Για αυτό είτε ετοιμάζεστε να γίνετε γονείς είτε έχετε ήδη παιδί, αφιερώστε λίγο από το χρόνο σας για να κάνετε το σπίτι σας ιδανικό χώρο για να κινείται και να παίζει.

[babyPostAd]Σκεφτείτε όλα τα πιθανά μέρη που μπορεί να οδηγήσει το μωρό σας η περιέργεια του αλλά και η διάθεση για εξερεύνηση, για να δημιουργήσετε ένα όσο το δυνατόν πιο ασφαλές περιβάλλον για το παιδί σας.

Απορρυπαντικά, φάρμακα
Οι νέες κάψουλες των απορρυπαντικών μπορεί να φαίνονται σαν γευστικές λιχουδιές στα μικρά παιδιά, για αυτό σιγουρευτείτε ότι είναι σε σημείο όπου δεν έχουν πρόσβαση, για παράδειγμα σε ένα κλειδωμένο ντουλάπι σε μεγάλο ύψος. Αποφύγετε να κρατάτε απορρυπαντικά κάτω από το νεροχύτη ή στο μπάνιο όπου μπορούν να τα πιάσουν. Κλειδώστε τα φάρμακα και άλλες επικίνδυνες για το παιδί ουσίες σε σημεία που δεν μπορούν να φτάσουν. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα ειδικά πιαστράκια για συρτάρια και ντουλάπια που κυκλοφορούν στο εμπόριο.

Ασφάλεια στον ύπνο για τα μωρά: Τι πρέπει να προσέξετε

Παράθυρα, μπαλκόνια, σκάλες
Ασφαλίστε τα παράθυρα του σπιτιού, ώστε να μην ανοίγουν εύκολα, ειδικά αν βρίσκονται σε χαμηλά σημεία. Ποτέ μην αφήνετε μόνα τους τα παιδιά σε μπαλκόνια και βεράντες. Αν έχετε κάγκελα, επενδύστε τα με ειδικά προστατευτικά, για να μην μπορούν να περάσουν ανάμεσα. Απομακρύνετε καρέκλες, τραπέζια και άλλα ψηλά έπιπλα που βρίσκονται κοντά σε παράθυρα ή σε σημεία όπου μπορούν τα παιδιά να ανέβουν πάνω τους και να πέσουν. Αν έχετε σκάλες, τοποθετήστε ειδικές μπάρες που δεν θα αφήνουν τα παιδιά να περνούν.

Φωτιά
Μάθετε στα παιδιά από νωρίς ότι δεν πρέπει να παίζουν με σπίρτα, αναπτήρες και εύφλεκτα υλικά. Κλειδώστε οτιδήποτε εύφλεκτο ή βάλτε το σε σημείο όπου δεν το φτάνουν τα παιδιά.

Πρίζες
Ελέγξτε το σπίτι σας για χαλαρές πρίζες, εκτεθειμένα ή μπερδεμένα καλώδια και οτιδήποτε ηλεκτρικό μπορεί να αποτελέσει εστία κινδύνου για το παιδί. Μάθετέ του ότι απαγορεύεται να αγγίζουμε πρίζες και καλώδια και χρησιμοποιήστε τα ειδικά καλύμματα για τις πρίζες του σπιτιού.

Χαλιά και γωνίες
Καλύψτε άκρες και γωνίες από τραπέζια, πάγκους, σκαλιά και γραφεία με ειδικά πλαστικά για να αποτρέψετε τραυματισμούς, ειδικά στο κεφάλι, αν τυχόν πέσει το παιδί. Αν έχετε χαλιά, στερεώστε τα για να μην γλιστρούν.

Ηλεκτρικές συσκευές-Μαχαιροπήρουνα
Προσπαθήστε να μην αφήνετε σε σημεία που μπορεί να φτάσει το παιδί ηλεκτρικές συσκευές, όπως το κινητό σας αλλά και άλλες που μπορεί να του προκαλέσουν εγκαύματα όπως το πιστολάκι για τα μαλλιά. Το ίδιο ισχύει φυσικά για τα μαχαιροπήρουνα. Προτιμήστε αυτά που είναι κατασκευασμένα ειδικά για μωρά και παιδιά.

Πηγή:  childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

8 Βασικές Αρχές της παιδικής Ασφάλειας που όλοι οι Γονείς ΠΡΕΠΕΙ να Γνωρίζουν. Μεγάλη Προσοχή στην Τελευταία!

Πώς να κόψω με ασφάλεια τα νύχια του μωρού;