Υπάρχει “σωστή” ηλικία για να πάει το παιδί παιδικό σταθμό;

Υπάρχει “σωστή” ηλικία για να πάει το παιδί παιδικό σταθμό;

Ο Σεπτέμβριος ξεκίνησε και μπορεί να αναρωτιέστε πότε είναι η κατάλληλη ηλικία για να γράψετε το νηπιάκι σας στον παιδικό σταθμό και μήπως τελικά αυτή η ώρα έχει έρθει. “Αν έχουμε την πολυτέλεια να κρατήσουμε το παιδί στο σπίτι μαζί μας, θα έρθει η στιγμή που θα μας δείξει το ίδιο ότι είναι έτοιμο να ενταχθεί σε μια ομάδα όπως ο παιδικός σταθμός ή το νηπιαγωγείο” απαντά η ψυχολόγος Ελένη Νίνα.

Ενημερώσου Πρώτος για Όλα τα νέα Προϊόντα και Προσφορές της FrezyDerm. Εγγράψου Τώρα!
Γιατί κάθε μέλος της οικογένειας έχει ανάγκη τη φροντίδα & περιποίηση που του αξίζει!

[babyPostAd]”Στην πραγματικότητα όμως δεν συμβαίνει συχνά να έχουμε αυτή τη δυνατότητα, έτσι πολλά παιδιά ξεκινούν γύρω στα 2-3 τους χρόνια το σχολείο. Σε κάθε περίπτωση όμως καλό είναι το παιδί να μην εξαναγκαστεί αλλά να ακολουθήσουμε το ρυθμό του, έστω κι αν αυτό σημαίνει πως στην αρχή θα πρέπει να πηγαίνει για λίγες μόνο ώρες. Αν το παιδί πιεστεί είναι πιθανόν την περίοδο της προσαρμογής να υπάρχουν περισσότεροι κραδασμοί. Εφιάλτες, κλάματα, βραδινή ενούρηση, κακή συμπεριφορά, είναι αντιδράσεις που περιμένουμε με την αρχή του παιδικού σταθμού“.

Τα κριτήρια για να διαλέξετε σταθμό

Πολλά είναι τα κριτήρια που θα θέσουμε προκειμένου να διαλέξουμε τον παιδικό σταθμό που θα στείλουμε το παιδί μας, κάποια υποκειμενικά και άλλα αντικειμενικά. Τα παρακάτω είναι αυτά στα οποία συμφωνεί η πλειοψηφία των γονέων με μικρά παιδιά:

• Να είναι σε μικρή απόσταση από το σπίτι για να ελαχιστοποιείται ο χρόνος της διαδρομής για το παιδί.

• Να ταιριάζει το ωράριο με τις δικές μας υποχρεώσεις.

• Να είναι ολιγάριθμες οι ομάδες των παιδιών (8 – 10 παιδιά) ή αν είναι περισσότερα να υπάρχουν τουλάχιστον δυο νηπιαγωγοί που να απασχολούνται αποκλειστικά μαζί τους.

• Οι νηπιαγωγοί να έχουν όρεξη και υπομονή για να ασχολούνται με τα παιδιά.

• Αν θα τρώει εκεί το παιδί, που στις περισσότερες περιπτώσεις έτσι συμβαίνει, να υπάρχει ένα ισορροπημένο και υγιεινό εβδομαδιαίο διατροφικό πρόγραμμα.

• Η “φιλοσοφία” της διεύθυνσης του σταθμού απέναντι στην ανατροφή των παιδιών να ταιριάζει με τη δική μας. Καλό είναι επίσης να συζητήσουμε κάποια θέματα, όπως το πώς χειρίζονται το θέμα της πειθαρχίας ή την τιμωρία.

Ιδιωτικός ή δημόσιος;

Οι ιδιωτικοί παιδικοί σταθμοί προσφέρουν στα παιδιά προσεγμένους χώρους, ξένες γλώσσες, μεγαλύτερη επιλογή σε δραστηριότητες.

Από την άλλη πλευρά, ένα πλεονέκτημα που έχουν οι δημόσιοι (δημοτικοί) παιδικοί σταθμοί είναι πως ελέγχονται από τις αρμόδιες υπηρεσίες και δεν λειτουργούν σαν επιχείρηση με σκοπό το κέρδος. Έτσι δεν κάνουν “εκπτώσεις” στο ανθρώπινο δυναμικό και στην ποιότητα του φαγητού που προσφέρουν στα παιδιά.

Πηγή:capital.gr