Είναι τα φυτοφάρμακα αίτιο υπογονιμότητας;

Είναι τα φυτοφάρμακα αίτιο υπογονιμότητας;

Νέα έκθεση αποκαλύπτει μεγάλη μείωση της γονιμότητας στους Αφρικανούς άνδρες λόγω χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων. Η κορυφαία αιτία αυτής της χαμηλής δράσης σπέρματος, σύμφωνα με την ηπειρωτική μελέτη, είναι ο πολλαπλασιασμός των παρασιτοκτόνων συμπεριλαμβανομένων των DDT, endosulfan, malathion και πλήθος άλλων. Η έρευνα λέει ότι η μείωση του αριθμού των σπερματοζωαρίων είναι σήμερα η κύρια αιτία υπογονιμότητας στους άνδρες παγκοσμίως, αλλά υψηλότερη στην Αφρική. Τα τελευταία 50 χρόνια, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων στον Αφρικανικό άνδρα έχει μειωθεί τόσο δραματικά ώστε προσεγγίζει τη διεθνή κόκκινη γραμμή, σύμφωνα με την έκθεση. Λόγω αλλαγής του τρόπου ζωής, μελέτες έχουν δείξει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά 57% σε όλο τον κόσμο τα τελευταία 35 χρόνια. Τώρα, μια αξιολόγηση όλων των δεδομένων γονιμότητας στην Αφρική, συμπεριλαμβανομένης της Κένυας, δείχνει ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων έχει μειωθεί κατά 72% από το 1965.

[babyPostAd]Η Κένυα είναι μεταξύ αρκετών χωρών, που πρόσφατα χρησιμοποίησε το DDT για τον έλεγχο της ελονοσίας. Τα στοιχεία που δημοσίευσε πέρυσι η Κινεζική Ακαδημία Επιστημών και το Κοινό Κέντρο Ερευνών της Κίνας, που εδρεύει στο Ναϊρόμπι, έδειξαν ανθυγιεινά επίπεδα ρύπανσης του εδάφους με DDT και endosulfan στη Δυτική Κένυα. Η κύρια ανησυχία, λέει η μελέτη, είναι ότι ο αριθμός των σπερματοζωαρίων σε στείρα αρσενικά πλησιάζει γρήγορα στο κατώτατο όριο του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ). Σύμφωνα με τον ΠΟΥ, ο αριθμός των σπερματοζωαρίων σας θεωρείται χαμηλότερος από τον κανονικό αν έχετε λιγότερα από 15 εκατομμύρια σπερματοζωάρια ανά χιλιοστόλιτρο σπέρματος. Η νέα μελέτη, από το Lincoln University College, στη Μαλαισία, το Πανεπιστήμιο της Νιγηρίας και το Ιατρικό Πανεπιστήμιο του Bialystok, στην Πολωνία, εμφανίζεται στο τρέχον τεύχος του περιοδικού African Health Sciences.

«Ορισμένες περιπτώσεις ανδρικής υπογονιμότητας στην Κένυα συνδέονται με τον σύγχρονο τρόπο ζωής», λέει ο Dr. Jamleck Muthuuri από τη Μομπάσα. Η ηπειρωτική μελέτη συμφωνεί σε μεγάλο βαθμό με τη μόνη εθνική μελέτη υπογονιμότητας που διεξήχθη στην Κένυα το 2008, η οποία είχε τρομάξει την ιατρική κοινότητα. Η έρευνα, η οποία χρηματοδοτήθηκε από το Τμήμα Αναπαραγωγικής Υγείας στο Υπουργείο Υγείας και στο Ταμείο των Ηνωμένων Εθνών για τον Πληθυσμό, είχε ανατρέψει τη λαϊκή πεποίθηση ότι οι αθεράπευτες αφροδίσιες αφρικανικές παθήσεις ήταν η κύρια αιτία υπογονιμότητας στην Κένυα.

Η εθνική έρευνα διαπίστωσε ότι το 16% των Κενυατών αναπαραγωγικής ηλικίας είναι άγονο, με τους αριθμούς να κατανέμονται σχεδόν εξίσου μεταξύ των δύο φύλων. Συντονισμένοι από τον τότε επικεφαλής της αναπαραγωγικής υγείας στο υπουργείο Dr. Josephine Kibaru, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ο χαμηλός αριθμός σπερματοζωαρίων ήταν στην πραγματικότητα η κύρια αιτία της στειρότητας στους άνδρες της Κένυας. Η αζωοσπερμία (χωρίς σπέρμα) και η ολιγοσπερμία (χαμηλή σπερματογένεση), σύμφωνα με την εθνική μελέτη, ήταν οι κύριες αιτίες της υπογονιμότητας μεταξύ των ανδρών, υπεύθυνες και για το 41% της ανδρικής υπογονιμότητας στην Κένυα. Η νέα μελέτη επιβεβαιώνει το χαμηλό αριθμό σπερματοζωαρίων ως την κύρια αιτία υπογονιμότητας στους άνδρες και πιο σοβαρή στην Αφρική. Η μελέτη αναφέρει ότι η έκθεση σε γεωργικά παρασιτοκτόνα και βαρέα μέταλλα είναι οι κύριοι παράγοντες που προκαλούν μειωμένο αριθμό σπερματοζωαρίων στους άνδρες στην Αφρική. Τα περιβόητα φυτοφάρμακα DDT, DBCP και edosulfan – όλα αυτά που χρησιμοποιούνται στην Κένυα – ήταν μερικά από τα χημικά που αποδεικνύουν ότι προκαλούν στειρότητα στον Αφρικανό λαό. Η αυξανόμενη κατανάλωση οινοπνεύματος, καπνού και άλλων ψυχοδραστικών φαρμάκων κατηγορείται επίσης για τη χαμηλή συγκέντρωση σπερματοζωαρίων σε αφρικανικούς άνδρες.

Πηγή: Maternacare.gr