Υπάρχει άραγε κατάλληλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα από τα αδέρφια;

Υπάρχει άραγε κατάλληλη διαφορά ηλικίας ανάμεσα από τα αδέρφια;

Πάντα θυμάμαι στις διακοπές, πως όσο μεγάλη κι εάν ήταν η παρέα, όσα παιδιά και εάν ήμασταν,  φίλοι ή κολλητοί, πάντα τα αδέρφια με κάποιο τρόπο κολλούσαν μεταξύ τους.  Σαν να τα τραβάει κάτι να είναι μαζί, ασχέτως εάν το συνειδητοποιούν ή όχι ή εάν  λίγο πριν έπνιγε ο ένας τον άλλον στη θάλασσα.

[babyPostAd]Τι είναι αυτό που κάνει μια σχέση τόσο δυνατή και μπορεί άραγε μια μεγάλη διαφορά ηλικίας να τη διαταράξει; 

Η μικρή ή μεγάλη διαφορά ηλικίας δεν έχει καμία σημασία για το αν θα αγαπηθούν τα αδέρφια μεταξύ τους , δηλώνουν οι ειδικοί. Κάθε περίπτωση είναι ξεχωριστή και η σχέση εξαρτάται από τον τρόπο που μεγάλωσαν τα παιδιά αλλά και τη διαδικασία ένταξης του δεύτερου ή/και τρίτου παιδιού στην οικογένεια.  Όση διαφορά ηλικία κι εάν υπάρχει αλλά κι όσα πιθανά προβλήματα, τα αδέρφια βρίσκουν τον τρόπο να συναντηθούν και δένονται με ένα μοναδικό τρόπο.

Ας δούμε όμως πώς μπορούν να διαχειριστούν οι γονείς και τις δυο πιθανές περιπτώσεις:

Αδερφια με μικρή διαφορά ηλικίας:

Όταν για παράδειγμα το πρώτο σας παιδί είναι δυο ετών και έρθει στον κόσμο και ένα δεύτερο, τότε η κατάσταση είναι σίγουρα πιο “απλή” γα εσάς. Το σπίτι είναι προετοιμασμένο για ένα μωρό  και το παιδικό δωμάτιο έτοιμο για να υποδεχθεί ένα νέο μωράκι.

Παρόλο που η ζωή πρόκειται να γίνει πολύ κουραστική (και τα βράδια εξαντλητικά), οι μνήμες της φροντίδας και των αναγκών ενός μωρού είναι για εσάς πολύ φρέσκιες. Τα παιδιά με τόσο μικρή διαφορά ηλικίας, μεγαλώνουν στην ουσία μαζί, σχεδόν σα δίδυμα και μαθαίνουν να έχουν το ένα το άλλο. Επίσης πολύ θετικό είναι, ότι το μεγάλο παιδί , δεν έχει προλάβει να περάσει χρόνο μόνο του και να διαμορφωθεί σα μοναχοπαίδι.

Πέντε επιστημονικές αλήθειες για τα αδέρφια

Παρόλα αυτά, οι ψυχολόγοι αναφέρουν πως τα παιδιά περνάνε μια φάση ναρκισσισμού από την ηλικία των 2,5 μέχρι 3 ετών και συνεπώς  οι γονείς θα πρέπει να τους δώσουν ιδιαίτερη προσοχή και να μην τα αποθαρρύνουν. Έτσι, εαν σε εκείνη την περίοδο έρθει ένα άλλο παιδί και τους “κλέψει την δόξα” και την αποκλειστικότητα, είναι πιο πιθανό να δημιουργηθεί φθόνος και κρίσεις ζήλειας που θα δυσκολέψουν τους γονείς. Οπότε ιδανικά αφήστε αυτό το 6μηνο χωρίς εκπλήξεις!

Τέλος οι έρευνες αναφέρουν, πως τα αδέρφια που έχουν μικρή διαφορά ηλικίας και μεγαλώνουν μαζί, σπάνια παρουσιάζουν κοινά χαρακτηριστικά στη συμπεριφορά τους. Αλλά, παρόλο που είναι διαφορετικά παιδιά, είναι πολύ δεμένα αδέρφια.

Αδέρφια με μεγάλη διαφορά ηλικίας:

Όσο αργά κι αν αποφασίσετε να κάνετε ένα δεύτερο παιδί, το σίγουρο είναι ότι θα έχετε πάρει την καλύτερη απόφαση για την οικογένεια σας. Η νέα άφιξη θα σας βρει ξεκούραστους από τις αυπνίες και τη φροντίδα ενός βρέφους και πιο έτοιμους για να ξαναζήσετε αυτη τη μοναδική εμπειρία.  Βέβαια, θα πρέπει να θυμηθείτε όλα όσα αφήσατε πίσω, να φτιάξετε το παιδικό δωμάτιο από την αρχή, να κάνετε το σπίτι ασφαλές για να υποδεχθεί ένα μωρό, να ετοιμασθείτε για ξενύχτια, πάνες, μπιμπερό και κολικούς!

Επίσης, είναι σημαντικό, να μην επαναπαυθείτε στο γεγονός ότι το πρώτο σας παιδί, είναι πια αυτόνομο και δείχνει να μην σας χρειάζεται. Μην ξεχνάτε ότι έχει περάσει όλη του τη ζωή σα μοναχοπαίδι και έχει συνηθίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο και να “κλέβει” την ενέργεια και το ενδιαφέρον σας.

Πρέπει να προσπαθήσετε να βρείτε τρόπο να ισορροπήσετε ανάμεσα στα δυο παιδιά. Περάστε ποιοτικό χρόνο με το μωρό όταν το μεγάλο σας παιδί, είναι στο σχολείο ή εκτός σπιτιού για μια δραστηριότητα και βρείτε χρόνο, όταν το μωρό κοιμάται, για να ασχοληθείτε με το μεγάλο σας παιδί. Βοήθηστε το με τα μαθήματα, πηγαίνετε έξω για φαγητό, συζητήστε μαζί του καιδώστε τπυ χρόνο σα να μην έχει αλλάξει τίποτα.

Επιπλέον, τα μεγάλα παιδιά νιώθουν ευχαρίστηση όταν μπορούν να σας βοήθησουν και να φροντίσουν το παιδί όσο μεγαλώνει. Παράλληλα, το μωρό μεγαλώνει θαυμάζοντας και αγαπώντας τον μεγάλο του αδελφό.

Πολλές φορές, το πότε θα έρθει ένα δεύτερο ή τρίτο μωρό σε μια οικογένεια, δε μπορεί να προγραμματιστεί.  Το σημαντικό όμως είναι να δώσετε στα παιδιά σας την ευκαιρία να νιώσουν την υπέροχη αδερφική σχέση και να μεγαλώσουν έχοντας δίπλα τους έναν άνθρωπο που θα σέβονται και θα αγαπούν όσο τίποτα άλλο!

Πηγή:  mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

ΜΗΝ αφήνετε τα μεγαλύτερα αδέρφια να προσέχουν τα μικρότερα! Δείτε γιατί!

20 πράγματα που καταλαβαίνεις μόνο αν έχεις μικρότερα αδέρφια